Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2015

Jaarboeken en kalenders staan nogal onder druk, zoals we al een aantal jaren vanuit de branche horen. Inderdaad werd de Duitse 'Story'-serie met jaarboeken over toerwagens, Formule 1, rally en sportwagens na 2013 zonder al teveel plichtplegingen stopgezet, verdwenen al eerder de rallyreeks van Martin Holmes en 'Grand Prix' van Ulrich Schwab, en staan ook andere titels op de wip. Hetzelfde geldt voor kalenders, die steeds minder liefhebbers vinden. Zolang ze er nog zijn – en laten we toch hopen dat dat nog een aantal jaren mag duren – bieden jaarboeken echter een prima gelegenheid om nog eens op het afgelopen seizoen terug te blikken, terwijl kalenders voor liefhebbers toch ook een fraaie wanddecoratie vormen. Zo stelt AUTOSPORT.NL ook een aantal van deze uitgaven voor.

Hasso Jacoby/Egon Zeimers: Grüne Hölle 2015 ****

IMG 5406

Allereerst het jaarboek dat volledig is gewijd aan het seizoen in de VLN-Langstreckenmeisterschaft Nürburgring, met teksten van Hasso Jacoby en Egon Zeimers en foto's van vader en zoon Jörg en Berno Hildebrand. Alle tien VLN-races worden uitgebreid belicht, inclusief de overwinningen voor onze landgenoten Patrick Huisman, Yelmer Buurman en 'Gerwin'. Daarnaast is er een apart gedeelte voor de 24-uursrace en de daarvoor geldende kwalificatierace, die geen deel uitmaken van het VLN-kampioenschap. Een uitgebreid interview met Karl Mauer, hoofd van de VLN-organisatie, geeft een interessant beeld van de status van de serie en de plannen voor de toekomst. Een hoofdstuk met interessante portretten van de vrouwen in de VLN, zowel rijdsters als mensen achter de schermen bij teams en organisatie, en elf fotopagina's met portretten van niet minder dan 630 rijders (!) ronden het geheel af.

Hasso Jacoby/Egon Zeimers: Grüne Hölle 2015, Weiss Verlag, Monschau. ISBN: 978-3-936285-42-0, 208 pagina's, gebonden in hardcover, Duitstalig, 22 x 26,5 cm.

Jaarboek Team MTEK 2015

IMG 5407

Voor echte fans van de DTM, van BMW, van het BMW Team MTEK (of elke willekeurige combinatie hiervan) is er een heel speciaal collectors' item op de markt. Sinds de start van het team in 2013 brengt MTEK jaarlijks een eigen boekwerk op de markt, waarin de gereden races aan bod komen. De fotografie is het sterke punt van dit boek, en de naam van Frits van Eldik staat hierbij voor kwaliteit en af en toe een verrassend perspectief, gepaard met een blik achter de schermen die geen enkele andere fotograaf krijgt. De teksten (Engels en Duits) stammen uit de computer van uw verslaggever (vandaar dat we hier maar geen sterrenkwalificatie geven) en bestaan uit een beknopte samenvatting per raceweekeinde, aangevuld met quotes van de beide MTEK-coureurs Timo Glock en Bruno Spengler en teambaas Ernest Knoors. Een gelimiteerde oplage van 200 exemplaren, individueel genummerd en gesigneerd door de coureurs en de teambaas. Het boek kost 89,95 Euro plus verpakking en verzending en is uitsluitend te bestellen via het team, e-mail: info@team-mtek.de. Naar we begrepen zijn de twee voorgaande edities uitverkocht.

MTEK 2015, Team MTEK, Garching, geen ISBN. 114 pagina's, gebonden in hardcover, Duits- en Engelstalig, 32 x 31 cm.

DTM, das offizielle Jahrbuch 2015 ****

IMG 5367

Bijna was ook de reeks DTM-jaarboeken tot een einde gekomen, maar uiteindelijk werd ook het seizoen 2015 van de populaire toerwagenserie weer in boekvorm samengevat. Daarbij werd veranderd van uitgever, en met de komst van Gruppe C Motorsport Verlag als uitgever veranderde ook het aanzien van het boek, dat een wat rustiger, strakker uitvoering kreeg dan de voorgaande edities. Ook werden meer verschillende onderwerpen belicht aan de hand van korte teksten, en werd het gedeelte met uitslagen en statistieken aanzienlijk uitgebreid, wat nieuwe, interessante informatie oplevert. Met 192 pagina's op fors formaat nam ook de omvang van het boek toe. Mooi als referentie en terugblik op het seizoen waarin alledrie de merken races wonnen en Pascal Wehrlein de jongste DTM-kampioen ooit werd. Jammer: de foto's sluiten soms niet echt aan bij de teksten, en foto's van het moment van het jaar (de 'Schieb-ihn-raus'-affaire in Spielberg) ontbreken.

DTM, das offizielle Jahrbuch 2015. Gruppe C Motorsport Verlag, Duisburg. 192 pagina's, 23,5 x 33 cm. Duitstalig. Gebonden met hardcover. ISBN: 978-3-9285-408-3-4.

Tim Upietz (uitg.): Porsche Sport 2015 ****

IMG 5404

Dit boek behoeft eigenlijk nauwelijks introductie meer, want 'Porsche Sport' verschijnt al voor de 23e keer. De uitgave van dit jaar volgt het vertrouwde concept met een samenvatting van alle raceklassen, waarin met Porsches wordt gereden, van het FIA WEC via de 24H SERIES en tal van nationale GT-klassen tot aan de P9 Challenge, van de Porsche Supercup tot aan de diverse GT3 Cup Challenges, inclusief de Benelux-variant. Het resultaat is wederom een lijvig boekwerk van 272 pagina's met zo'n 1.000 foto's. Teksten zijn er in het Duits en Engels, een uitvoerig gedeelte met uitslagen rondt het boek af.

Porsche Sport 2015. Gruppe C Motorsport Verlag, Duisburg. 272 pagina's, 23,5 x 31,5 cm. Duits- en Engelstalig. Gebonden met hardcover en stofomslag. ISBN: 978-3-9285-408-1-0.

Kalender: Motorsport Classic 2015 ******

IMG 5382

Een kalender die al jaren het kantoor van uw redacteur siert, is de jaarlijkse uitgave 'Motorsport Classic' van de Duitse uitgever McKlein Verlag. Als altijd kwamen de samenstellers tot een prachtige selectie zwart-witfoto's uit de jaren vijftig, zestig en zeventig die precies dat weergeven waarom we de sport in die periode nu zo mooi vinden. Auto's die op de limiet gereden worden (kijk maar naar de titelfoto van die waanzinnige Tyrrell-zeswieler), sfeer in pits en paddock en soms ook een blik op de techniek van de fascinerende auto's. Per maand kan er worden gekozen uit twee verschillende opnamen, waarbij er sprake is van een goede mix tussen formule- en sportwagens.

Motorsport Classic 2015, McKlein Verlag, Keulen. 26 pagina's, 67 x 48 cm, spiraalbinding. ISBN: 978-3-927458-78-9.

Kalender: McKlein Rally Calendar 2016 – The wider view *****

IMG 5379

Wie een grote wand ter beschikking heeft en van rallysport houdt, heeft aan de rallykalender van McKlein een prachtig object. Het is al jaren de officiële kalender van het FIA WK Rally en met een formaat van 95 x 48 cm is de ondertitel 'The wider view' geenszins overdreven. De fotografen van het Duitse agentschap McKlein zijn altijd goed voor spectaculaire opnamen en daarvan biedt deze kalender een mooie selectie. Volkswagens, Citroëns (oké, DS'en), Hyundai's en Fords komen allemaal aan bod, waarbij de landschapsopnamen vaak net zo spectaculair zijn als die van de auto's in actie. Per maand kan worden gekozen uit twee verschillende afbeeldingen.

McKein Rally Calendar 2016 – The wider view, McKlein Verlag, Keulen, 25 pagina's, 95 x 48 cm, spiraalbinding. ISBN: 978-3-927458-77-2.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet