Retro diversen

Retro: De internationale historische autosportkalender van 2016

goodwoodrevival2015-sun-7

Er komt weer een even jaartal aan: 2016. In zo'n jaar is er voor de historische autosport in Europa altijd net iets meer te beleven, vanwege de tweejaarlijkse topevenementen in Monaco en op Le Mans. We kijken vooruit naar de belangrijkste kampioenschappen en evenementen.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Iedere Europese liefhebber van historische autosport kijkt tegenwoordig twee keer naar Goodwood – als we het Festival of Speed als niet-circuitevenement even buiten beschouwing laten. In 2016 opent het Europese seizoen alweer voor de derde keer met de Members' Meeting, dat in twee jaar tijd de reputatie van 'mini-Revival' heeft opgebouwd. In mei is het vervolgens tijd voor de Grand Prix de Monaco Historique, waar vooral Formule 1 centraal zal staan. Ook op Le Mans kun je in 2016 twee keer historisch genieten: van de Le Mans Legend in het 24-uursweekend en daarna nog eens van de Le Mans Classic, net als Monaco alleen in even jaren op de kalender.

Goodwood en Monaco zijn evenementen 'op uitnodiging', maar de rest van de grotere evenementen maakt deel uit van de kalenders van de twee grote historische organisatoren in Europa: Masters Historic Racing en Peter Auto. De kleinere Historic Grand Prix Car Association en Motor Racing Legends haken veelal aan bij evenementen waarop Masters Historic Racing de boventoon voert. Vooral in Engeland zelf is de HSCC actief, al komt de Historic F2 natuurlijk ook vaak over de grens. Dat geldt ook voor de Formule Juniors, waarvoor een Brits kampioenschap en een FIA-kampioenschap (de Lurani Trophy) bestaan.

hgp2015-sat-60

Masters Historic Racing en Peter Auto blijven in 2016 relatief dicht in de buurt. Dat geeft de Nederlandse liefhebber de gelegenheid om behalve de Historic Grand Prix op Zandvoort ook andere tot de verbeelding sprekende internationale evenementen te bezoeken. Masters komt bijvoorbeeld naar Zolder, terwijl Peter Auto opnieuw naar Spa komt. De Silverstone Classic, de Oldtimer-GP op de Nürburgring en de Spa Six Hours blijven vaste waarden op de Masters-kalender.

De meeste veranderingen vinden in het zuiden plaats: Monza, Barcelona, Estoril en Portimão verdwijnen bij Masters en Peter Auto van de kalender, om plaats te maken voor Jarama en Imola. Het kleinere Motor Racing Legends – bekend van de Stirling Moss Trophy en de Woodcote Trophy, maar ook van de Pre-War Sportscars – houdt de Algarve erin als jaarafsluiting in oktober. Het Donington Historic Festival is een weekend uit de eigen koker van Motor Racing Legends, net als de Le Mans Legend in het voorprogramma van de 24 Uur van Le Mans (deze keer voor auto's van '49 tot '68).

73mm-sat-61

Een leuk nieuwtje: de Pre-War Sportscars hebben de Historic GP op Zandvoort aan hun programma toegevoegd. Daar staat tegenover dat de Historic Grand Prix Association komend jaar Zandvoort een keertje overslaat. De F1-auto's van '48 tot '66 gaan deze keer naar de Gold Cup op Oulton Park, zodat hun eigenaren een weekje ruimte overhouden tot aan de Goodwood Revival, waar de meesten worden verwacht in de Goodwood Trophy, de Richmond & Gordon Trophies en de Glover Trophy.

Peter Auto heeft ook een extraatje: vanaf 2016 regelt de historische Group C zijn zaakjes niet meer zelf, in plaats daarvan heeft het aansluiting gezocht bij dé historische Le Mans-specialist. Dat betekent dat op de Le Mans Classic komend jaar voor het eerst ook een plateau voor Group C wordt ingericht.

En buiten Europa? In januari kun je al naar Zuid-Afrika, terwijl aan het eind van het jaar de historische revivals van Daytona en Sebring (georganiseerd door Masters USA) hun opwachting maken.

Losse evenementen
19-20 maart: 74th Members' Meeting, Goodwood
13-15 mei: GP Monaco Historique
16-18 juni: Le Mans Legend
9-11 september: Goodwood Revival

Masters Historic Racing
8-10 april: Zolder Masters Festival
27-29 mei: Masters Historic Festival, Brands Hatch
1-3 juli: Donington Masters Festival
29-31 juli: Silverstone Classic
12-14 augustus: Oldtimer-GP, Nürburgring
2-4 september: Historic GP, Zandvoort
16-18 september: Spa Six Hours
15-16 oktober: Espiritu de Jarama

Peter Auto
1-3 april: Jarama Classic
13-15 mei: Spa Classic
3-5 juni: Grand Prix de l'Age d'Or, Dijon
8-10 juli: Le Mans Classic
1-2 oktober: Dix Mille Tours, Paul Ricard
21-23 oktober: Imola Classic

Motor Racing Legends
30 april-2 mei: Donington Historic Festival
29-31 juli: Silverstone Classic
3-4 september: Historic GP, Zandvoort (alleen Pre-War Sportscars)
16-18 september: Spa Six Hours
28-30 oktober: Algarve Classic Festival

Historic Grand Prix Car Association
30 april-1 mei: Donington Historic Festival
28-29 mei: Masters Historic Festival, Brands Hatch
17-19 juni: Coppa Intereuropa, Monza
1-3 juli: Brands Hatch Superprix
29-31 juli: Silverstone Classic
12-14 augustus: Oldtimer-GP, Nürburgring
27-29 augustus: Gold Cup, Oulton Park
16-18 september: Spa Six Hours
7-9 oktober: Dijon Motors Cup

Begin 2016 zullen we ook de kalenders van de nationale historische kampioenschappen onder de loep nemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet