Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
HARC

Retro: Groeten van de Historische Zandvoort Trofee 2016


hzt16-sun-14

Nee, heren, meerijdende monteurs zijn al een eeuw niet meer gebruikelijk! Lewis klaagde op zaterdag over Dunlops waar het loopvlak na vier ronden al losliet. "Het lijkt te gaan om een specifieke productiereeks, maar we hebben net allemaal banden uit deze reeks. Alle banden met dit probleem zijn uit week 52, precies de tijd waarin de nieuwe fabriek in Portugal de leveringsachterstand aan het wegwerken was. Maar het lijkt wel alsof ze wat in de haast zijn vergeten! Maar het was ook de week na Kerstmis, dus misschien hadden die Portugezen wel allemaal een kater..."

hzt16-sat-35

Ook een nieuwe auto voor Armand Adriaans, die over de ergste achterstand in het verkrijgen van HTP-papieren heen was. Met deze Corvette gaat hij het seizoen NK HTGT doen. Dit weekend reed hij nog in het middenveld mee, wat niet de bedoeling lijkt. "Nee, deze auto hoort vooraan te rijden.

hzt16-sun-19

"Ik heb 'm net een paar maanden, maar er zit nog een te lichte versnellingsbak in. Ik moet eigenlijk met een blok onder het gaspedaal rijden! En er zitten nog oude, keiharde banden onder. Maar ik ben allang blij als ik dit weekend kan meedraaien., om gevoel voor de auto te krijgen."

hzt16-sun-53

"En het is toch een deel van de lol om een auto te ontwikkelen. Als-ie meteen goed is, is er niks aan! Geef me nog twee maanden en dan is hij goed." Adriaans gaat de Spa Six Hours dit jaar nog met de Shelby Mustang GT350 rijden. "Eerst een jaar NK met deze Corvette, en dan misschien volgend jaar wel de Six Hours hiermee."

hzt16-sun-24

Nog een nieuwe Corvette: die van Tom Kuiper. Net als Adriaans gaat hij nog niet de Spa Six Hours mee rijden, wel een heel seizoen NK HTGT, waarin hij zijn debuut maakt.

hzt16-sun-36

Een nieuwe ervaring voor Kuiper, die Alfaatjes op slicks gewend is, en tijdens de Spa Six Hours op Avons rijdt. "Het is echt heel anders. Dunlops kun je niet zetten, dan ga je meteen achterstevoren. Het is veel meer voelen en uitproberen. Elke ronde is ook anders, je kunt de kennis van de vorige ronde nauwelijks meenemen naar de volgende. Ik heb er een jaar aan gebouwd. Als Amerikaanse raceauto gekocht, daarna ben ik 'm gaan finetunen, want Amerikanen kijken heel anders naar raceauto's dan wij. Nee, ze geven ook niet om een HTP! Ik heb er heel veel gewicht afgehaald en nóg zit ik boven het homologatiegewicht."

hzt16-sun-49

"Ik wilde 'm echt in de stijl van toen, heel simpel en clean." Of Kuiper weer de Spa Six Hours gaat doen met Arthur Tjon en Michiel Smits (ze werden klassewinnaar in 2014), hangt helemaal van het herstel van Smits af. Die ligt immers nog steeds in de kreukels na zijn ontzagwekkende klap op Goodwood. "Maar als het aan Michiel ligt, staan we er. Hij heeft zich gewoon ingeschreven!"

hzt16-sat-65

Over zelf bouwen gesproken: Mark Dols bouwde zijn Marcos 1800 GT echt helemaal zelf op en gaf de auto dit weekend zijn debuut.

hzt16-sun-25

Het liep niet goed en dat was "een domper".
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet