Formule 1

Formule 1: Toyota tussen Ferrari’s en Renaults

Felipe Massa start morgen de Grote Prijs van Japan vanaf poleposition. De Braziliaan houdt zijn teamgenoot iets meer dan een tiende achter zich. De Renault leken op het vinkentouw te zitten, maar beide Toyota’s gooiden roet in het eten. Daardoor moet Alonso morgen vanaf plaats vijf starten, voor Giancarlo Fisichella.

Tekst: Daan Jeuken

In de eerste kwalificatiesessie blijkt dat Red Bull Racing op Suzuka niet goed uit de voeten kan. Beide Red Bulls weten zich namelijk niet te plaatsen voor de tweede sessie. David Coulthard wordt in de laatste secondes van de sessie in het onderste groepje geduwd, Robert Doornbos een plaats achter zich houdend. Verder moeten ook Speed, Sato, Monteiro en de al vroeg gespinde Yamamoto de strijd na een sessie staken.
Chrisijan Albers wist zich dus knap tussen voor de tweede sessie te plaatsen, maar daar kan hij helaas geen vuist meer maken. Dat mag echter geen schande heten, dat etiket mag je wel op de McLarens plakken, die allebei afvallen in de tweede ronde. Terwijl Schumacher als eerste onder de 1:30 duikt (hij rijdt 1:28.9), moeten Räikkönen, Kubica, De la Rosa, Webber, Liuzzi en Albers uit de auto stappen en de laatste sessie op televisie kijken.
Het lijkt in de laatste sessie uit te draaien op de twee topteams op de twee voorste rijen, maar in de laatste secondes van de sessie plaatsen beide Toyota’s zich op hun thuiscircuit tussen de twee kemphanen. De pole is voor Felipe Massa, voor zijn teamgenoot. Daarachter staan Ralf Schumacher en Trulli voor Alonso en Fisichella.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet