Diversen

Div: Duravala wint Lady Wigram Trophy Toyota Racing Series NZ

Met de 24H of Dubai en het openingsweekend van de Toyota Racing Series op het Nieuw Zeelandse Ruapuna werd het seizoen 2016 officieel geopend. Tactisch handelen van zijn team bezorgde de Indiër Jehan Daruvala de prestigieuze Lady Wigram Trophy, in het verleden gewonnen door grootheden als Jim Clark, Bruce McLaren en Denny Hulme.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing Series NZ

Habsburg 2
De Oostenrijker Ferdinand Habsburg was de eerste eenzitterwinnaar in het nog prille 2016 seizoen.

Duravala wint Lady Wigram Trophy op Ruapuna
De Indiër Jehan Daruvala won verrassend de Lady Wigram Trophy of Ruapuna afgelopen weekend. De twee openingswedstrijden werden door de Oostenrijker Ferdinand Habsburg en Lando Norris gewonnen.

Habsburg behaalde afgelopen zaterdag zijn allereerste overwinning. De Oostenrijker kwam bij de start iets beter weg dan de Brit Lando Norris en nam direct de leiding. Al na enkele ronden moest de wedstrijd middels een safetycar geneutraliseerd worden omdat de Canadees Kami Laliberte van de baan spinde. Direct bij de herstart kwam Habsburg onder druk van Norris te staan maar de Brit ging later iets te ver van zijn lijn af waarvan de Rus Artem Markelov profiteerde. De Rus had een bijzonder goede start want de lokale held James Munro werd volledig verrast. Munro: "Ik dacht dat ik de deur dichthield maar toen hij naast me zat moest ik wel ruimte geven want ik wilde in de eerste wedstrijd al niet bij een incident betrokken zijn. Pedro Piquet eindigde in zijn eerste kennismaking met de TRS-series als zevende.

Lando Norris wint R2
Vanaf een zesde startplek wist de Brit Lando Norris de tweede wedstrijd op zijn naam te schrijven. In de wedstrijd met de omgekeerde startgrid nam Pedro Piquet direct de leiding terwijl polesitter Daruvala al snel naar de negende plek terugviel. En ook in R2 duurde het niet lang voordat de safetycar in actie moest komen. Na de herstart nam Piquet wederom de leiding maar de lokale held James Munro crashte kort daarna en weer moest de safetycar in actie komen. En ook na de tweede herstart behield Pedro Piquet de kop maar drie ronden voor het einde moest hij zijn leiderspositie aan Norris prijsgeven. De Brit schreef R2 met ruim vier seconden voorsprong op zijn naam. De Chinese Ferrari Academy-coureur Guan Yu Zhou eindigde als derde nadat hij in de slotfase aan de Rus Artem Markelov voorbij ging. De Amerikaanse Pro Mazda-coureur William Owen kwam als vijfde over de streep maar werd door de organisatie door teveel "weaving" (teveel van de ene naar de andere richting) achter de safetycar naar de twaalfde plek teruggezet.


Lando Norris
De Brit Lando Norris is titelfavoriet. Hij leidt het kampioenschap.

Duravala wint Lady Wigram Trophy
De hoofdwedstrijd moest na 17 ronden onder safetycar beëindigd worden. Op de verraderlijk natte baan waren auto's links en rechts er vanaf gespind. Duravala was als 17e gestart en werd in het midden van de wedstrijd door zijn team naar binnengehaald. Een strategie die met een overwinning beloond werd. Duravala: "Het team vroeg mij om naar binnen te komen en ik vroeg of zij er zeker van waren en ze zeiden ja. Het was zeker de juiste beslissing"

Na een derde herstart bevond alleen Pedro Piquet zich nog voor Duravala, maar ook de Braziliaan werd slachtoffer van de natte weersomstandigheden en ging er vanaf.

Zowel voor Duravala als Habsburg betekende het hun allereerste eenzitteroverwinning. In 2014 wonnen beiden hun laatste kartwedstrijd. Duravala: "Het was wel erg tricky want in de spray kon je eigenlijk helemaal niets zien." Na drie wedstrijden leidt de Brit Lando Norris het kampioenschap.

Race 1 17 ronden
1, F Habsburg TRS
2, A Markelov TRS
3, L Norris TRS
4, J Munro TRS
5, G Zhou
6, B Leitch TRS
7, P Piquet TRS
8, J Daruvala TRS
9, T Cockerton TRS
10, T Buret TRS

Race 2 15 ronden
1, L Norris TRS
2, P Piquet TRS
3, G Zhou TRS
4, A Markelov;
5, W Owen TRS(penalty)
6, A Ptak TRS
7, T Buret TRS
8, F Habsburg TRS
9, B Baptista TRS
10, B Leitch TRS
12, D Cockerton TRS

PP2
Pedro Piquet maakte bij zijn eerste optredens in de TRS-series behoorlijk veel indruk.

Lady Wigram Trophy 17 ronden
1, J Daruvala TRS
2, F Habsburg TRS
3, A Markelov TRS
4, L Norris TRS
5, G Zhou TRS
6, B Leitch TRS
7, D DeFrancesco TRS
8, K Laliberte TRS
9, B Baptista TRS
10, N Dapero TRS
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet