Diversen

Div: Zeges voor Pedro Piquet en Ferrari Academy-coureur Zhou op Hampton Downs. Brit Norris leidt TRS

Afgelopen weekend behaalden Pedro Piquet en Ferrari Academy-coureur Guanyu Zhou de zege op Hampton Downs. Piquet won de hoofdwedstrijd, terwijl het Chinese Ferrari talent de wedstrijd met omgekeerde grid op zijn naam schreef. De openingswedstrijd werd door de 16-jarige Brit Lando Norris gewonnen die voor het derde achtereenvolgende weekend een wedstrijd op zijn naam wist te schrijven en ook dit weekend weer zijn leiderspositie in het kampioenschap verstevigde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's TRS/NZ

2016 Pedro Hampton Downs
Met een tweede seizoenszege kan Pedro Piquet eventueel nog aanspraak op de titel maken.


Doorbraak Pedro Piquet en Ferrari Development Academy coureur Zhou op Hampton Downs. Brit Norris leidt TRS
Door het uitvallen van de startlichten moest de eerste wedstrijd van de Toyota Racing Series op het Nieuw Zeelandse Hampton Downs op ouderwetse wijze gestart worden. M.a.w. met het vallen van de vlag. De Brit Norris had een uitstekende start en stond de leiding dan ook niet meer af. Zijn sterkste rivaal in de titelstrijd, de Rus Artem Markelov, viel drie ronden voor het einde met motorische problemen ver terug. De Indiër Jehan Daruvala oefende in het begin nog wat druk op Norris uit maar de Brit was gewoon te sterk voor zijn opponent.
Daruvala: " Twee ronden lang zat ik dicht achter hem maar ik kon eigenlijk niets doen." Pedro Piquet eindigde als derde.

De tweede wedstrijd met omgedraaide startvolgorde leverde een overwinning op voor Guanya Zhou, de Ferrari Development Academy-rijder, uitkomend voor het M2 Competition team. De Chinese Ferrari man had een uitstekende start in een wedstrijd die al na twee ronden voor een gestrande auto met Code Rood onderbroken moest worden. Een incident tussen Lando Norris, Artem Markelov en James Munro zorgde voor een tweede langdurige Code Rood onderbreking.

2016 Zhou Podium
De Chinese Ferrari Development Academy-coureur behaalde zijn eerste TRS-overwinning.

Bij de herstart met nog zeven ronden te gaan zorgden Pedro Piquet en Brendon Leitch voor voldoende spektakel maar Nieuw Zeelander Leitch behield zijn positie. De lokale held zorgde voor voldoende spanning door de Chinese Ferrari Development Academy-rijder onder druk te zetten maar kwam uiteindelijk toch te kort.

NZ Motor Trophy voor Pedro Piquet
De NZ Motor Trophy werd in 1921 voor het eerst ingesteld en werd door niet minder dan vijf wereldkampioenen gewonnen. Een gunstig voorteken voor Pedro Piquet die deze prestigieuze wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Met deze overwinning steeg Pedro naar de tweede plek in de tussenstand van het kampioenschap. Er zijn nog twee wedstrijden te verrijden, nl. op Taupo en Manfeild.

Pedro Piquet: "Ik voel me elke dag beter in deze auto" Met nog amper twee ronden te gaan moest ook deze wedstrijd met een Code Rood stilgelegd worden. Maar bij de herstart zorgden Piquet, Munro, Daruvala en Zhou voor voldoende spektakel door met vier man naast elkaar door de eerste bocht te stuiven waarbij Piquet andermaal de snelste was. Met deze overwinning steeg Piquet in de tussenstand van het kampioenschap van een zevende naar een tweede plek.

2015 Zhou Race
In Ferrari-kleuren op weg naar de overwinning.

Race 1
1, L Norris (UK); 2, J Daruvala (India); 3, P Piquet (Brazil); 4, J Munro (NZ); 5, B Leitch (NZ); 6, F Habsburg (Oostenrijk).

Race 2
1. Guanyu Zhou
2. Brendon Leitch
3. Pedro Piquet
4. Jehan Daruvala
5. Ferdinand Habsburg
6. Antoni Ptak
7. Kami Laliberte
8. Bruno Baptista
9. Taylor Cockerton
10. William Owen

2015 Pedro Vader
Zo vader zo zoon.

NZ Motor Trophy
1, P Piquet (Brazil); 2, J Munro (NZ); 3, J Daruvala (India); 4, G Zhou (China); 5, A Markelov (Rusland); 6, L Norris (Engeland); 7, F Habsburg (Oostenrijk); 8, K LaLiberte (Canada); 9, D Cockerton (NZ); 10, B Leitch (NZ). (allen met Toyota TF50 chassis)

Stand kampioenschap
1, Norris, 518; 2, Piquet, 466; 3, Daruvala, 463; 4, Zhou, 460; 5, Leitch, 449; 6 Habsburg, 7. Markelov, 439.punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet