Retro diversen

Retro: Eerste vrouwelijke F1-coureur Maria Teresa De Filippis overleden

de-filippis

Maria Teresa De Filippis is vandaag op 89-jarige leeftijd overleden. In 1958 werd ze de eerste vrouwelijke Formule 1-coureur uit de geschiedenis. Ze reed met de fameuze Maserati 250F en ging daarna in zee met Jean Behra. Toen die dodelijk verongelukte op AVUS, besloot ze haar carrière te beëindigen.

Tekst: Mattijs Diepraam

De Filippis ging racen door een weddenschap met haar broers om wie de snelste was. Het resultaat was dat ze in een Fiat 500 haar eerste race meteen won. De knappe Italiaanse werd alom bewonderd op haar weg naar de Formule 1 en stuitte slechts één keer op vooroordelen: in Frankrijk werd ze een keer uitgesloten van deelname met het argument dat de enige helm die een vrouw mag dragen de droogkap bij de kapper is.

In 1958 maakte ze op Monaco haar F1-debuut, als eerste vrouwelijke coureur, maar ze wist zich niet te kwalificeren. Op Spa lukte dat wel, waarna ze in haar Maserati 250F als tiende en laatste eindigde. In Portugal schreef Scuderia Centro Sud haar in, maar de motor van haar 250F gaf al na zes ronden de geest. Op Monza lag ze op koers voor WK-punten: in een ware slijtageslag was ze naar de vijfde plaats opgeklommen, maar 13 ronden voor het einde had ze opnieuw motorpech.

Het jaar erop ging ze in zee met Jean Behra, de opvliegende Fransman die bij Maserati was verstoten. Behra had een stel Porsche RSK's omgebouwd tot monoposto's en die Behra-Porsche gedoopt. Eén keer probeerde De Filippis zich te kwalificeren in de Behra-Porsche, op Monaco, maar daar slaagde ze niet in. Toen Behra later in zijn eigen auto verongelukte in de Nordkurve op AVUS, besloot De Filippis haar helm aan de wilgen te hangen.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet