Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout begint Europese strijd met 7e positie in Rotax Max Winter Cup in Valencia

140216 rvk valencia 1

Na de seizoensopening in Florida (USA) is Rinus van Kalmthout nu ook in Europa aan het nieuwe kartseizoen begonnen. Op het Spaanse kartcircuit van Valencia stond de Europese Rotax Max Winter Cup op het programma, waarin bij de senioren 34 coureurs aan de start verschenen. Na een crash in de eerste heat (17e) en een derde en zesde plaats in de andere heats werkte Van Kalmthout zich na de prefinale (10e) in de finale op naar de 7e positie. "Deze wedstrijd is een goede voorbereiding op het komende seizoen, al had er zeker meer in gezeten", vond Van Kalmthout over zijn eerste race van 2016 op Europese bodem.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

34 Karters uit 14 verschillende landen van over de hele wereld waren naar het Spaanse Valencia gekomen voor de Rotax Max Winter Cup voor senioren. Op vrijdag tijdens de kwalificaties werden er in Valencia windsnelheden gemeten van ruim 100 km per uur en dat maakte het voor alle deelnemers lastig om goede rondetijden te rijden. Rinus van Kalmthout reed de 9e tijd en daarmee mocht hij in de drie heats als vijfde van start gaan.

140216 rvk valencia 2

In de eerste heat klom de KNAF Talent First-karter al snel op naar de derde positie, maar nadat een Britse coureur hem enkele ronden voor het einde raakte viel hij helaas terug naar de 17e positie. De tweede heat werd Van Kalmthout derde en ook de laatste heat kwam hij als derde over de finish, maar kreeg hij vanwege een in de ogen van de wedstrijdleiding geforceerde inhaalactie vijf seconden tijdstraf. Daardoor werd hij in de laatste heat als zesde geklasseerd en dat leverde Van Kalmthout voor de prefinale een 16e startplek op.

Op zondagochtend liep voor de warming up zijn motor vast, waarna de reservemotor gemonteerd moest worden en Van Kalmthout de warming up aan zich voorbij moest laten gaan.

140216 rvk valencia 3

In de prefinale reed Van Kalmthout van de 16e startpositie naar de tiende plaats, wat ook zijn startpositie betekende voor de finale over 15 ronden. Na een sterke start kwam Van Kalmthout in de tweede ronde al als vijfde door. De top drie had inmiddels een gaatje geslagen en daarachter raakte Van Kalmthout in gevecht met enkele andere rijders. Vrijwel elke ronde waren er positiewisselingen en door de heftige onderlinge strijd raakte voor het groepje waarin Van Kalmthout reed het podium buiten bereik. Na 15 ronden kwam de Hoofddorpse karter als zevende over de finish en hoewel hij daarmee de beste Nederlandse coureur was, was de 15-jarige karter niet helemaal tevreden.

"Je wilt natuurlijk het liefst naar het podium racen en dat is helaas niet gelukt", zei Van Kalmthout na de finale. "Ik zie de Winter Cup als een goede voorbereiding op de echte competitie en ik ga keihard trainen om er weer een goed seizoen van te maken. Ik wil mijn team Daems Racing, mijn engineer Tarra, mijn familie en mijn sponsors bedanken voor hun support."

140216 rvk valencia 4

Rinus van Kalmthout begint seizoen 2016 met een nieuwe website, die geheel geïntegreerd is met Social Media. "We hebben de website zo opgebouwd dat ook de berichten op mijn Facebook fanpage, Youtube en Instagram op de homepage zichtbaar zijn. Gezien mijn racecarrière inmiddels internationaal is georiënteerd is de website ook voornamelijk Engelstalig. Het adres van mijn website is www.rinusvankalmthout.com."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet