NASCAR

NASCAR: Nu ook Chase Format voor Xfinity en Camping World Truck Series

Gezien het overweldigende succes van het Chase Format in de NASCAR Sprint Cup zal dit nu ook voor het eerst in 2016 in de Xfinity en Camping World Truck Series toegepast gaan worden. M.a.w. nog meer spanning en spektakel in de "support"-series. Alle kampioenschappen gaan dus tijdens de Finale in Homestead beslist worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Chase Formaat 1
Chase Formaat nu ook in de Xfinity series.

Nu ook Chase Format voor Xfinity en Camping World Truck Series
De seizoensfinale in Homestead betekende voor NASCAR op alle terreinen een schitterend succes. Een record aantal TV ratings en clicks op NASCAR.com heeft er toe geleid dat het Chase Format nu ook bij de feeder Xfinity en Camping World Truck Series toegepast gaat worden. Brian France van NASCAR maakte dit gisteren bekend.

"De fans, industrie, hebben het Chase Formaat als nooit tevoren omarmd. Winnen is nog nooit zo belangrijk geweest en de opwinding die "The Chase" in de Sprint Cup de afgelopen twee jaar teweeg heeft gebracht heeft ertoe geleid dat nu alle drie NASCAR-kampioenschappen een Chase Format zullen hanteren. De competitie in de NASCAR Xfinity en Camping World Truck Series zal ongetwijfeld naar een ongekende hoogte stijgen waarin de spotlights zijn gericht op de rijzende sterren van onze sport." zo verklaarde Bill France gisteren op de eerste Media Day in Charlotte.

De NASCAR Xfinity Series en de Camping World Truck Series zullen over een format van zeven wedstrijden beschikken, bestaande uit "drie rondes" waarin het kampioenschap in "De Ronde van 4'' (de Finale op Homestead) beslist gaat worden. Voor de Sprint Cup series begint "The Chase" in Chicago, voor de Xfinity in Kentucky en voor de Camping World Truck Series in New Hampshire. Rijders moeten van tevoren bepalen aan welk kampioenschap ze willen deelnemen. De 2015 Top 16 Sprint Cup-rijders zijn voor punten aan zowel de Xfinity en Camping World Truck Series uitgesloten.

NASCAR Xfintiy Chase Format
De uit zeven wedstrijden bestaande Xfinity Chase begint op 24 september op de Kentucky Speedway. Twaalf rijders komen hiervoor in aanmerking. Vier rijders zullen tijdens de finale op Homestead uitmaken wie kampioen gaat worden. Bij een overwinning in de eerste 26 races heeft de coureur zich van een plek in de "Xfinity Chase" verzekerd. Wel moet hij in de Top 30 staan en getracht hebben om zich voor elke wedstrijd te kwalificeren.

chase Formaat Trucks
Ook bij de Trucks nu eveneens hetzelfde wedstrijd format als in de Sprint Cup.

Het eerste gedeelte, ook wel "De ronde van 12" genoemd bestaat uit de wedstrijden in Kentucky, Dover en Charlotte. Net zoals in "The Sprint Cup Chase" worden de punten dan weer vanaf het begin teruggezet. Vervolgens blijven er nog acht coureurs over m.a.w. "De ronde van 8" en hiervoor tellen de wedstrijden in Kansas, Texas en Phoenix mee. Daarna blijven er nog vier coureurs voor de finale op Homestead over. Diegene met het meestal aantal punten wordt de nieuwe Xfinity-kampioen.Voor de Camping World Truck Series geldt in principe hetzelfde. Alleen hier begint "The Chase" op Martinsville.

Meer Showelement dan Race?
Om het spektakel te verhogen(?) zullen er in de Camping World Truck Series elke 20 minuten z.g. "Competition Cautions" gehanteerd worden. M.a.w. elke 20 minuten een neutralisatie.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet