Sportscars

Sportscars: Verrassende prototype-bezetting bij Ganassi-Ford voor Daytona

151229 Aank Ganassi Rolex 2015
Tijdens de afgelopen editie won Ganassi de 'Rolex24' in Daytona

Ford Chip Ganassi Racing, dat begin dit jaar de overwinning tijdens de 'Rolex24' in Daytona voor zich opeiste, heeft de rijders bekendgemaakt waarmee het volgende maand met twee auto's in de prototype-klasse tijdens de Amerikaanse klassieker zal starten. Dat de winnaars van 2015, Scott Dixon, Tony Kanaan, Kyle Larson en Jamie McMurray terugkeren, is niet echt een verrassing, maar des te verrassender is de rijdersbezetting van de tweede auto. Allereerst komt Alex Wurz aan de start voor zijn eerste deelname aan de 'Rolex24' – en dat terwijl de Oostenrijker vorige maand bij de FIA-WEC-finale in Bahrein eigenlijk zijn laatste race reed... Ook de komst van Brendon Hartley, een van de drie WK-winnende rijders van Porsche, is verrassend. Dat geldt iets minder voor de deelname van Andy Priaulx, van wie begin deze maand officieel afscheid werd genomen bij BMW. Priaulx rijdt vermoedelijk het volledige WEC-seizoen met de Ford GT. En ook de vierde rijder in het Ganassi-team voor Daytona is een verrassing: de pas 17-jarige Canadees Lance Stroll, afkomstig uit het FIA EK Formule 3.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Bij Wurz en Hartley gaat het om eenmalige deelnames, waarvoor ze werden uitgeleend door hun respectievelijke werkgevers Toyota en Porsche. Hartley reed al eerder in Daytona met Starworks, terwijl Wurz nog niet eerder in Florida in actie kwam. "Deze race wilde ik altijd al een keer rijden en nu heb ik er eindelijk tijd voor", liet de Oostenrijker via Twitter weten. "Het gaat echter niet om een full-time comeback", zo voegde hij eraan toe. De link tussen Priaulx en Ford is al genoemd, maar de keuze voor Stroll, die geen enkele ervaring in lange-afstandsraces heeft, mag toch wel opmerkelijk genoemd worden. Tenzij vader Stroll natuurlijk een flinke bijdrage heeft geleverd, wat ons dan weer niet zou verbazen.

Voor de beide Ford GT's in de GT Le Mans-klasse, die eveneens door het team van Chip Ganassi worden ingezet, moet de volledige bezetting voor Daytona nog worden aangekondigd. Vast staan in ieder geval de beide combinaties die het volledige IMSA-seizoen rijden: Joey Hand en Dirk Müller in de auto met het startnummer 66 en Ryan Briscoe en Richard Westbrook in de Ford met het nummer 67. Als rijders ter aanvulling voor Daytona circuleren de namen van ondermeer Marino Franchitti, Olivier Pla en Sébastien Bourdais.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet