Racing Shows

Racing Shows: Soberheid troef 94e European Motor Show Brussels

A.s. donderdag openende poorten van de Brusselse Heyse paleizen zich voor de 94e maal voor de jaarlijkse European Show, die om de twee jaar in het teken van de personenwagenindustrie staat. Door de decemberaanslagen in Parijs doet de show toch wat anders aan dan in de voorgaande edities.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Autosalon Vandoorne
FIA GP2 Kampioen Stoffel Vandoorne stond volop in de schijnwerpers, maar voorlopig is zijn programma nog niet exact bekend.

Soberheid troef 94e European Motor Show Brussels
Voor de 94e European Motor Show wilde de organiserende Febiac zich niet laten afschrikken door de terreurdreiging die nog steeds in België duidelijk voelbaar is. De organisatie nam dan ook een aantal veiligheidsmaatregelen. Tassen met een bepaalde inhoud mogen naar beneden of moeten anders gestald worden. Wie van 14 t/m 24 januari fotografeert dient daar terdege rekening mee te houden. Vandaag was de media op het Autosalon te gast en de security was zeer co-operatief! In tegenstelling tot andere jaren is de soberheid zeker merkbaar. Prachtige stands maar vaak zonder omlijsting zoals in het verleden. Op autosportgebied was er relatief weinig nieuws.

2016 Van Onsem Baquette Bertrand Baquette legt aan collega Hans Van Onsem uit hoe het in Japan allemaal werkt.

Happy with Honda
Stoffel Vandoorne stond als aspirant F1 rijder volledig in de schijnwerpers maar kon in principe nog weinig omtrent zijn toekomst prijsgeven. Op 25/26 januari test hij voor McLaren op Ricard en gaat met steun van Honda mogelijk in het Japanse Superformula kampioenschap uitkomen. Zijn landgenoot Bertrand Baquette is voor Honda sinds twee jaar in het Japanse Superformula- en GT kampioenschap actief. De autosportjournalist Stephane Lemeret tekende op de Honda-stand een contract voor deelname aan het Benelux TCR Kampioenschap komend seizoen.

2016 TCR Honda 2
De Civic TCR zoals hij in Brussel te zien is.

Bij Porsche pakte men uit met een unieke 911 GT 3 waarvan één zijde compleet van Lego vervaardigd was. De andere was van de gebruikelijke kunststofcomponenten vervaardigd. Goed nieuws voor de motor(sport)fans. De expositieruimte is een klein beetje verplaatst en in de Paleizen 3 en 8 is er veel ruimte voor ingeruimd. Bij Suzuki werd bekend gemaakt dat motocrosslegende Stefan Everts nu voor het merk als teambaas terugkeert. Naast de traditionele expositie is er ook een kleine retroshow voor auto's die nu als retro geklasseerd worden maar waarvan je persoonlijk het gevoel hebt dat ze dit nog steeds niet zijn eigenlijk.

Slechts zeven conceptcars van Audi, Citroën, Honda, Nissan, Peugeot, Seat en Volkswagen. Zeer de moeite waard. Bij de introductie van de Mitsubishi Space Star legde de fabrikant er de nadruk op dat zelf rijdende auto's in 2020 gemeengoed zullen zijn. Een filmpje op de Testbaan in Tokyo liet verbluffende resultaten zien, maar vergis je niet, als bestuurder/passagier moet je nog steeds alert zijn. Met de wereldpremière van de Toyota Verso was het eigenlijk wat magertjes maar zoals bekend behouden de fabrikanten hun wereldpremières liver voor de show in Geneve later dit jaar.

2016 F1 McLaren
Blikvanger bij Honda, de McLaren Honda waarvan Vandoorne droomt.......

De 94e European Motor Show opent a.s. donderdag haar poorten en is van 14-24 januari elke dag van 10-19 uur geopend. De toegang bedraagt 15 Euro/online 13 en kinderen van 6-12 jaar 9 Euro.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet