Formula 4

Danny Kroes als derde Nederlandse coureur in SMP F4 NEZ

mp danny kroes

Danny Kroes is de derde Nederlander die zich bij het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) Formule 4 voegt. De karter uit Vijfhuizen promoveert naar de autosport nadat hij in 2015 de BNL-titel in de wacht sleepte. Eerder kondigden de KNAF en MP Motorsport al aan dat Richard Verschoor en Jarno Opmeer hun autosportdebuut in het SMP F4 NEZ maken.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De 16-jarige Kroes streed afgelopen seizoen op diverse fronten: in de juniorenklasse van de Dutch Rotax Max Challenge, maar ook in het Belgisch kampioenschap en in de BNL Karting Series rondom de kartbaan van Genk. Kroes werd uiteindelijk Benelux-kampioen en won daarmee een ticket naar de Rotax Max Challenge Grand Finals in Portugal, het WK voor Rotax Max-karts. In Nederland werd Kroes vice-kampioen.

"Na nog maar vier jaar in de karts is de Formule 4 voor mij een grote stap", aldus Kroes. "Maar ik ben nu 16 jaar oud en vind dat ik eraan toe ben. Ik kijk enorm uit naar de eerste race op Sochi, die verreden wordt tijdens het Formule 1-weekend. Het is natuurlijk fantastisch dat ik tijdens zo'n weekend mijn autosportdebuut kan maken."

MP Motorsport is blij dat Kroes de overstap naar de autosport waagt. "Danny heeft het in zich, dat heeft hij het afgelopen seizoen wel bewezen", aldus Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport. "Volgens ons is hij er klaar voor. Ik denk dat hij een mooi en leerzaam eerste seizoen gaat meemaken. Hij heeft pas vijf F4-testdagen kunnen doen, maar daarin wel een prima progressie laten zien. Wij geloven dat hij direct in de top-10 mee kan draaien en met wat meer ervaring op zak kan hij gedurende het seizoen zeker voor in het veld te vinden zijn."

In zijn eerste autosportjaar maakt Kroes meteen kennis met circuits als Sochi, Moscow Raceway en natuurlijk Zandvoort, in het voorprogramma van grote kampioenschappen als de DTM en zelfs de Formule 1. "Het SMP F4 NEZ biedt voor jonge Nederlandse talenten een mooie mix van buitenlandse circuits, terwijl ze toch ook in Nederland kunnen rijden, dicht bij hun eigen sponsors", aldus Maarten van Wesenbeeck, hoofd van de KNAF Academy, die een compleet begeleidingsprogramma voor de Nederlandse coureurs heeft opgezet. "Zeker op het evenement met Max Verstappen hebben ze straks de kans om voor heel veel eigen publiek te rijden."

Eerder werd al bekend dat karters Richard Verschoor en Jarno Opmeer hun autosportdebuut in het SMP F4 NEZ maken. Inmiddels staan er meer dan 20 auto's op de inschrijvingslijst. Het seizoen zal van start gaan tijdens het F1-weekend op Sochi op 30 april en 1 mei.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet