HARC

Retro: Speurtocht naar de Willem Blankevoort Trofee


Wim Oude Weernink schreef in het Harc Journaal een buitengewoon memoriam en ook Jan Lammerse liet zich niet onbetuigd met smakelijke artikelen in dezelfde magazines. Zie hier-voor o.a. het HARC Journaal Special 2005, het 30 jaar HARC Jubileumnummer.

Noem bij vooral oudere historic events circuitdeelnemers, in zowel het binnen- als buitenland, de naam Willem Blankevoort en u bent weer een paar uren verder!

vergaderen

Willem bekleedde enige tijd het voorzitterschap van de HARC, dus redenen te over om hem dan ook jaarlijks te eren door middel van een wissel-bokaal. Deze door Anti-Slipschool Slotemaker beschikbaar gestelde wisseltrophy is ..., ja waar?

Dus eveneens de vraag .., waar zijn de wisselbekers? Lees nu s.v.p. verder!

De eerste en tevens enige keer dat de Willem Blankevoort Trophy werd uitgereikt was tijdens het Historic Race Festival op 21 mei 2000. Na afloop van de 24th Historic Zandvoort Trophy ontving de overall winnaar van de FIA-Cup for Historic Grand Touring Cars de trofee uit han-den van Els Blankevoort. De naam van die winnaar is Allen Lloyd, hij reed met een mooie Ford GT40 en was die dag iedereen te snel af.

Ad van der Kroft wist uit zijn racebestand de benodigde gegevens te bemachtigen van deze bewuste Allen Lloyd en zo ging ik op zoek. Het emailadres werkte niet, maar via zijn mobiel kon ik de boodschap inspreken dat ik vanuit Nederland op zoek was naar de 'Willem Blankevoort Challenge Cup'.

Ik kreeg de man de daarop volgende dag te pakken en deed wederom mijn verhaal, waarna hij reageerde met "What the HE.. are you talking about?"
Hij had nog nooit historisch geracet en zeker niet met een GTforty. Sorry! End of the story en weer terug bij af. Bleek de Engelsman waarmee ik gesproken had 'Allan' Lloyd te zijn en niet de gewenste Allen Lloyd. AAAAA! Clear!

Google bracht uitkomst: Allen Loyd was chairman of the Lloyds Chemists chain. Zijn vrouw Marilyn veroorzaakte 2 mei 1996 veel ophef op de Engelse stockmarket! "Wife sells Lloyd's Chemists stake" – the Independent.com.
Door verkoop van al haar aandelen werd de koers van het aandeel sterk beïnvloed! Iets later vergaarde Allen zijn grotere vermogen door overname van zijn concern. Er waren daarvoor twee gegadigden in de race, altijd gunstig bij een overname.

Enfin, kom ik zaterdag 2 mei jl. met de huidige voorzitter van de HARC, Kees Kooij, in gesprek en vraag hem of de HARC toevallig weet waar die Bokaal is gebleven. VERBAZING ALOM! Hoezo Niko ..., die beker staat op het HARC-kantoor. Mijn zoektocht was dus volledig overbodig geweest, maar stemde me toch tevreden. Eind goed, al goed!

Dit verhaal is wel weer kenmerkend voor wat men over Willem Blankevoort kan vertellen, want de anekdotes over Willem hebben een sterke overeenkomst.

beker-coureur

De Willem Blankevoort Trofee is op 3 mei jl., 15 jaar later dus, tijdens de HZT uitgereikt aan Kees Rozema, rijdend met zijn snelle MG A in de MG/Triumph Competitions-race.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet