Diversen

Div: Boekbesprekingen autosport 2015

Rainer Braun: Hallo Fahrerlager Classic ****

IMG 5364

Minstens drie decennia lang was Rainer Braun een van de grote spelers in de Duitse autosport. Als circuitcommentator, schrijvend journalist, manager en met enige regelmaat zelf ook als (gast)rijder was hij nauw betrokken bij de actie in de Formule Vee en Super Vee, de Deutsche Rennsport-Meisterschaft, de DTM en tal van merkencups. Braun is ook een begenadigd verteller, wat al bleek uit zijn driedelige boekenserie 'Hallo Fahrerlager', waarvan alle delen herdrukt zijn. Eigenlijk wilde hij niets meer schrijven, maar nu liet Braun zich toch nog overhalen tot een vierde deel onder de titel 'Hallo Fahrerlager Classic', al benadrukt hij wel dat dit echt het laatste boek is.

Qua uitvoering is 'Hallo Fahrerlager Classic' anders dan de voorgaande edities: nu met hardcover en leeslintje, en in groter formaat, en bovendien met de nodige kleurenfoto's. De beter verzorgde uitvoering komt het geheel ten goede en foto's komen dankzij het grotere formaat aanmerkelijk beter tot hun recht. Qua inhoud komen liefhebbers van – met name Duitse – autosporthistorie niets tekort: uitgebreide verhalen over de destijds populaire races op vliegveldcircuits, het ontstaan van de raceautotentoonstelling in Wiesbaden en de vele soortgelijke evenementen die daarop volgden, het fabrieksteam van het merk Glas, het Formule 1-team van caravanfabrikant Eifelland, de glansrijke racecarrière van de Ford Capri RS, de minder glansrijke loopbaan van de Ford C 100 en de STW-Mondeo, het ontstaan van de DTM in zijn huidige variant (waarin Braun een belangrijke rol vervulde), de historie van Formule Vee en Super Vee, avonturen tijdens merkenraces in de Alfasud Cup, Renault R5 Cup en Volkswagen Scirocco Cup, en een aantal indrukwekkende 'in memoriams' voor rijders, collega's en anderen uit de sport die ons zijn ontvallen.

Voor wie een Nederlandse invalshoek zoekt, is er ondermeer een verhaal over Jaap en met name Arie Luyendijk in de Formule Vee, terwijl Toine Hezemans natuurlijk aan bod komt in het Ford Capri-hoofdstuk. Maar ook voor wie gewoon een heerlijk lezenswaardig boek met prachtige autosport-anekdotes wil, is het Duitstalige 'Hallo Fahrerlager Classic' een absolute must!

Rainer Braun: Hallo Fahrerlager Classic. McKlein Verlag, Keulen. 287 pagina's, 28x24 cm. Duitstalig. Gebonden met hardcover. ISBN 978-3-927458-81-9.

Bart Lenaerts/Lies de Mol: WAFT 3 *****

IMG 5405

Deze uitgave is ook geen autosportboek, maar wel een boek dat we onze lezers met een gerust hart en met zeer veel enthousiasme aanbevelen. Het Belgische echtpaar Bart Lenaerts als auteur en Lies de Mol als fotografe liet onlangs de derde editie het licht zien van hun boekenreeks 'WAFT'. In vergelijking met de voorgaande twee uitgaven, waarvan er één is uitverkocht, is het formaat iets kleiner geworden en de prijs ongeveer gehalveerd naar een alleszins nette 40 Euro, voor een keurig verzorgd boek met hardcover, een prettige papiersoort, een afwisselende lay-out en een inhoud die volledig voldoet aan de verwachtingen die de eerste twee uitgaven schiepen.

Het woord 'waft' komt uit het Engels en betekent als zelfstandig naamwoord iets als een vleug (in de zin van een geur) of een licht ruisen of suizen, bijvoorbeeld van een zacht dichtzoevend portier of de elegante beweging van een fraaie avondjapon. Als werkwoord betekent 'to waft' iets als het doordringen van een geurvleug of ook het zachte ruisen, zoals boven beschreven. Onder 'petrolheads' is 'waft' inmiddels echter ook een begrip geworden als titel van de genoemde boekenreeks, en de bijbehorende winkel annex galerie aan de Antwerpse Vlaaamsekaai, die het echtpaar Lenaerts/De Mol drijft, althans als er geen reizen voor mooie reportages worden gemaakt. Want ook uit de jongste uitgave van 'Waft' blijkt, dat de twee nogal eens onderweg waren.

Na een aantal mooie fotopagina's volgt een bonte mix van hoofdstukken over – ondermeer – het rijden van een heel bijzondere McLaren in Goodwood, een heerlijke reportage met een Bentley Continental in Death Valley, de (al dan niet vergane) glorie van Detroit, een rij-evenement met auto-ontwerpers in Oostenrijk, mooie reportages over Carrozzeria Touring en een fraaie autocollectie in Einbeck in de Duitse deelstaat Nedersaksen, een mooi verhaal (met dito beeld) over Maria Teresa de Filippis, de eerste vrouw die ooit in een WK-F1-race startte, een reportage over de Belgische kunstenaar Eddy Vermeulen (Ever Meulen), van wie nog tot en met medio januari autokunst te zien is in de Waft Gallery, een uitgebreid hoofdstuk over dashboardontwerp en nog veel meer.

'Waft' is geen boek om in één keer van cover tot cover te lezen. Het is veeleer een heerlijk boek om, gezeten in je favoriete leesstoel, al dan niet onder het genot van een goed glas wijn of whisky, ter hand te nemen, door te bladeren en te blijven hangen bij een verhaal, dat je dan vervolgens in alle rust tot je neemt. En misschien daarna nog één, om het vervolgens rustig op je te laten inwerken. Zoals het ook iedere keer weer een genoegen is om de vorige twee edities door te bladeren. Kortom: heerlijk, en daarmee warm aanbevolen!

Bart Lenaerts/Lies de Mol: WAFT 3, WAFT, Antwerpen. 256 pagina's, 25 x 25 cm. Engelstalig. Gebonden in hardcover. ISBN: 978-90823-572-1-9.

Elmar Brümmer/Ferdi Kräling: Schön. Schnell. ***

Bruemmerbuch

De foto van een dame met hoed, zittend op een klapstoel in de pitstraat van het Circuit Paul Ricard, clipboard en stopwatch op schoot, is een typisch beeld uit de late zestiger of vroege zeventiger jaren. De foto staat op de voorkant van een boek dat als ondertitel 'Vrouwen en de Formule 1' draagt, en dat dekt volledig de lading. Ook de hoofdstuktitels 'Speed Women', 'Perlen im Publikum', 'Business Women', 'Grid Girls', 'Super Women', 'Flashback' en 'Scharfe Kurven und lange Geraden' laten aan duidelijkheid weinig te wensen over.

Het eerste hoofdstuk is gewijd aan rijdsters: van Maria-Teresa de Filippis, die in 1958 als eerste vrouw aan een WK-Formule 1-race deelnam, via Maria de Villota, Lella Lombardi en Desirée Wilson tot Giovanna Amati, Susie Wolff-Stoddart en Danica Patrick, maar ook rallyrijdsters als Michèle Mouton en Jutta Kleinschmidt. In de rubriek 'Business Women' komen natuurlijk Claire Williams en Monisha Kaltenborn aan bod, maar ook Sabine Kehm en Britta Roeske, de respectievelijke PR-dames van Michael Schumacher en Sebastian Vettel, Ann Neal, de partner van Mark Webber, en Katja Heim, die achter de schermen aan de nodige touwen trekt. Bij 'Super Women' komen de vrouwen aan de zijde van coureurs aan de orde, van Marlene Lauda, Corinna Schumacher en Nicole Scherzinger tot Nina Rindt en Adiane Galisteu. De andere hoofdstukken bestaan voornamelijk uit foto's van dames in diverse situaties tijdens Grand Prix-weekeinden.

De teksten zijn van de hand van de Duitse journalist Elmar Brümmer, die in de Formule 1 goed de weg weet en uitstekende 'personality stories' kan schrijven, wat hij met regelmaat doet voor media als de Süddeutsche Zeitung, Stern en Playboy. De foto's komen uit het rijke archief van vader en zoon Ferdi en Bodo Kräling, dat ruim vier decennia afdekt. Het resultaat is een boek dat lekker bladert, maar niet echt uitnodigt om het in één keer te lezen. Af en toe eens een hoofdstuk is echter prima te doen.

Elmar Brümmer/Ferdi Kräling: Schön. Schnell. Frauen und die Formel 1. Delius Klasing Verlag, Bielefeld. 162 pagina's, 22 x 29 cm. Duitstalig. Gebonden met hardcover en stofomslag. ISBN: 978-3-7688-3748-4.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet