GT

GT: Kessel-Ferrari aan kop na eerste helft Gulf 12 Hours

151218 Gulf12H Kessel
De Kessel-Ferrari rijdt halverwege aan de leiding in Abu Dhabi

Halverwege de vijfde editie van de Gulf 12 Hours, die net als in de afgelopen jaren uit twee afzonderlijke delen van elk zes uur bestaat, rijdt de Kessel Racing-Ferrari met Michael Broniszewski, Giacomo Piccini en Davide Rigon aan de leiding. Het trio heeft 153 ronden afgelegd en heeft een minuut en tien seconden voorsprong op de Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman, Abdulaziz Al Faisal en Hubert Haupt. Nog eens 17 seconden daarachter rijdt de Abu Dhabi-Black Falcon-Mercedes met Jeroen Bleekemolen, Khaled Al Qubaisi en Maro Engel. Voor de MRS GT Racing-Porsche 991 GT3 Cup met Xavier Maassen, Charles Espenlaub en Charlie Putman verloopt de race tot nu toe probleemloos. Het trio rijdt aan de leiding in de Cup-klasse op de elfde plaats algemeen met één ronde voorsprong op de naaste concurrent, de Brookspeed-Porsche. Ook de Renault R.S. 01 van Equipe Verschuur draait gestaag zijn ronden: na het eerste deel van de race rijdt de auto op de negende plaats in het algemeen klassement en op de derde positie in de Gentlemen-klasse. De race wordt om 17.45 uur lokale tijd (14.45 uur in Nederland) hervat. Het aantal gereden ronden blijft staan, maar de tijdsverschillen tussen de auto's in dezelfde ronde worden op nul gezet.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR/René Jüptner

151211 Gulf12H Start Start van de race, deel 1

Dat je ook met weinig auto's een rollende start kunt verprutsen, bleek vanmorgen maar weer eens toen de lichten werden gedoofd voor de Gulf 12 Hours. Bij het aanremmen van de eerste bocht kwamen de AF Corse Ferrari met het nummer 55, de GDL Racing-Porsche met nummer 87 en de Dragon Racing-Ferrari met elkaar in botsing. De GDL-Porsche en de Dragon Racing-Ferrari strandden, waarna de safety-car in actie kwam. Een half uur lang was de race geneutraliseerd, nog voordat die goed en wel begonnen was. Het leek erop dat Melnikov in de AF Corse-Ferrari Alex Kapadia in de Dragon-Ferrari trof, die op zijn beurt weer tegen Cordini in de GDL-Porsche aan geduwd werd. Melnikov kon de race vervolgen, de Dragon-Ferrari en de GDL-Porsche moesten terug naar de pits en liepen bijna 90 ronden achterstand op vanwege de reparatie.

151211 Gulf12H Startcrash Aanrijding tussen de beide Ferrari's en de GDL-Porsche

Vooraan in het veld leidde Yelmer Buurman gedurende het grootste deel van het eerste uur, maar aan het eind van het eerste uur nam Jeroen Bleekemolen in de Abu Dhabi-Black Falcon-Mercedes de eerste plaats over. Na de rijderswissels verloor Bleekemolens teamgenoot Al Qubaisi de leiding aan Abdulaziz Al Faisal, die de auto van Buurman had overgenomen. Davide Rigon reed met de Kessel-Ferrari snelle rondetijden en slaagde er in het derde uur uiteindelijk in om de kop over te nemen. Ook met Piccini achter het stuur bleef de Ferrari op kop, voor de beide Black Falcon-SLS'en en de pole-winnende Oman Racing-Aston Martin.

151211 Gulf12H Start Buurman
Yelmer Buurman nam de start in de nummer 2-Black Falcon-Mercedes voor zijn rekening

Uitslag race deel 1:
1. Broniszewski/Rigon/Piccini, Ferrari 458 Italia GT3, 153 r.
2. Al Faisal/Haupt/Buurman, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 1:10,921
3. Al Qubaisi/Bleekemolen/Engel, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 1:27,799
4. Adam/Al Harthy/Turner, Aston Martin Vantage, op 1:51,164
5. Flohr/Castellacci/Rizzoli, Ferrari458 Italia GT3, op 1 ronde (1e Pro-Am)
6. de Bernardi/Capirossi/Cadei, Ferrari 458 Italia GT3, op 1 ronde (1e Gentlemen)
7. Gerber/Cioci/Melnikov, Ferrari 458 Italia GT3, op 1 ronde
8. Gitlin/Lyons/Zanuttini, Ferrari 458 Italia GT3, op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet