Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout vijfde in Rotax US Open in New Orleans

rvk new orleans 41

Op het Amerikaanse Nola Motorsports Park in New Orleans heeft Rinus van Kalmthout deelgenomen aan de openingsrace van het Sofina Rotax US Open. Na vier zware heats mocht de Nederlander in de finale als vierde starten. In de openingsronde pakte Van Kalmthout direct de tweede plek en 19 ronden lang hield hij stand. In de allerlaatste ronde viel hij echter onder zware druk terug naar de vijfde plaats. "Die tweede plek had ik nooit meer mogen prijsgeven", gaf Van Kalmthout zelf toe.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Het circuit Nola Motorsports Park in het Amerikaanse New Orleans is pas enkele jaren oud. Het is een zeer snelle baan met uitdagende chicanes. In 2013 heeft Rinus van Kalmthout hier al eens gereden, nadat hij als Nederlands Rotax Max-kampioen bij de junioren deelnam aan de Grand Finals.

rvk new orleans 51

In de kwalificatie reed de 15-jarige Hoofddorper de zevende tijd en daarmee was hij niet tevreden. "Ik weet dat het beter moet. De verschillen tussen de toprijders zijn klein en alles moet kloppen om dan voor de poleposition te kunnen strijden", weet Van Kalmthout. "Dat was bij mij nu niet het geval en dus moet ik in de heats knallen om naar voren te komen."

In de vier zware heats wist Van Kalmthout zich inderdaad naar voren te knokken en zo mocht hij in de finale op zondag als vierde van start gaan. Al vaak heeft de jonge karter het beste voor het laatste bewaard, dus was Van Kalmthout ook nu zeer gemotiveerd om een goede prestatie neer te zetten.

rvk new orleans 82

De start vanaf de buitenkant was prima en al in de eerste van twintig ronden nam Van Kalmthout achter Oliver Askew de tweede plaats over. De Amerikaanse kampioen wist een klein gaatje te slaan, Van Kalmthout moest op de limiet rijden om de aandringende rijders achter zich te houden en kon dus niet aanvallen. 19 Ronden lang wist de 15-jarige karter de druk te weerstaan, maar toen in de allerlaatste ronde drie rijders tegelijk in de aanval gingen liet Van Kalmthout bij het ingaan van een bocht een gaatje vallen en werd hij naar buiten gedwongen. De drie rijders passeerden hem en hij moest genoegen nemen met de vijfde plaats. "Ongelofelijk, zo lang onder druk en dan toch nog op het laatste moment mijn tweede positie prijsgeven. Dat had echt nooit mogen gebeuren", is Van Kalmthout boos op zichzelf.

rvk new orleans 52

In Genk wil Rinus van Kalmthout over twee weken een goede start hebben in de BNL International Karting Series. Van 6 tot en met 8 mei staat op de Belgische kartbaan de eerste van drie evenementen op het programma. Doelstelling van Van Kalmthout is zijn derde positie van vorig seizoen bij de senioren te verbeteren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet