GT

GT: Volledige top drie voor Audi in Sepang 12 Hours


 AVF8280

Laurens Vanthoor, Stéphane Ortelli en Stuart Leonard hebben met de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS de Sepang 12 Hours gewonnen. In een race die meerdere keren werd stilgelegd door zware regenval versloeg het trio teamgenoten Enzo Ide, Christopher Haase en Christopher Mies. Phoenix Racing-coureurs Markus Winkelhock, Nicki Thim en Niki Mayr-Melnhof completeerden een Audi top drie. Carlo van Dam werd na een indrukwekkende start achtste, Peter Kox en Henk Kiks eindigden de race als dertiende algemeen en derde in de GTC-klasse.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Twaalf uur na de start van de race was het Vanthoor die, in zijn eerste race na de zware crash op Misano, als winnaar over de streep kwam. De Belgische coureur wist in het laatste uur het gat naar teamgenoot Mies te dichten en pakte met nog 40 minuten te gaan de leiding, om deze vervolgens niet meer af te staan. De Audi R8 LMS met startnummer 17 kwam uiteindelijk met ruim acht seconden voorsprong op de WRT-Audi met nummer 150 over de streep. Winkelhock finishte op een minuut achterstand als derde.

AL3 1231
Een tweede plaats voor Mies, Haase en Ide met hun Audi. Een 1-2 voor WRT.

Zware regenbuien zorgden voor veel overlast op het Sepang International Circuit en door het vele water op het circuit besloot wedstrijdleider Alain Adam tot twee keer toe de rode vlag te tonen. De race lag uiteindelijk bijna drie uur stil, maar in de laatste twee uur vielen de omstandigheden mee en konden de Audi-coureurs met elkaar om de overwinning strijden. Die strijd werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Vanthoor, Ortelli en Leonard.

Best-of-the-rest was de FFF Racing Team by ACM McLaren 650S GT3 van Alvaro Parente, Andrea Caldarelli, Andrew Watson en Hiroshi Hamaguchi. De McLaren kwam met een ronde achterstand als vierde over de streep en won daarmee tevens de Pro-Am klasse. De Bentley Team M-Sport Bentley Continental GT3 van Maxi Buhk, Maxime Soulet en Andy Soucek eindigde als vijfde, terwijl Alex Yoong, Marchy Lee en Shaun Thong met de Audi Hong Kong Powered By Phoenix Racing Asia Audi R8 LMS de top zes completeerden.

 DSC6176 Carlo van Dam wist de leiding te pakken, maar viel in de regen ver terug 

Carlo van Dam en teamgenoten Piti Bhirom Bhakdi, Alessandro Pier Guidi en Davide Rizzo eindigden uiteindelijk op vijf ronden van de winnaar als achtste algemeen. Van Dam begon de race vanaf de vierde plek, pakte bij de start de tweede plaats en wist uiteindelijk de leiding en een voorsprong van twaalf seconden te pakken. In de regen wist het Singha Motorsport Team het tempo van de Audi-coureurs echter niet bij te houden, iets wat volgens eigenaar Bhirom Bhakdi volledig te danken was aan de kwaliteit van de regenbanden van Yokohama.

 DSC6068
Geen derde overwinning voor Clearwater Racing, maar een vroege exit

Clearwater Racing, het team dat in 2013 en 2014 als winnaar over de streep kwam en vandaag van pole-position mocht vertrekken, lag er al ruim voor de eerste regenbui uit. Bruni raakte tijdens een inhaalpoging een achterblijver, spinde en moest daarna met een lekke band de pits opzoeken. Het team kreeg later ook nog problemen met de ECU van de Ferrari en nadat James Calado opnieuw de pits in moest komen met schade door een lekke band linksachter, besloot het team de handdoek te werpen.

De winst in de GTC-klasse ging naar de GITI TopSpeed Lamborghini Huracán van Afiq Yazid, James Munro, Martin Rump en Yuan Bo, voor de Team NZ Motorsport Porsche 997 Cup van John Curran, Graeme Dowsett, Will Bamber en Alif Mohamed Hamdan. De B-Quik Racing Audi R8 LMS Cup van Peter Kox, Henk Kiks en de Australiër Daniel Bilski eindigde de race als derde in de klasse.

 AVF8379
Kiks en Kox eindigden op het podium in de GTC-klasse

Uitslag:
1. Ortelli/Vanthoor/Leonard, Audi R8 LMS, 228 ronden (12:01:46.681)
2. Ide/Mies/Haase, Audi R8 LMS, + 8.330
3. Mayr-Melnhof/Thiim/Winkelhock, Audi R8 LMS, + 1:00.431
4. Hamaguchi/Watson/Caldarelli/Parente, McLaren 650S GT3, + 1 rd
5. Buhk/Soulet/Soucek, Bentley Continental GT3, + 2 rd
6. Lee/Thong/Yoong, Audi R8 LMS, + 3 rd
7. Chen/Yoshimoto/Taniguchi/Tanigawa, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, + 4 rd
8. Rizzo/Bhirom Bhakdi/Pier Guidi/Van Dam, Ferrari 458 Italia GT3, + 5 rd
13. Kiks/Bilski/Kox, Audi R8 LMS Cup, + 22 rd
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet