Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DNRT

DNRT: Eerste races Mercedes-Benz SLK Cup succesvol en spannend

Mercedes-Benz SLK Cup - Paasraces - Het deelnemersveld stormt voor de eerste keer op de Tarzanbocht af 160327

Op het circuit van Zandvoort ging op Eerste Paasdag de Mercedes-Benz SLK Cup van start. Niet minder dan 10 teams brachten een Mercedes-Benz SLK 230 Kompressor aan de start. De strijd voorin was meteen ongemeend spannend, met heel jonge coureurs zoals Niels Nipperus en Max de Bruijn, maar ook ervaren 60-plussers zoals Theo van den Berg en Wout de Graaff. Mede dank zij de leuke races, de gezellige sfeer onderling en niet te vergeten de extreem lage kosten, stond de Mercedes-Benz SLK Cup meteen volop in de belangstelling. Coureurs uit andere klassen, media en publiek waren de gehele dag te vinden bij de centrale pitbox en initiatiefnemer Nico Biesheuvel verwacht dat het aantal deelnemers snel doorgroeit naar 15 of 20 deelnemers.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

"Het is ongelooflijk hoeveel interesse er is. Er worden momenteel nog 5 auto's gebouwd, maar met de belangstelling van vandaag erbij zullen we al snel een echt vol starveld hebben, wat voor alle deelnemers leuk is, omdat er dan altijd 'vechtende' groepjes op de baan zullen zijn." Ook de betrouwbaarheid van deze nieuwe Mercedes-Benz racewagens bleek erg goed; in twee races met 10 auto's aan de start viel er slechts een uit met een klein technisch probleem. Al met al werden de Paasraces dus een droomstart voor de Mercedes-Benz SLK Cup.

Tijdens de kwalificatietraining voor de eerste race was het Wout de Graaff uit het Brabantse Rijswijk die de snelste tijd op de klokken zette. De 64-jarige De Graaf, met vooral veel (rally) ervaring, liet zien dat ervaring op de aanvankelijk nog natte baan meetelt. Maar toen de baan dankzij een stevige zuidwester storm opdroogde claimde hij met een tijd van 2 min 8,535 sec de pole position en verzekerde hij zich meteen van zijn eerste kampioenschapspunt!

Mercedes-Benz SLK Cup - Paasraces - Theo van den Berg was de concurrentie in beide races te snel af 160327

Race 1
Direct na de start van de 11 ronden durende race ontstond een kopgroep van vier auto's met Wout de Graaff, Niels Nipperus, Jan Visser en Theo van den Berg. Hoewel Van den Berg in de derde ronde even leek te moeten lossen van de leiders, kwam hij daarna sterk terug en schoof ronde naar ronde naar voren. In de 10e ronde verschalkte Theo van den Berg in de Tarzanbocht de in de vijfde ronde aan de leiding gekomen Niels Nipperus en gaf vervolgens de eerste zege in de Mercedes-Benz SLK Cup niet meer uit handen. Nipperus werd tweede, met Jan Visser op derde plaats.

Race 2
De uitslag van Race 1 vormde de startopstelling van de tweede race op deze Paaszondag. Maar pole-sitter Theo van den Berg moest bij de start lijdzaam toezien hoe de concurrentie een betere start kende. De jonge Niels Nipperus nam brutaal de leiding voor Jan Visser. Gertjan Konijnendijk had een paar goede eerste ronden en lag zelfs even derde, maar moest al vroeg de strijd staken met een technisch probleem. In de tweede ronde pakte Theo van den Berg opnieuw in de Tarzanbocht de leiding van Nipperus en reed hij onbedreigd naar zijn tweede overwinning. Het podium werd ook in Race 2 verder gevuld met Nipperus en Visser. Maar ook achter de leiders vonden leuke gevechten op de baan plaats, waardoor ook Max de Bruijn, Nandor Trumpi, Menno van Lune, Rob van Hoorn, Anton van Limpt en Elisabeth van der Plas na afloop breed lachend terugkeerden in de pits met unaniem commentaar: "Het was fantastisch!"

Mercedes-Benz SLK Cup - Paasraces - Spannende strijd aan kop met Niels Nipperus voor Wout de Graaff en Theo van den Berg 160327

Uitslag Race 1*:
1. Theo van den Berg (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK, 11 ronden in 24 min 37,181 sec
2. Niels Nipperus (Den Haag), Mercedes-Benz SLK, op 1,791 sec
3. Jan Visser (Sliedrecht), Mercedes-Benz SLK, op 2,334 sec
4. Wout de Graaff (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK, op 5,201 sec
5. Gertjan Konijnendijk (Rhoon), Mercedes-Benz SLK, op 8,126 sec
6. Max de Bruijn (Eindhoven), Mercedes-Benz SLK, op 26,021 sec
7. Nandor Trumpi (Breda), Mercedes-Benz SLK, op 34,072 sec
8. Rob van Hoorn (Dessel, België), Mercedes-Benz SLK, op 1 min 6,476 sec
9. Menno van Lune (Rutten), Mercedes-Benz SLK, op 1 min 45,797 sec
10. Elisabeth van der Plas (Utrecht), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde

Uitslag Race 2*:
1. Theo van den Berg (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK, 11 ronden in 24 min 33,968 sec
2. Niels Nipperus (Den Haag), Mercedes-Benz SLK, op 2,129 sec
3. Jan Visser (Sliedrecht), Mercedes-Benz SLK, op 4,868 sec
4. Wout de Graaff (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK, op 11,393 sec
5. Max de Bruijn (Eindhoven), Mercedes-Benz SLK, op 22,904 sec
6. Nandor Trumpi (Breda), Mercedes-Benz SLK, op 29,104 sec
7. Menno van Lune (Rutten), Mercedes-Benz SLK, op 1 min 28,951 sec
8. Anton van Limpt (Bladel), Mercedes-Benz SLK, op ronde
9. Elisabeth van der Plas (Utrecht), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde
10. Gertjan Konijnendijk (Rhoon), Mercedes-Benz SLK, op 7 ronden
Stand Mercedes-Benz SLK Cup na 2 wedstrijden*:

Stand na twee races:
1. Theo van den Berg 40
2. Niels Nipperus 36
3. Jan Visser 33
4. Wout de Graaff 30
5. Max de Bruijn 22
6. Nandor Trumpi 19
7. Gertjan Konijnendijk 18
8. Menno van Lune 16
9. Elisabeth van der Plas 13
10. Rob van Hoorn 8
11. Anton van Limpt 8

* Uitslagen en standen onder voorbehoud.

Volgende racedag: dinsdag 17 mei, Circuit van Zolder (België)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet