IndyCar

Indycar: 18 coureurs verpulveren officieus baanrecord Arie Luyendijk in Phoenix tijdens test

Ruim 18 Indycar-coureurs wisten tijdens de tweedaagse test op Phoenix International Raceway de afgelopen twee dagen het twintig jaar oude baanrecord van Arie Luyendijk in Phoenix officieus te verpulveren. De Penske Dallara Chevrolets gaven de toon aan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Castroneves Hitachi
Helio Castroneves is Phoenix International Raceway voorlopig officieus recordhouder. De NASCAR bolides rijden gem. 100 km. langzamer...


18 coureurs verpulveren baanrecord Arie Luyendijk in Phoenix tijdens test
Niet minder dan 18 Indycar-rijders verbeterden het uit 1996 stammende baanrecord van Arie Luyendijk te verpulveren. In 1996 vestigde Luyendijk met een Treadway Racing G.Force GF01B een baanrecord van 19.608 secs. dat 20 jaar lang standhield. Ter voorbereiding van de Phoenix Grand Prix op 2 april a.s. werd er de afgelopen twee dagen uitgebreid op Phoenix getest en Penske-coureur Helio Castroneves verpulverde tijdens de eerste avondsessie afgelopen vrijdag het baanrecord met een tijd van 19.2735 secs.(gem 190.894 mph).
Helio Castroneves: "Met de Hitachi-auto hadden wij aanvankelijk een klein probleem maar in de tweede sessie behaalden wij ons voordeel. Vooral in kwalificatie trim leek de auto erg solide en vanaf daar stapten wij naar de race modus over. De fans gaan hier in Phoenix een fantastische wedstrijd zien."

Pagenaud
De Fransman Simon Pagenaud was eveneens heel snel in de Dallara Penske-Chevrolet.

In de tweede middag sessie was Simon Pagenaud de snelste man. Pagenaud liet een tijd van 19.2884 secs. noteren. Beide Penske-coureurs reden iets meer dan 3/10e onder Luyendijk 's record dat overigens nog steeds staat want de officiële Indycar-records kunnen alleen maar tijdens de officiële kwalificatie en wedstrijd verbeterd worden.

Simon Pagenaud: "Wij hebben ons vrijwel de gehele dag op de race set-up geconcentreerd en hebben ons een beeld kunnen vormen hoe er de kwalificatie er tijdens de middag eventueel uit zou zien. De auto was enorm snel en dat was goed."

Hinchcliffe
James Hinchcliffe is na zijn zware crash op Indianapolis vorig jaar weer helemaal terug.

Van de 21 coureurs die in actie kwamen reden er slechts vier eerder in Indycar op PIR. KVSH-coureur Sebastien Bourdais: "Hier krijg je ongeveer 5G op je lichaam te verwerken. Op Milwaukee is dit slechts 3.5 G en dit heeft nogal wat consequenties als je iets fout doet. Een prachtige baan maar je moet er zeker van zijn om geen verkeerde beslissingen te nemen." Josef Newgarden en Ed Carpenter lieten overall de derde en vierde tijd noteren gevolgd door Marco Andretti en Tony Kanaan.

Fans
Jeugdige dames fans.......

Ed Carpenter: "Dit is zeker bemoedigend, vooral als je kijkt waar wij vorig jaar stonden. En dit hebben wij niet alleen aan ons team maar ook aan de Chevrolet updates te kijken." Indycar test aankomende week op Sebring.

Phoenix Avond
Avondwerk in Phoenix.

Luyendijk en Papis vaste racestewards
Indycar benoemde Arie Luyendijk en Max Papis voorafgaande aan de Phoenix test tot vaste racestewards van de Indycar-series. Volgens velen de ideale combinatie. De emotionele Papis en de nuchtere Luyendijk zullen zeker komend seizoen de juiste wedstrijdbeslissingen gaan nemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet