Formule 3

F3: Van Amersfoort Racing maakt overstap van Volkswagen- naar Mercedes-Benz-motoren

151216 F3 Leclerc
Met Charles Leclerc won Van Amersfoort Racing het afgelopen seizoen de rookie-titel in het EK

Van Amersfoort Racing, het enige Nederlandse Formule 3-team, stapt over van Volkswagen- naar Mercedes-Benz-motoren. "In het kader van de voorbereidingen op het seizoen 2016 hebben we alle opties goed overwogen en uit strategisch oogpunt leek het ons het beste om voor de Mercedes-Benz-krachtbron te kiezen", zegt teambaas Frits van Amersfoort. "We kijken uit naar de samenwerking met Mercedes-Benz, maar willen tevens van de gelegenheid gebruik maken om Volkswagen en tuner Spiess te bedanken voor de jarenlange succesvolle samenwerking." Door het beëindigen van de relatie tussen Van Amersfoort Racing en Volkswagen blijven er in het FIA EK Formule 3 nog slechts drie teams over die volgend jaar van Volkswagen-motoren gebruikmaken: het Britse Carlin, het Franse team Signature en Motopark uit Duitsland. Het lijkt erop dat de Formule 3-vlam bij Volkswagen sinds daar Jost Capito aan het hoofd staat niet meer zo fel brandt als ten tijde van de vroegere sportdirecteur Kris Nissen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

Sinds Van Amersfoort Racing de eerste stappen zette op het pad van de Formule 3 in de vorm van de deelname aan het toenmalig Duits kampioenschap in 1997 maakte het team gebruik van de diensten van motorenbouwer Spiess Engines, dat destijds nog de preparatie van de Opel-Formule 3-motoren verzorgde. Vroeg succes was er al een jaar later, toen Bas Leinders met een Dallara-Opel van Van Amersfoort Racing de Duitse Formule 3-titel won. Nadat de rol van Opel in de Formule 3 in de tweede helft van het afgelopen decennium meer en meer uitgespeeld raakte, koos Van Amersfoort Racing vanaf 2008 in de Duitse Formule 3 Cup voor Volkswagen-motoren, die ook door Spiess werden geprepareerd. "We kunnen terugzien op een succesvolle periode in de historie van ons team met Volkswagen", zegt Frits van Amersfoort. Tot de behaalde successen behoren de titels in de Duitse Cup met Laurens Vanthoor in 2009 en Richie Stanaway in 2011, alsmede de rookietitel in het EK van het afgelopen seizoen met Charles Leclerc. Natuurlijk neemt ook het EK-seizoen 2014 met tien overwinningen door Max Verstappen een bijzondere plaats in. In totaal behaalde Van Amersfoort Racing 57 overwinningen met Volkswagen.

151216 F3 Mercedes Voortaan dus ook Mercedes-Benz-motoren in de F3-auto's van Van Amersfoort Racing

Nu echter is de keuze bepaald in de richting van Mercedes-Benz, wat gezien de ondersteuning door het merk uit Stuttgart van zijn Formule 3-teams en de eventuele aansluiting in de richting van GT- of DTM-racerij een alleszins logische stap lijkt. "Gelet op wat Mercedes-Benz in de Formule 3 heeft bereikt en de voortdurende betrokkenheid van het merk op alle niveaus in de sport, kan je alleen maar onder de indruk zijn", aldus Van Amersfoort. "We zijn blij met de mogelijkheden die Mercedes-Benz ons biedt en we kijken uit naar de start van onze samenwerking in de voorbereiding op het seizoen 2016." Die begint deze week al met tests op het circuit van Valencia, waar de Braziliaan Pedro Piquet voor het team in actie komt. De Braziliaan is al door Van Amersfoort Racing aangekondigd als coureur voor het FIA EK F3 in 2016. Daarnaast test de Brit Callum Ilott deze week voor het Nederlandse team.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet