Columns

Column Niels Langeveld: Hoe realiseer je je droom?

langeveld estoril h2

Elke ochtend opstaan met je doel voor ogen. Die ambitie, die missie, die droom. Dat moment dat je kan laten zien dat je in de toerwagens de strijd voorin aan kunt gaan met de top van Europa, hopend op een doorbraak als betaalde coureur! Dat is wat ik het liefst doe, dat is waarvoor ik leef! En alles, nou ja veel (m'n vriendin leest dit ook), moet daarvoor wijken! In deze column schets ik mijn ideeën over hoe ik denk dat je die droom kunt verwezenlijken.

Dat kan ik natuurlijk niet in m'n eentje, dat kan niemand in z'n eentje. Iedereen die de top in de autosport heeft bereikt, heeft daarbij hulp gekregen van anderen. Die mensen worden veelal vergeten, maar zijn ontzettend belangrijk. Die heb je nodig om je droom te realiseren. Zoek deze mensen, koester deze mensen en vergeet ze niet, ook niet wanneer je die droom gerealiseerd hebt. Zij zullen je voorzien van advies en helpen de juiste weg te vinden, ook als je het even niet meer ziet zitten.

Ik begon in 2008 in de autosport, waarbij 80% van mijn activiteiten zich op de baan afspeelde en 20% ernaast. Inmiddels, 8 jaar later, is dit precies andersom. Eind 2015 vloog ik vlak voor Kerst even op en neer naar Milaan voor een gesprek van een uurtje met een raceteam om misschien in te gaan racen in 2016! Om maar even aan te geven wat onder die 80% autosport naast de baan valt. Het komt erop neer dat je er veel voor over moet hebben om je doel te bereiken, als het makkelijk zou zijn dan kon iedereen het!

Wat doe ik zoal? Tsja, het begint natuurlijk waar het voor de meeste mensen ook meteen eindigt: Geld. Dus veel tijd steken in het vinden van sponsoren. Daar gaat de meeste tijd in zitten, maar de relatie in stand houden is net zo belangrijk. Investeer hierin, doe dingen die de sponsor niet zal verwachten! Als je € 5.000 sponsoring hebt, geef dan minimaal € 250 indirect terug met relatiegeschenken of dergelijke. Zorg dat je sponsor waar voor z'n geld krijgt. Dit zit in de kleinste dingetjes, bel hem of haar af en toe even hoe het gaat en of je nog wat voor hen kunt betekenen. Opper ideeën, denk mee en vertel over je avonturen in de autosport.

In 2014 ben ik begonnen met het maken van video's, maar miste ik veel professionaliteit in de uitstraling! Wat is een video waard als de exposure niet op orde is? Daarom heb ik in 2015 heel veel tijd en energie gestoken in die uitstraling/exposure. Dat kon dat jaar omdat ik nog nooit eerder zo'n goed budget had! De livery van de auto heb ik bijvoorbeeld laten ontwerpen door Connective Power. Het design is denk ik wel 5 à 6 keer aangepast en halverwege het seizoen heb ik deze zelfs nog aangepast door de sticker van Morien automaterialen en VKV Groep op de motorkap te verwisselen. Dan de raceoverall, die mannen van Pro Racing werden gek van mij, haha! Maar uiteindelijk durf ik wel te zeggen dat het er allemaal aardig strak en professioneel bij stond en het draait natuurlijk om perfectie. Nu hadden de video's ook veel meer zin en heb ik er uiteindelijk meer waarde uit kunnen halen dan dat ik van tevoren had kunnen bedenken!
Investeer ook in jezelf, zonder dat je daar direct feedback op krijgt. Leg van tevoren een budget opzij om bijvoorbeeld naar een aantal race-evenementen te gaan om teams te bezoeken. Praat met ze, leer ze kennen, laat je gezicht zien, dan wordt het de volgende keer dat je ze tegenkomt een stuk makkelijker. Wees wel realistisch in je doelstellingen, het heeft natuurlijk geen zin om gelijk bij de formule 1-renstal van Ferrari aan te kloppen zonder dat je iets bereikt hebt.

Tot slot, mocht je tot een deal komen, zorg dat je een contract op laat maken waarin je de gemaakte afspraken duidelijk vastlegt. Ook al ken je elkaar al heel lang en denk je dat je hele goede vrienden met elkaar bent. Zo dek je het risico af en voorkom je problemen.
De Autosport is een prima leerschool wanneer je je eigen broek op moet houden. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en ik ben blij dat ik er zelf ook hard aan moet trekken om m'n budget op orde te krijgen. Je leert dingen en mensen waarderen en leert ontzettend veel over hoe het wel & niet moet.

Succes!

Groet,
Niels Langeveld
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet