Supercar Challenge

Supercar Challenge: Pumax RT, de nieuwe SuperGT van Henk Thuis

intrax-gt1

Meestal zie je ze in Engeland, Duitsland of Italië, maar Nederland kent sinds kort een uniek race project. Pumaxs is de naam, dit is het initiatief van Henk Thuis om in eigen beheer gebouwde SuperGT in de baan te brengen in de Supercar Challenge. Henk Thuis, Intrax en de Supercar Challenge zijn al jarenlang nauw met elkaar verbonden. Henk werd in 2008 kampioen in de Supersport divisie met een Porsche 997 GT3, Henk is de man achter de vele Radicals in de Superlight divisie en werd in 2014 zelfs kampioen met de Radical SR8. Henk gaat komend seizoen beginnen aan het grootste project uit zijn race loopbaan: de Pumaxs!

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

intrax-gt2


Als je de SuperGT van Henk Thuis voor het eerst ziet dan gaat er een golf van herkenning door je heen. De auto zagen we al eerder aan het werk op de circuits en is twee jaar geleden gebouwd op initiatief van Harry Maessen en Henk van Vliet. Het model is een kruising tussen een potente Viper, een rauwe Corvette en een elegante Aston Martin. En toch is het een SuperGT met een eigen gezicht en karakter. De merknaam is Pumaxs, een naam waarin de kracht, de souplesse en de snelheid uitstekend vertaald wordt. Bovendien geven de letters 'ax' in de merknaam de technische achtergrond weer van het nieuwe race merk. Ze refereren aan Intrax, het 'huis-van-Thuis' waarin het project tot wasdom is gekomen. De typeaanduiding RT staat voor 'Race & Trackday', waarmee het doel van de auto duidelijk wordt gemaakt. De auto is bedoeld voor de deelname aan races op het circuit en voor deelname aan track days. Henk Thuis: " Het blijft een auto voor het circuit, we hebben geen aspiraties om de auto voor straatgebruik te bouwen. Dat gaat veel te ver. Voorlopig is dit het enige exemplaar, maar we hebben wel de bedoeling om meerdere exemplaren te bouwen, zowel voor race als track day gebruik."

intrax-gt3

Henk Thuis vervolgt: "Het Pumaxs-project is een oer Hollandse ontwikkeling met mensen uit diverse takken van de vaderlandse autosport, onder andere uit de hoek van het oval racen. Het technische gedeelte doe ik samen met Roy Hendriks, hij is de aorta in het verhaal. Ik werk al jarenlang met hem. Intrax is de hoofdsponsor van het Pumaxs-project, dat ik heb ondergebracht in een aparte onderneming genaamd Casa B.V. De Pumaxs is een platform voor de ontwikkeling van toekomstige technieken van Intrax. Het testen en het verzamelen van data staat daarbij centraal naast het actief racen met de auto."

intrax-gt4

De Pumaxs RT is een imponerende auto die met recht de naam SuperGT draagt. De carrosserie kent een geraffineerd lijnenspel dat hoort bij de toonaangevende supercars. De motor is een in eigen beheer gebouwde 6.7 liter V8 krachtbron gebaseerd op de APP LS7 die meer dan 600 pk produceert! Vanwege de extreme belasting heeft Roy Hendriks het originele motorblok op diverse punten aangepast en verzwaard om een langere levensduur te realiseren. Aan de acht cilinder is een Hollinger versnellingsbak gekoppeld met zes versnellingen. Het chassis is in de computer helemaal opnieuw doorgerekend door Niek van Sambeek, om tot een optimale wegligging te komen in samenspel met de laatste ontwikkelingen. Het sperr is van Drexler en het differentieel is oorspronkelijk afkomstig van de Viper. De Pumaxs RT beschikt uiteraard over traction control en een boordcomputer, beide van EFI. AIM leverde de datalogging en het dashboard; de auto beschikt over een onboard videosysteem. Het remsysteem is de AP 5000 Pro Series en de wielen zijn van BBS. De banden zijn van de naamgever van de 'Supercar Challenge powered by Pirelli' in de vorm van de Pirelli PZero in de maat 325 / 705 – 18.

intraxgt5

Initiatiefnemer van het Pumaxs RT-project is Henk Thuis. Hij is een begrip in de internationale autowereld vanwege zijn onderneming Intrax, gespecialiseerd in vering en demping techniek. Daarnaast is Intrax al jarenlang importeur voor de Benelux van het spectaculaire racemerk Radical. Sinds 1 januari 2016 heeft Henk Thuis zijn Intrax onderneming overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Claudette Sommers, Niek van Sambeek, Marcel van Vliet en Donald Molenaar vormen het viertal dat de Intrax onderneming heeft overgenomen. Sommers, Van Sambeek en Molenaar waren al jarenlang werkzaam voor Intrax. Van Vliet is een telg uit de Van Vliet Trucks-familie en bekend van zijn deelnames aan de Dakar Rally. Vanwege zijn stap om Intrax aan de volgende generatie over te dragen, maakte Henk Thuis de weg vrij om zich te wijden aan zijn race project Pumaxs. Hij blijft verbonden aan Intrax zodat de onderneming gebruik kan maken van zijn veertig jarige kennis en ervaring. Samen met Niek van Sambeek en Henk Thuis beschikt Intrax daarmee over een enorme hoeveelheid bagage. Nodig voor de realisatie van een voor Nederland uniek technisch racewagen project: de Pumaxs RT!

intraxgt6

Henk Thuis en presentator Tim Coronel tijdens de introductie avond van de Pumaxs RT.

intraxgt7

Tijdens het verjaardagsfeest van Henk Thuis werd de Pumaxs RT feestelijk onthuld in de gezellige ambiance van cafe restaurant 'Meneer Prinssen' in Uden.

intraxgt8

Imponerende voorzijde van de Pumaxs.

intraxgt9

Het hart van de Pumaxs RT, de in eigen beheer ontwikkelde 6.7 liter V8 krachtbron die meer dan 600pk produceert.

intraxgt10

Het 'kantoor' van Thuis tijdens de race...

intraxgt11

Fraai lijnenspel in combinatie met de Pirelli P Zero banden.

intraxgt12

De Pumaxs RT, een uniek Nederlands race project van Henk Thuis in de 'Supercar Challenge powered by Pirelli'!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet