Diversen

Div: Nederlanders in de prijzen bij BMW Sports Trophy

IMG 5208
Succes voor het Nederlandse BMW-team JR Motorsport in het teamklassement van de BMW Sports Trophy

In het BMW-Museum in München vond gisteravond de 'BMW Motorsport Season Review 2015' plaats, het traditionele eindejaarsfeest van BMW Motorsport, waar alle succesvolle rijders met producten van het Beierse merk extra voor het voetlicht worden gehaald. Natuurlijk werd uitgebreid teruggeblikt op het seizoen in de DTM, waarin BMW enigszins verrassend toch nog de merkentitel won, en de GT-racerij, waarin het merk zijn 22e overwinning behaalde tijdens de 24-uursrace van Spa-Francorchamps, ondermeer dankzij Nick Catsburg. Ook in het Amerikaanse IMSA Tudor United SportsCar Championship was BMW succesvol met drie overwinningen in de GTLM-klasse in het laatste jaar met de Z4. Traditioneel worden tijdens het feest ook altijd de prijzen in de BMW Sports Trophy uitgereikt, het klassement voor BMW-privérijders dat al ruim 50 jaar een vaste waarde in de autosport is. En al even traditioneel kwamen hierbij ook diverse landgenoten aan bod.

Tekst: René de Boer (vanuit München, Twitter: @renedeboer)
Foto's: BMW/Martin Hangen, Rebocar

151205 BMW MoSpo Spa winnaars

Nicky Catsburg (rechts) zorgde voor een van de grootste successen voor BMW dit jaar in de vorm van de overwinning tijdens de 24-uursrace van Spa-Francorchamps in de BMW Z4 van MarcVDS Racing, samen met Lucas Luhr (midden) en Markus Palttala (links). Onze landgenoot heeft volgend jaar dan ook weer de positie van officieel fabriekscoureur voor BMW.

IMG 5201
De nieuwe M6 vormt volgend jaar het strijdwapen van BMW in de GT3-klasse.

IMG 5204
Chantal Kroll (2e van links, naast vader Michael), won dit jaar ondermeer dankzij haar prestaties met een BMW de algehele rijderstitel in der 24H SERIES powered by Hankook. Ook oom Michael Kroll (3e van links, met echtgenote) en Bernd Küpper met partner Carmen Groß scoorden goed bij de races in de VLN, RCN en de 24H SERIES met de beproefde Hofor-Kueperracing-BMW.

151205 BMW MoSpo Teamwertung JR 

Fred Cavanagh van JR Motorsport (3e van links, naast presentatrice Maren Braun en BMW-sportdirecteur Jens Marquardt) neemt de trofee voor de vierde plaats in het teamklassement van de BMW Sports Trophy in ontvangst.

151205 BMW MoSpo Teamwinners
Cavanagh (2e van links) in een goed rijtje temidden van andere succesvolle BMW-teameigenaren als Dick Bennetts (West Surrey Racing, geheel links), Will Turner van het Amerikaanse Turner Motorsport (3e van links) en Torsten Schubert van Schubert Motorsport (4e van links).

151205 BMW MoSpo Rijders10-15
Ook bij de rijders vielen Nederlanders in de prijzen: Eric van de Munckhoff eindigde als 23e, Mark van der Aa als 18e, Danny Brink als 15e en Koen Bogaerts als twaalfde.

151205 BMW MoSpo allerijders
Een beetje dringen voor de 25 onderscheiden rijders bij de groepsfoto.

151205 BMW MoSpo Priaulx
Op stijlvolle wijze werd afscheid genomen van Andy Priaulx, die na vele successen met BMW (onder andere EK en drie WK-titels) voor volgend jaar overstapt naar het nieuwe GT-fabrieksprogramma van Ford. De Belgische teambaas Bart Mampaey, voor wiens team RBM Priaulx vele successen behaalde, hield een indrukwekkende toespraak, waarin hij de prestaties van de Brit memoreerde. Hier Priaulx op het podium met BMW-sportdirecteur Marquardt.

IMG 5209
Natuurlijk konden we het in het BMW-museum niet laten om ook nog even de toerwagenhal binnen te lopen, met ondermeer de winnende M3 van Duncan Huisman en teamgenoten van de 24-uursrace op de Nürburgring in 2005...

IMG 5211
...de legendarische E30-M3...

IMG 5213
...de vervaarlijke 320 uit de Deutsche Rennsport-Meisterschaft...

IMG 5212
...en de 'Batmobile', de 3.0 CSL.

IMG 5214
Een wereld van verschil met de DTM-toerwagen M4 van nu.

IMG 5216
Om over de M235i Racing Cup maar te zwijgen.

151205 BMW Vaillant staand
En deze blijft voor uw verslaggever favoriet voor dit jaar: Z4 GT3 in 'Michel Vaillant'-design, zoals gereden door Bruno Spengler, Alex Zanardi en Timo Glock tijdens de 24 Uur van Spa.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet