Formula Renault 2.0

Div: Promotor trekt de stekker uit Formule Renault 2.0 ALPS

Eind dit jaar één kampioenschap minder op onze internationale kampioenschapslijst. Het Italiaanse Fast Lane Promotion, dat 15 jaar verantwoordelijk was voor de organisatie van eerst de Formule Renault 2.0 Italia en vervolgens de Formule Renault 2.0L ALPS, de laatste jaren een samenvoeging was van het Franse, Zwitserse en Italiaanse Kampioenschap, trok vanochtend voorlopig de stekker eruit. Daarentegen komen vanuit het kamp van de Northern European Cup Formule Renault 2.0 positieve berichten.

Tekst: Willem J. Staat en René de Boer
Foto: ALPS

formula-renault-20-alpsjpg

In 2015 nog volle startvelden. Nu door de Formule 4 de doodsteek toegebracht?

Fast Lane Promotion stopt met 2.0L Formule Renault kampioenschap
Het Italiaanse Fast Lane Promotion trok vanmorgen (zoals in een mededeling werd aangekondigd voorlopig voor een jaar......) voor 2016 de stekker uit het 2.0L ALPS Kampioenschap dat in 2014 nog door Nyck de Vries gewonnen werd. De promotor concentreert zich met de steun van Renault Sport Technologies en Renault Italia, voor dit seizoen uitsluitend op de Italiaanse Clio Cup, nadat de inschrijvingen voor het ALPS-kampioenschap naar verluidt ver achterbleven bij de verwachtingen. JD Motorsport was het enige team dat al officieel was aangekondigd en naar we begrepen waren er slechts zes serieuze gegadigden voor deelname, wat de organisatie noopte tot de nu genomen maatregel.

Felipe Massa was in 2000 de allereerste winnaar van het Italiaans Formule Renault-kampioenschap, maar ook grote namen als Robert Kubica, Daniil Kvyat, Kamui Kobayashi en Pastor Maldonado sleepten in deze serie en de ALPS-klasse als opvolger de titel binnen. De concurrentie op de eenzittermarkt is moordend en het sterke opkomende Formule 4 heeft aan de 2.0L Formule Renault ALPS voorlopig de eerste klap uitgedeeld. De Brit Jack Aitken mag zich vooralsnog de laatste winnaar van het ALPS Kampioenschap noemen.

Veld van 20 auto's in NEC realistische verwachting
"We betreuren het wegvallen van de ALPS-serie natuurlijk zeer. Die serie reed in een ander deel van Europa, met voornamelijk wedstrijden in Frankrijk, Spanje en Italië, en was in die zin voor ons dus geen concurrentie", verklaart desgevraagd Cara de Vlaming namens het bureau MdH Communications, promotor van de Northern European Cup Formule Renault 2.0. Voor het nieuwe seizoen in de NEC mag een veld van zo'n 20 auto's worden verwacht: "We hebben al 16 definitieve inschrijvingen, en nog eens zes teams hebben hun interesse kenbaar gemaakt", aldus De Vlaming. "Daarmee zijn we zeker tevreden." Het ligt voor de hand dat ook teams die voorheen in de ALPS-serie actief waren, nu deelname aan de NEC overwegen. Of het NEC nog evenementen uit de ALPS-kalender aan het eigen wedstrijdprogramma gaat toevoegen - de klassieker in Pau zou bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn - staat nog niet vast.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet