NASCAR

NASCAR: Anthony Kumpen vol vertrouwen richting Daytona

Zaterdag is het zover: dan komt Anthony Kumpen aan de start van de Daytona PowerShares QQQ 300, de openingsmanche van de 2016 NASCAR Xfinity Series. Kumpen, pas de derde Europeaan die in actie mag komen tijdens de Daytona Speedweeks, heeft zich de afgelopen weken tot in de puntjes voorbereid op zijn eerste race op de wereldberoemde Superspeedway.

Aangeleverd bericht
Foto's PR
Anthony Kumpen

"Ja, ik ben er klaar voor", grijnst Anthony Kumpen. Een gebrek aan voorbereiding op zijn debuut op de bankings van Daytona zal men de Hasselaar inderdaad niet kunnen verwijten. Sinds hij enkele maanden geleden zekerheid verwierf over zijn deelname aan de Daytona 300 - na de Daytona 500 de belangrijkste NASCAR-race van de beroemde Daytona Speedweeks - heeft Kumpen alles in het werk gesteld om helemaal paraat te staan.

"Ik moet er onmiddellijk staan", beseft Kumpen. "Daarom heb ik me niet alleen fysiek terdege voorbereid, maar ook alle informatie vergaard die ik kon. Via testsessies op de simulator, maar ook door lange gesprekken met mensen die weten hoe het moet. Jeff Gordon bijvoorbeeld. We krijgen volgend weekend dan ook heel weinig tracktime. Twee vrije trainingen op vrijdag en kwalificaties op zaterdag. En dat is het. Zaterdagnamiddag om half vier begint de race over 300 mijl, 120 ronden van de Daytona Superspeedway."

Een stap in het onbekende dus. "Ik moet toegeven van wel, ja", stelt Kumpen. "Racen tegen die snelheid (gemiddelden van boven de 300 per uur, nvdr.) is iets wat ik nog niet te veel gedaan heb. Ja, ik weet dat er in dit soort races heel snel heel veel kan mislopen. Kijk maar naar de Sprint Unlimited-wedstrijd van afgelopen weekend. Slechts acht van de 25 wagens kwamen over de finish. Statistisch gezien is er één kans op twee dat je crasht. Maar goed, meestal komen de rijders er zonder kleerscheuren van af. Ik zou meer schrik hebben tijdens een afdaling in de Tour de France."

Uiteraard is het niet de bedoeling dat Kumpen voortijdig naar de kant moet. Een goed resultaat kan immers nog meer deuren openen. "Ik wil later dit seizoen inderdaad nog meer aan de slag in de States", legt Kumpen uit. "Ik weet dat er bij sommige teams nog een paar openingen zijn. Er worden al gesprekken gevoerd en een goed resultaat zaterdag zou extra troeven opleveren. Wat ik als een goed resultaat mag beschouwen? Kijk, in het startveld zijn er 15 à 20 rijders uit de Sprint Cup aanwezig, uit het hoogste NASCAR-kampioenschap dus. De top-20 wordt in principe bezet door de twintig beste rijders en teams. Ik word door de mensen van NASCAR, mede gezien door mijn gebrek aan ervaring, tussen plaatsen 20 en 30 verwacht. Maar eigenlijk wil ik mezelf extra in de kijker rijden. Top-20 dus. Dan overtref ik de verwachtingen."

En dat heeft in NASCAR bijna altijd positieve gevolgen. "Hier kan je inderdaad nog opklimmen door goede prestaties neer te zetten", weet Kumpen. "Bovendien wil ik met een goed resultaat ook de reputatie van het Europees kampioenschap NASCAR bevestigen. De Amerikaanse organisatie wil globaliseren en op dit ogenblik ben ik de enige Europeaan die in Daytona mag rijden. Als ik het goed doe, dan is dat ook voor de NASCAR-mensen, die me trouwens goed geholpen hebben om hier te geraken, een uitstekende zaak."
Duimen dus voor de Chevrolet Camaro #46, zaterdag om 15u30 lokale tijd, 21u30 Europese tijd.

Anthony Kumpen-2


Timing NASCAR Xfinity Series (lokale tijd):
Vrijdag 19 februari
10.30-11.55: Vrije training
13.00-13.55: Vrije training
Zaterdag 20 februari
10.00: Kwalificaties
15.30: Race PowerShares QQQ 300 (120 ronden, 300 mijl)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet