ACNN

Dubbelzege voor Mika Morien in NK Citybug Cup op Assen

morien cbc 1657

Mika Morien heeft op TT Circuit Assen beide races in de NK Citybug Cup gewonnen. In een veld van 22 auto's, een mix tussen de NK Citybug Cup en de PTC Cup, mocht de 15-jarige Fries na beide races op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. 'Het is een erg leuke raceklasse, want de auto's hebben weinig vermogen, maar ze zijn wel gelijkwaardig. Dan moet je als coureur echt het verschil maken en dat maakt deze races erg spannend', vertelt Morien tevreden.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

morien cbc 1547

Vorige week woensdag nam Mika Morien voor het eerst plaats achter het stuur van een Toyota Aygo, een compacte personenauto met een 69 pk sterke 1-liter driecilinder benzinemotor. "Het was wel even wennen. Omdat de auto bijna geen vermogen heeft kom je op TT Circuit Assen bijna niet eens in de vierde versnelling. Dat lukt alleen in de Ramshoek en het betekent dat je vrijwel het hele circuit vol gas kunt rijden. Af en toe je rem even aanraken voor sommige bochten is voldoende en dat is toch weer een hele andere techniek dan ik gewend ben", concludeerde Morien na de enige training in zijn Aygo.

Zonder vrije training begon de zoon van Ronald Morien op zondagochtend aan de kwalificatie, waarin hij de vijfde tijd overall en derde in de NK Citybug Cup reed. De auto's in de PTC Cup de Citybug Cup zijn gelijk, maar de Citybug Cup is een Nederlands Kampioenschap dat wordt ondersteund door de KNAF.

morien cbc 1618

Mika Morien had in de eerste race een prima start wist al snel twee posities goed te maken. Daarmee reed hij aan kop in de NK Citybug Cup, maar het jonge racetalent is zoals altijd erg gedreven en wilde ook de twee rijders voor hem in de PTC Cup nog voorbij. Het gat naar deze rijders was, mede door een code 60 periode vanwege een incident op de baan, echter groot. In de laatste ronde kon Morien nog aansluiten en streed hij om de tweede positie overall, maar de race was te kort om zijn opponent nog te passeren. Zo won Morien de allereerste race in de NK Citybug Cup en werd hij derde overall.

De tweede race later op de dag mocht Morien als derde starten. Waar de 15-jarige in de eerste race nog veel alleen reed werd het dit keer een mooie strijd om de tweede positie overall. De leiding in de Citybug Cup kwam nooit in gevaar, maar het gevecht met de nummer twee in de PTC Cup was geweldig en duurde vrijwel de hele race. In de laatste fase van de race had Morien de tweede positie in handen. In een ultieme poging om zijn plek te heroveren stuurde de PTC-coureur iets te vroeg in en raakte de Aygo van Morien. De PTC-rijder spinde en verloor daarmee kostbare tijd, Morien kon gelukkig door en pakte zo zijn tweede zege van de dag in de NK Citybug Cup en de tweede positie overall.

morien cbc 1570
Coach Niels Langeveld is tevreden met de prestaties van zijn pupil.

"Ik vind het rijden in deze auto's erg leuk en ben erg blij dat ik beide races heb gewonnen", lachte Mika Morien na zijn succes. "Erg bijzonder om met zo weinig vermogen te racen, want zo komt het echt aan op je eigen prestatie en niet op die van de auto. Ik kijk uit naar de volgende races op Circuit Park Zandvoort en hoop dat ik daar weer een in mooi vol veld kan winnen."

Het was een drukke periode voor Morien, want afgelopen week heeft hij ook deelgenomen aan de DNRT 6 uursrace van Assen met Ferry Monster. Daarin is de scholier uitgevallen na 5 uur racen, terwijl ze aan de leiding lagen. Op dinsdag reed Morien met de VW Golf TDI twee races die hij heeft gewonnen, zelfs voor enkele BMW M3's. Hij is geëindigd als zevende algemeen in een veld met 25 auto's.

De volgende races in de NK Citybug Cup zijn al over twee weken. Op Circuit Park Zandvoort staan op 14 en 15 mei de traditionele Pinksterraces op de kalender. Voor Mika Morien een druk weekend, want naast in de NK Citybug Cup rijdt het jonge talent ook in de Clio Cup Benelux. "Dat wordt wel speciaal, want dan rijd ik drie races in een auto met heel weinig vermogen, maar ook twee wedstrijden in een echte racer met juist veel vermogen. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat", lacht Mika Morien.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet