GT

GT4: Maserati GranTurismo MC vanaf 2016 te zien in GT4

Maserati GranTurismo MC GT4 2

Aan de vooravond van de laatste Maserati Trofeo World Series heeft Maserati bevestigd dat de GranTurismo MC vanaf komend seizoen in verschillende GT4-kampioenschappen te zien zal zijn. Volgens de Italiaanse fabrikant zijn er inmiddels twintig auto's aan tien verschillende teams geleverd en zal de GranTurismo MC GT4 onder andere in de GT4 European Series en de GTS-klasse van de Pirelli World Challenge te zien zijn.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR, Chris Schotanus

De Maserati GranTurismo MC reed dit seizoen al enkele testraces op Road America, Laguna Seca en Misano. Tijdens de voorlaatste race van de GT4 European Series wisten de Italianen Lino en Carlo Curti zelfs de derde plaats overall te pakken. De auto's, die beschikbaar komen wegens het einde van de Maserati Trofeo World Series, kunnen na dit weekeinde gemodificeerd worden om te voldoen aan de GT4-eisen.

Voor de GT4-homologatie zijn enkele ingrepen op het gebied van de motor en de aerodynamica vereist, maar de 4.7-liter sterke motor blijft. Door het toevoegen van een luchthapper wordt het aantal pk teruggebracht van 488 naar 430, terwijl een nieuwe achterspoiler en aangepaste diffuser de auto op hetzelfde niveau als de andere GT4-auto's moet brengen. De definitieve GT4-BoP zal later worden bepaald.

BX5C2603
Lino en Carlo Curti behaalden op Misano al een derde plaats met de Maserati

"De Pirelli World Challenge en de GT4 European Series zijn uitstekende gelegenheden voor Maserati en alle teams en klanten die met een merk doordrenkt van karakter en geschiedenis willen racen. Qua budget is het toegankelijk en de series zijn zeer competitief en professioneel," aldus Roberto Bozzi, Sales & Marketing Motorsport Manager van Maserati.

Het is overigens niet de eerste keer dat we GranTurismo MC in GT4 zien uitkomen. In 2009 was AF Corse als fabrieksteam actief in het toenmalige Europees GT4-kampioenschap en in 2011 nam een door het Belgische Konvex Motorsport ingezette auto deel aan de Paasraces.

480 maserati 152
Eind 2009 leek er al een Nederlands team te komen...het bleek een luchtkasteel

In 2010 zou Scuderia Corse als Nederlands team met de Maserati GranTurismo MC aan de start verschijnen. Nicky Pastorelli en Meindert van Buuren debuteerden met de auto tijdens de Finaleraces van 2009 op Circuit Park Zandvoort, maar uiteindelijk bleek het hele project een luchtkasteel. Investeerder Peter Wijtvliet vertrok met de noorderzon en liet het team met een hoop onbetaalde rekeningen achter en de plannen gingen nog voor aanvang van het seizoen 2010 de prullenbak in.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet