Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout racet in Europese finale op circuit Genk direct naar podium

rvk rgmmc genk 1

De eerste ronde van de Rotax Max Euro Challenge in het Belgische Genk heeft Rinus van Kalmthout meteen een podiumplek opgeleverd. Na een tegenvallende kwalificatie moest de jonge Hoofddorper zijn heats uit het achterveld starten. Na een goede serie mocht Van Kalmthout in de prefinale op zondag als 13e starten. Zijn plan om naar voren te rijden werd echter al in de eerste ronde door een flinke crash gedwarsboomd. Als 30e moest hij zijn race vervolgen, waarna hij toch nog als 17e over de finish kwam. De 15-jarige karter had het beste voor het laatste bewaard. In de finale reed hij van de 17e startplek naar een prachtige derde positie.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: Michael Melis

In de aanloop naar het weekend had Rinus van Kalmthout het op Genk erg naar zijn zin. In het veld van 50 senioren was hij in de vrije trainingen zowel op droog als nat één van de snelsten op de baan. Tijdens de zeven minuten durende kwalificatie kwam deze uitstekende vorm er jammer genoeg niet uit. Van Kalmthout kwalificeerde zich als 30e overall en moest de drie heats zo vanaf de achtste startrij beginnen.

rvk rgmmc genk 2

Tijdens de drie heats op zaterdag was Van Kalmthout erop gebrand om naar voren te komen en zo een goede positie voor de prefinale op zondag veilig te stellen. In de eerste heat kwam hij ondanks oponthoud vanwege een crash bij de start vlak voor hem als negende over de finish. De tweede race passeerde Van Kalmthout acht tegenstanders en kwam hij als zevende over de streep. De derde heat ging het nog beter, de KNAF Talent First-rijder maakte tien posities goed en finishte als vijfde.

rvk rgmmc genk 3

Met deze resultaten mocht Van Kalmthout de prefinale als 13e starten. Zijn sterke races gaven hem het vertrouwen dat een goede uitgangspositie voor de finale mogelijk was, maar al in de eerste bocht volgde een deceptie. Hij werd hard van achteren geraakt, spinde en viel terug naar de 30e plaats.

rvk rgmmc genk 5

Een goede inhaalrace bracht hem nog naar de 17e plek, maar daarmee was Van Kalmthout enkele posities verloren in plaats van dat hij zich verbeterd had in de prefinale.

De finale werd voor de Euro Challenge vice-kampioen van 2015 een weergaloze wedstrijd. Na een wereldstart passeerde Van Kalmthout in de 17 ronden durende finale de één na de ander. Hij klom op naar de derde positie, werd in de laatste ronde zeer zwaar onder druk gezet maar wist zijn derde podiumplek toch veilig te stellen. "Het was een moeilijk weekend, top dat ik toch het podium heb kunnen halen", lachte Van Kalmthout tevreden.

rvk rgmmc genk 4

Komend weekend neemt Rinus van Kalmthout als training voor het volgende evenement in Amerika deel aan de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max op het circuit van Hahn in Duitsland. De eerste ronde in het Rotax Max US Open vindt van 21 tot en met 24 april plaats in New Orleans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet