GT

GT: Oman-Aston Martin op pole voor Gulf 12H, Buurman en Bleekemolen in top drie

151210 Gulf12H Quali Bleekemolen
De Abu Dhabi-Black Falcon-Mercedes van ondermeer Jeroen Bleekemolen

De Oman Racing Team-Aston Martin Vantage van Darren Turner, Ahmad Al Harthy en Jonny Adam start morgen vanaf de pole-position voor de vijfde editie van de 'Gulf 12 Hours' op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. In de kwalificatie, waarin het gemiddelde van de snelste rondetijden van elk van de drie rijders als basis voor de uitslag wordt genomen, bleef het Aston Martin-trio de rijders Abdulaziz Al Faisal, Hubert Haupt en Yelmer Buurman in de snelste van de beide Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3's met 0,083 seconden voor. De Abu Dhabi-Black Falcon-Mercedes met Jeroen Bleekemolen, Khaled Al Qubaisi en FIA GT World Cup-winnaar Maro Engel eindigde op de derde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR/René Jüptner

Lange tijd leek de Abu Dhabi-Black Falcon-MercedesJeroen Bleekemolen onderweg naar de pole-position. "Totdat ik aan de beurt was, want toen deed zich opeens een elektronicaprobleem voor in de auto", vertelde de coureur. "Opeens gebeurde er helemaal niets meer! Gelukkig was het bij de ingang van de pitstraat, zodat de monteurs de auto nog naar binnen konden duwen, waar ze vervolgens voor de zekerheid een extra accu in de auto plaatsten en met spanbanden vastzetten. Daarmee kon ik nog een ronde rijden, zodat we in ieder geval nog een tijd hadden. Het probleem heeft zich bij deze auto al eerder voorgedaan, tijdens een VLN-race, dus nu gaan ze alles wat ermee te maken kan hebben eruit halen en verwisselen. Dat wordt nachtwerk voor het team, maar in de race wil je zoiets natuurlijk niet hebben! Hopelijk krijgen ze het wel opgelost, want met zo'n soort probleem ben ik altijd een beetje sceptisch. Als we verder geen problemen hebben, dan moeten we met onze bezetting zonder meer kunnen meestrijden voor de overwinning."

151210 Gulf12H Quali Bleek rijdersbriefing Jeroen Bleekemolen luistert aandachtig bij de rijdersbespreking

Nu was Yelmer Buurman dus de best geklasseerde Nederlander in de startopstelling. "Het ging goed, al moest ik wel erg wennen aan de karakteristiek van de Avon-banden die hier gebruikt worden", meldde de Ubbergse rijder. "Die zijn in de derde ronde eigenlijk op hun best, maar halverwege mijn tweede ronde voelde ik al hoe de banden aan de achterkant afbouwden. Uiteindelijk was mijn rondetijd toch nog prima. Voor morgen in de race ben ik optimistisch, een podiumplaats moet erin zitten." Voor Buurman betekent het rijden in Abu Dhabi de terugkeer naar de locatie waar hij in 2010 tijdens de 'young driver test' in actie kwam met de Force India-Formule 1-auto.

151210 Gulf12H MRS Porsche
De MRS-Porsche waarmee Xavier Maassen in Abu Dhabi in actie komt

Xavier Maassen is de derde landgenoot in het deelnemersveld. Hij komt uit met de Porsche 991 GT3 Cup van het Duitse MRS-team, die hij deelt met de Amerikanen Charlie Putman en Charles Espenlaub. Met hun kwalificatietijd had het trio een voorsprong van meer dan drie seconden op de naaste concurrenten in de Cup-klasse. Nederlandse inbreng is er verder nog van Equipe Verschuur, dat een Renault R.S. 01 aan de start brengt voor twee Franse en twee Portugese rijders. Het kwartet kwalificeerde zich in het veld van 18 auto's als elfde algemeen en als derde in de Gentlemen-klasse. De race bestaat uit twee delen van elk zes uur en start morgen om 9.30 uur lokale tijd (6.30 uur in Nederland). De finish is om 23.45 uur lokale tijd (20.45 uur in Nederland).

151210 Gulf12H quali Renault
De Renault R.S. 01 van Equipe Verschuur

Uitslag:
1. Adam/Al Harthy/Turner, Aston Martin Vantage, 2:09,688
2. Al Faisal/Haupt/Buurman, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 2:09,771
3. Al Qubaisi/Bleekemolen/Engel, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 2:09,933
4. Broniszewski/Rigon/Piccini, Ferrari 458 Italia GT3, 2:09,862
5. Flohr/Castellacci/Rizzoli, Ferrari 458 Italia GT3, 2:11,028
6. De Bernardi/Capirossi/Cadei, Ferrari 458 Italia GT3, 2:11,992
7. Guedes/Moisseev/Ragazzi, Ferrari 458 Italia GT3, 2:12,092
8. Hollings/Dunbar/Mowlem, Ferrari 458 Italia GT3, 2:12,612
14. Putman/Espenlaub/Maassen, Porsche 911 GT3 Cup, 2:17,229

151210 Gulf12H Quali Buurman
Yelmer Buurman (r.), hier met teamgenoot Hubert Haupt, is de best geklasseerde Nederlander in de kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet