Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout tweede tijdens openingsweekend BNL Karting Series in Genk

rvk bnlr1 veld

In het Belgische Genk heeft Rinus van Kalmthout een goede eerste stap gezet om zijn derde positie in de BNL Karting Series van vorig jaar te verbeteren. Gedurende de twee racedagen scoorde de Hoofddorper op zaterdag in de finale een tweede positie en op zondag werd hij derde. Met deze resultaten staat de KNAF Talent First-rijder nu tweede in het klassement op slechts één punt van Berkay Besler. "Ik ben erg blij dat ik hier in Genk zeer constant gepresteerd heb en er meteen goed bij zit", is Van Kalmthout tevreden.


Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: Michael Melis

rvk bnlr1 008

In de BNL Karting Series zijn er twee volledige wedstrijddagen met elk een kwalificatie, twee heats van tien ronden en een finale over 18 ronden. In het veld van 34 senioren met tien verschillende nationaliteiten was Rinus van Kalmthout in de kwalificatie op zaterdag de snelste en dat leverde hem voor beide heats de poleposition op.

rvk bnlr1 555

Na een goede start in de eerste heat behield Van Kalmthout aanvankelijk de leiding, maar de kopgroep bleef dicht bij elkaar en er waren continu positiewisselingen. De 15-jarige karter reed dan weer tweede, dan weer derde en pakte ook de kop weer terug. Een paar ronden voor het einde van de heat viel hij terug naar de vierde positie en kon hij zich niet meer naar voren knokken. De tweede heat reed Van Kalmthout vanaf poleposition de gehele race op kop en won hij overtuigend. Dat leverde hem voor de finale de poleposition op.

In de beginfase van de finale over 18 ronden waren er in de kopgroep opnieuw weer veel positiewisselingen. Van Kalmthout ging als leider de laatste ronde in, maar kon de Belg Glenn van Parijs niet achter zich houden en werd tweede.

rvk bnlr1 623

Op zondag herhaalde de KNAF Talent First-rijder zijn sterke kwalificatie van zaterdag met opnieuw de pole. In de eerste heat startte Van Kalmthout op oudere banden om in de finale vers rubber te kunnen gebruiken. Met een derde plaats was Van Kalmthout daarom tevreden. De tweede heat lag hij lang op kop, maar moest hij uiteindelijk genoegen nemen met opnieuw een derde positie. Dat leverde hem voor de tweede finale de vierde startpositie op.

Bij de start van de finale vanaf de buitenkant kwam Van Kalmthout moeilijk weg en verloor hij twee posities. In een sterk vervolg van de race klom hij van de zesde plek op naar de derde positie, maar was het gat naar de twee rijders voor hem te groot om dicht te rijden.

rvk bnlr1 podium

Zijn twee podiumplekken in de finales leverden Rinus van Kalmthout de tweede positie op in de tussenstand van het BNL kampioenschap, op slechts één punt van de Turk Berkay Besler.

Het tweede evenement in de BNL Karting Series staat op de kalender voor het eerste weekend van juli in het Franse Ostricourt. Rinus van Kalmthout gaat echter nu eerst naar Italië, waar in Casteletto van 11 tot en met 15 mei de tweede ronde van de Rotax Max Euro Challenge op zijn drukke programma staat. Een week later rijdt de jonge karter op hetzelfde circuit de eerste ronde van de IAME X30 Euro Series.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet