Formule 1

F1: McLaren medeoprichter Tyler Alexander overleden

Gisteren overleed op 75-jarige leeftijd Tyler Alexander, één van de medeoprichters van het succesvolle McLaren. De in Boston geboren Amerikaan richtte in 1963 samen met Bruce McLaren het succesvolle bedrijf op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Willem J. Staat/PR

Tyler Alexander


McLaren medeoprichter Tyler Alexander overleden
In 1963 richtte Bruce McLaren samen met de Amerikaan Tyler Alexander McLaren op. In de zestiger jaren was Alexander de man die verantwoordelijk was voor de succesvolle Indycar- en CanAm projecten van het merk. Alexander verliet McLaren tweemaal maar keerde in 1989 weer bij het merk terug.Na de Indycar- en CanAm periodes keerde Alexander in 1979 terug bij het McLaren F1 team dat hij na vier jaar samen met Teddy Mayer voor een aantal succesvolle Indycarprojecten verliet. Ook stond Alexander aan de wieg van het weinige succesvolle Beatrice F1 project. Na Beatrice was hij kortstondig voor het IMSA BMW project verantwoordelijk. Vanaf 1989 tot aan 2008 miste Alexander tot aan zijn pensionering in 2008 geen enkele F1 wedstrijd. Hoogtepunt was dat seizoen het behalen van de wereldtitel door Lewis Hamilton. McLaren beheerste vrijwel zijn gehele leven. Namens McLaren sprak Ron Dennis gisteren zijn medeleven aan levenspartner Jane Nottage(een bekende boekenschrijfster overigens) uit.

96470014
Overleg tussen Alastair Caldwell(zittend) en Tyler Alexander bij McLaren, uit de tijd dat de ingenieurs hun handen nog vuil maakten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet