Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Terugblik 2015 René de Boer

IMG 0080
BMW vierde op Amelia Island het 40-jarig jubileum van BMW North America

Anderhalve week later, inclusief tussenstop bij de oldtimerbeurs in Reims, was Florida wederom het reisdoel, ditmaal voor een tiendaagse trip met twee evenementen: het Concours d'Elégance van Amelia Island en de 12-uursrace van Sebring. Ditmaal was het BMW dat de reis organiseerde in het kader van het 40-jarig jubileum van BMW in de VS. Ter gelegenheid daarvan was het oude raceteam dat in 1975 de inzet van de 3.0 CSL in de VS verzorgde weer bijeengebracht en de technici van toen zorgden samen met coureurs Brian Redman, Sam Posey en Hans-Joachim Stuck voor veel mooie verhalen. Van het concours op Amelia Island genoot ik: heel veel prachtige auto's en een bijzonder plezierige sfeer.

Collier 917
Prachtige Porsche 917 van Gijs van Lennep en Helmut Marko in het museum van het Revs Institute

Daarna had ik drie dagen vrij, die ik ondermeer besteedde met een bezoek aan het automuseum van het Revs Institute in Napels aan de westkust van Florida, met ondermeer een schitterende collectie Porsche-raceauto's. Ook zeer aanbevolen! De roadtrip door Florida was prettig met een BMW Z4 Cabrio als tijdelijke auto. Sebring was een feest als vanouds, dat blijft een prachtig evenement.

Memorial-DUS
Herdenking van de slachtoffers van de Germanwings-vlucht op de luchthaven van Düsseldorf

Bij het overstappen in Frankfurt op de terugvlucht hoorde ik al dat er in Frankrijk een Duits vliegtuig was neergestort, en toen ik landde in Düsseldorf stond het daar vol met camerateams, verslaggevers en bestelwagens met 'uplinks' voor de deur. Een bevriende NOS-collega wilde ook van mij van alles weten, over wat dat 'Germanwings' precies is, en mijn ervaringen met die maatschappij. Het deed me weer eens beseffen dat we allemaal mensen van een dag zijn, en dat ik met al mijn tienduizenden kilometers op de weg en in de lucht ook altijd weer dankbaar mag zijn als ik weer veilig bij mijn vrouw en kinderen thuiskom. Toen ik de volgende dag weer vanaf Düsseldorf vloog, ditmaal naar Zuid-Frankrijk, waar het ongeluk was gebeurd, was er op de luchthaven een gedenkplaats voor de slachtoffers ingericht, en enkele dagen later zat op de terugvlucht het halve toestel vol met nabestaanden van de slachtoffers. Dan komt het wel heel dichtbij.

Huurauto
Nieuwe huurauto (Citroën C3) voor de rit vanaf Marseille naar Paul Ricard

Niettemin was mijn reis naar Zuid-Frankrijk ook goed, want Paul Ricard is altijd de moeite waard en de 'Prologue' van het FIA WEC is een prettig evenement. Bovendien verbleven we in 'Hostellerie Berard' in La Cadière d'Azur, een van mijn favoriete hotels met een uitstekende keuken. En ik had het genoegen van een huurauto met drie kilometer op de teller, waarvan ik dus de eerste gebruiker was. Weer eens wat anders dan zo'n afgeragd exemplaar dat dringend aan vervanging toe is, want dat heb ik natuurlijk ook al vaak genoeg gehad.

IMG 5514
Spektakel met de 'Stadium trucks' op Long Beach

Laatste trip met Gustav Büsing
Silverstone was mijn volgende bestemming, voor FIA WEC en EK F3. Zoals al een aantal jaren reisde ik samen met mijn gewaardeerde Duitse collega Gustav Büsing, en het zou onze laatste gezamenlijke reis blijken te zijn, want hij overleed eind juni na een hartaanval tijdens de 24 Uur van Le Mans, waarvan hij niet meer herstelde. Wederom: we zijn mensen van een dag. De WEC-race was overigens schitterend, met spannende duels tot aan het einde. Direct na terugkomst reed ik naar Oschersleben voor de DTM-test, heel kort nog even bij de Techno Classica in Essen en het volgende weekeinde maakte ik al mijn vierde reis naar de VS in vier maanden, ditmaal naar Californië voor de Long Beach Grand Prix. Altijd heerlijk om daar te zijn: warm weer, een spectaculair stratencircuit en een mooi raceprogramma met IMSA-sportwagens, Indycars, Indy Lights en Pirelli World Challenge. Plus de Stadium Trucks, waarvan ik een groot fan ben. Wat een spektakel! Ik deed er ondermeer een groot interview met Arie Luyendijk vanwege het 25-jarig jubileum van zijn eerste zege tijdens de Indy 500.

IMG 4826
Interview met Arie Luyendijk

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet