Sportscars

Sportscars: LMP2 titel voor Porsche in de ALMS, Audi wint Petit Le Mans

Op het circuit van Road Atlanta heeft de Audi R10 TDI haar zevende wedstrijd in successie gewonnen. Het team van Penske behaalde de titel in de LMP2 klasse met de Porsche Spyder RS.

tekst Willem J. Staat

 Petit Le Mans Audi

Met Petit Le Mans op Road Atlanta schreef Audi met de R10 TDI wederom een Endurance klassieker op haar naam. Foto: Audi Sport.

Succes voor Audi en Porsche
Audi heeft met de combinatie Dindo Capello/Allan McNish de 1000 mijl van Road Atlanta op haar naam geschreven. Tevens is dit na Sebring en Le Mans één van de meest prestigiueze Endurance-wedstrijden ter wereld. Hoewel de Audi-concurrentie haar gewicht met 65 kilo mocht verminderen was dit voor Audi geen belemmering om ook deze wedstrijd op haar naam te schrijven. Ruim 90.000 toeschouwers waren getuige van een boeiende wedstrijd waarin de leiding regelmatig wisselde. Pas in het zevende uur konden de beide Audi R10 TDI's zich dankzij een uitstekende strategie aan de kop nestelen. Dindo Capello en Allan McNish boekten hun zesde zege dit seizoen.

Dertien minuten voor het einde raakte de tweede Audi R10 TDI van Marco Werner/Frank Biela/Emanele Pirro bij een aanrijding met een langzamere deelnemer betrokken, waardoor men de tweede plaats verloor. Werner moest naar de pits en juist op het moment dat de Duitser de wedstrijd wilde hervatten werd de tweede R10 TDI van Capello/McNish afgevlagd.

Allan McNish: "Dat was een harde wedstrijd omdat zowel Zytek als Creation nogal wat tegenstand boden. Toen het wat koeler werd, werd onze auto ook sneller. Ik ben er erg trots op dit seizoen zeven wedstrijden gewonnen te hebben" Dindo Capello gaf na afloop toch wel toe dat hij bij het dubbelen van achterblijvers toch wel enkele schriksecondes beleefd had.

Dr Ullrich: "Qua snelheid hadden wij deze wedstrijd wegens een reglementsverandering niet onder controle maar dankzij een uitgekiende strategie en dankzij de pech van anderen kwamen we toch wel naar voren. Deze overwinning hebben wij vooral met Teamwork, regelmaat en betrouwbaarheid verdiend.

 Petit Le Mans Porsche

Porsche startte Petit Le Mans slecht, maar eindigde uitstekend. Foto: Porsche

Porsche LMP2 kampioen
In de LMP2 klasse behaalde het team van Penske met de Porsche RS de fel begeerde titel. De wedstrijd begon voor het team van Penske slecht. Zes ronden na de start stond de Porsche RS van Sascha Maassen/Timo Bernhard/Emmanuel Collard met een electronisch probleem in de pits.Enkele ronden later zocht de tweede Porsche RS van Lucas Luhr/Romain Dumas/Mike Rockenfeller met een lek in de benzinetoevoer eveneens de pits op. Beiden begonnen aan een grandioze inhaaljacht waarbij de beide Porsches uiteindelijk als vijfde en zesde algemeen en respectievelijk als eerste en tweede in hun klasse werden afgevlagd. Sascha Maassen behaalde in de American Le Mans-series zijn 26e klasse-overwinning en leidt het rijdersklassement voor zijn teamgenoot Lucas Luhr in de LMP2 klasse met 165 punten tegenover 161 van Luhr.

In de LMGT1 klasse ging de overwinning naar de Aston Martin DBR 9 van Tomas Enge/Darren Turner, terwijl hun teamgenoten Sarrazin/Lamy als tweede in LMGT1 eindigden. De Corvettes vormden op Road Atlanta nimmer een serieuze bedreiging voor de Aston Martins.

UITSLAG
1. Allan McNish/Dindo Capello(GB/I) Audi R10 TDI LMP 1 394 ronden
2. Stefan Johansson/Johnny Mowlem/Haruki Kurosawa(S/GB/J) Zytek 06S LMP1 390 ronden
3. Duncan Dayton/Memo Gidley/Vitor Meira (USA/USA/BR) Lola EX 257 LMP1 389 ronden
4. Nicolas Minassian/Harold Primat/Jamie Campbell Walter(F/F/GB)Creation CA06 LMP1 388 ronden
5. Sascha Maassen/Timo Bernhard/Emmanuel Collard(D/D/F) Porsche RS Spyder LMP2 385 ronden
6. Lucas Luhr/Romain Dumas/Mike Rockenfeller Porsche RS Spyder LMP2 385 ronden
7. Frank Biela/Emanuele Pirro/Marco Werner (D/I/D) Audi R10 TDI LMP1 383 ronden
8. Tomas Enge/Darren Turner(CZ/GB) Aston Martin DBR 9 LMGT1 374 ronden
9. Stephane Sarrazin/Pedro Lamy(F/P) Aston Martin DBR9 LMGT1 373 ronden
10.Oliver Gavin/Oliver Beretta/Jan Magnussen(GB/MC/DK) 372 ronden.

Snelste ronde: Andy Wallace Lola B06 1.12.374
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet