GT

GT: Dit weekeinde volop actie in Gulf 12 Hours en Sepang 12 Hours

o 1992jf51p1bt01rselu59rg6f91b

Dit weekeinde vinden de twee laatste internationale GT3 races van het seizoen 2015 plaats. Op het Yas Marina Circuit zal vrijdag de vijfde editie van de Gulf 12 Hours worden verreden, terwijl het een dag later op het Sepang International Circuit tijd is voor de 16e Sepang 12 Hours zal worden gehouden. Het samenvallen van de beide evenementen zorgt voor relatief kleine grids (voor langeafstandsraces) in zowel Abu Dhabi als Maleisië. Desondanks zal er genoeg actie op de baan te zien zijn.


Tekst: Marcel ten Caat (twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Gulf 12 Hours: Twintig auto's op laatste deelnemerslijst
Gulf 12 Hours organisator Andrea Ficarelli was er in september nog van overtuigd dat een grid van 30 auto's of meer mogelijk was, mede door het toelaten van de nieuwe LMP3 prototypes en de Renault RS 01. Enkele dagen voor het evenement blijkt de interesse helaas toch wat tegen te vallen en staan er 20 auto's op de voorlopige inschrijvingslijst, waarvan slechts één door Equipe Verschuur ingezette Renault RS01 en helemaal geen LMP3s.

De bekendste namen op de deelnemerslijst zijn FIA GT World Cup winnaar Maro Engel, die samen met Jeroen Bleekemolen en Khaled Al Qubaisi op de inmiddels vertrouwde Abu Dhabi Racing Black Falcon Mercedes SLS AMG GT3 te zien zal zijn. Yelmer Buurman zal zijn opwachting maken in de tweede Black Falcon Mercedes, samen met zijn Blancpain-teamgenoten Abdulaziz Al Faisal en Hubert Haupt.

o 1992jf51qeq415751viak7d1sok1e
Kan Black Falcon de laatste grote overwinning voor de SLS AMG GT3 pakken?

Tegenstand krijgen de Mercedes-coureurs van Oman Racing Team dat haar Aston Martin Vantage GT3 heeft verscheept naar de Emiraten. Ahmad Al Harthy rijdt in Abu Dhabi samen met Aston Martin Racing-coureurs Jonny Adam en Darren Turner.

Ferrari zal in Abu Dhabi worden vertegenwoordigd door AF Corse, Kessel Racing en FF Corse, dat deze week ook bekend maakte deel te gaan nemen aan de nieuwe Michelin GT3 Le Mans Cup. Bij Kessel Racing zien we bekende namen als Davide Rigon, Michael Lyons en voormalig MotoGP-coureur Loris Capirossi.

Xavier Maassen zal in Abu Dhabi met de Porsche 991 GT3 Cup van MRS GT-Racing rijden. Op de inschrijvingslijst staan nog drie auto's zonder coureurs, waaronder de beide Avelon Formula Wolf GB08s. Het is vooralsnog niet zeker of de twee CN2-auto's aan de start zullen verschijnen of dat slechts één van de auto's zal deelnemen.

De kwalificatie voor de Gulf 12 Hours wordt komende donderdag vanaf 16.15 lokale tijd verreden. Het eerste deel van de race begint vrijdag om 9.30, gevolgd door het tweede deel om 17.45.

2015-2015 GT Asia Series - Sepang 3-Hour race---BB2P7472 copy

Sepang 12 Hours: Fabrieksteams en -coureurs aan de start in Maleisië

Op het moment dat in Abu Dhabi de teams bezig zijn aan de Gulf 12 Hours, zal op Sepang de kwalificatie voor de mede door SRO georganiseerde Sepang 12 Hours plaatsvinden. Voor de race in Maleisië zijn 26 auto's ingeschreven, waaronder de fabrieksauto's van Bentley en Audi's van WRT en Phoenix. 

Veertien van de deelnemende auto's rijden in de GT3 categorie en het is vooraf lastig te zeggen wie de grote kanshebber is op de overwinning. Titelverdediger Clearwater Racing zet opnieuw een Ferrari 458 Italia GT3 in voor Mok Weng Sun en Gianmaria Bruni, maar het duo is dit jaar versterkt met James Calado en Matt Griffin.
Bentley Team M-Sport brengt twee Bentley Continental GT3s aan de start. Maxime Soulet, Maximilian Buhk en Andy Soucek rijden in de Bentley met nummer 8, terwijl Vincent Abril zijn debuut maakt bij het fabrieksteam in de Continental met nummer 9. Abril rijdt samen met Steven Kane en Guy Smith.

WRT en Phoenix Racing brengen ieder twee Audi R8 LMS aan de start. Nicki Thiim, Markus Winkelhock en Niki Mayr-Melnhof zijn daarbij de bekendste namen bij Phoenix, terwijl WRT niemand minder dan Laurens Vanthoor, Stéphane Ortelli, Christopher Mies, Christopher Haase en Enzo Ide heeft afgevaardigd.

GTAsia Sepang UP2 VanDam med
Dit jaar al succesvol in GT Asia. Wat kan Carlo van Dam in de Sepang 12 Hours?

Nederlandse deelname is er door Carlo van Dam die samen met Davide Rizzo, Alessandro Pier Guidi en zijn Thaise GT Asia Series teamgenoot Piti Bhirom Bhakdi in de Singha Motorsport Team Ferrari 458 Italia GT3 zal uitkomen. Daarnaast rijdt Peter Kox samen met de Nederlander Henk Kiks in een Audi R8 LMS Cup van B-Quick Racing in de GTC-klasse.

FFF Racing Team by ACM zet twee McLaren 650S GT3s in, Team AAI komt met een Mercedes SLS AMG GT3 aan de start, Sport Garage en Naza Nexus Racing hebben elk een Ferrari ingezet, terwijl AMAC Motorsport de enige Porsche in de GT3-klasse zal inzetten. Het veld wordt verder aangevuld met Porsche Cup en Lamborghini Super Trofeo auto's, een Lotus Exige GT4 en enkele toerwagens.

De Sepang 12 Hours start zaterdag 12 december om 12:00 lokale tijd (5:00 in Nederland).

Races op Abu Dhabi en Sepang live te volgen
Zowel de Gulf 12 Hours als de Sepang 12 Hours zijn volledig live te volgen via verschillende media. De Gulf 12 Hours is te volgen via de website van het evenement (www.gulf12hours.com) en Radio Le Mans. Zaterdag is de Sepang 12 Hours ook volledig live te volgen op www.sepang12hours.com en op Motors TV. Op Motors begint de uitzending zaterdagochtend om 4:45.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet