Racing Shows

Racing Shows: 28e Techno Classica gestart. Mille Miglia 1955 hoogtepunt. Oldtimers in de toekomst cultureel erfgoed?

Vandaag werd de 28e editie van de Techno Classica in het Duitse Essen officieel geopend. Vanuit de SIHA-organisatie was de Mille Miglia 1955 dit jaar hoofdthema. In maar liefst 21 hallen valt er tot a.s. zondag nog veel te bewonderen. Burgermeester Thomas Kufen kondigde tijdens de openingsceremonie goed nieuws aan. Om up to date te blijven zullen de Grugahallen de komende jaren de nodige veranderingen en verbouwingen ondergaan. Indien alles volgens plan verloopt zal alles in 2019 voltooid zijn.

Tekst en foto's Willem J. Staat en René de Boer

2016 TC Mille Miglia Mercedes
De Mercedes 300 SLR van Juan Manuel Fangio "luistert" aandachtig toe. Oldtimers worden misschien in de toekomst als cultureel erfgoed
door de UNESCO erkend. Daar wordt hard aan gewerkt. Grappig dat de burgermeester van Essen totaal anders denkt dan zijn collega's in Amsterdam en Utrecht...

28e Techno Classica van start gegaan. Mille Miglia 1955 hoogtepunt
Goed nieuws in Essen. De Grugahallen waar traditioneel de Essen Motor Show en de Techno Classica plaatsvinden zullen in de komende jaren verbouwd gaan worden. Tijdens de openingsceremonie kondigde Burgermeester Thomas Kufen dit aan. Zowel de FIVA(De Internationale Federatie van Old Timers) als Thomas Kufen kondigden aan dat er inspanningen verricht gaan worden om de Oldtimer bij de UNESCO als internationaal erfgoed te laten erkennen. Indien dit door de UNESCO erkend wordt, dan is de Oldtimer vanaf 2018 officieel cultureel erfgoed.

2016 TC Overzicht
Een overzicht van het V.A.G. oppervlak.

BMW viert dit jaar 100-jarige bestaan. In tegenstelling tot voorgaande jaren was het thema autosport iets minder en lag de focus duidelijk op de succesvolle BMW1600/2002 serie, waarvan er maar liefst 850.000 gebouwd werden. De V.A.G. Groep pakte evenals in voorgaande jaren uit met één van de grootste stands waarbij de Audi Groep S een opvallende verschijning was. Vanwege een reglementsverandering verdween deze auto in 1987 direct in het museum. Ander hoogtepunt op de Audi stand was de unieke aluminium Quattro Spyder die in 1991 op het Autosalon van Frankfurt gepresenteerd werd. Eveneens veel autosport bij Ford op de stand, met diverse GT40's en de fameuze Capri.

2016 TC Abarth Record auto
Werkelijk uniek. Het Abarth 1000 Pininfarina Record Prototype, ook wel "La Pincipessa" genaamd.

Een ander hoogtepunt is het Fiat Abarth 1000 Pininfarina Record prototype uit 1960. Deze unieke bolide vestigde destijds voor auto's vanaf 750 t/m 1100cc met de coureurs Umberto Maglioli en Giancarlo Baghetti in 72 uur een aantal wereldrecords. De auto bevindt zich overigens nog steeds in originele toestand.

2016 TC Opel GT
De Opel GT blijft toch eigenlijk wel een tijdloos model waarvan de basis in 1965 gelegd werd.

Bij Opel stond dit jaar alles in het teken van de Opel GT. In 1965 werd bij Opel aan het concept van de GT begonnen en 1971 eindigde een door Conrero getunede GT als negende in de befaamde Targa Florio. Tevens werd bij Opel het concept van de toekomst gepresenteerd. Naast Opel, presenteerden zowel Alfa Romeo als Fiat nieuwe modellen voor de consumentenmarkt.

2016 Audi Super Tourisme
De Audi 80 Quattro. Uw redacteur ging er destijds speciaal voor naar Frankrijk om deze auto te zien rijden nadat het merk uit de DTM gestapt was.

Aan historische autosportdiversiteit was er op de 28e Editie van de Techno Classica absoluut geen gebrek. Andere autosporthoogtepunten waren auto's uit het Franse Supertourisme, de Belgische Procar en de toenmalige DRM. Meer kun je je als fan eigenlijk niet wensen. www.autosport.nl maakte een korte rondgang.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet