IndyCar

Indycar: Pirtek Team Murray met Matt Brabham naar 100e Indy 500

Matt Brabham(21) zal zich als derde generatie-coureur voor de 100e Indy 500 met steun van Pirtek trachten te kwalificeren. De Australische marketing goeroe Brett Murray heeft met steun van sponsor Pirtek een deal gesloten met KV Racing Technology en zal in principe onder eigen vlag aan het evenement deelnemen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's BAM Media

PTMV1
De Pirtek Murray inschrijving voor de 100e Indy 500.

Pirtek Team Murray aan de start bij 100e Indy 500
Tijdens het finaleweekend van de V8 Supercars in Sydney werd de deal tussen Pirtek en Matt Brabham officieel bekend gemaakt. Brabham neemt dit weekend eveneens deel aan de Stadium Trucks. Voor de Indy 500 heeft marketing goeroe Murray een deal gemaakt met KV Technology Officieel zal Matt Brabham worden ingeschreven door Pirtek Team Murray met een door KV Technologies gehuurde bolide.

Brett Murray: " Allang voordat Matt geboren werd had ik de droom om met een eigen team aan de Indy 500 deel te nemen. Pirtek is al vijftien jaar lang klant van ons en een betere partij kon ik mij voor de Indy 500 niet wensen. Voordat Sir Jack Brabham stief heb ik hem beloofd om al het mogelijke voor Matt's carrière te doen."


Murray Brabham
Brett Murray en Matt Brabham.

Matt Brabham: " Het lijdt geen twijfel maar een droom is werkelijkheid geworden. Fantastisch om voor de Indy 500 de steun van Pirtek te hebben. Wij hebben heel veel werk voor de boeg. KV Racing Technology heeft een eerste klas programma uitgewerkt waarbij ik mij onmiddellijk welkom voelde. Mijn vader en moeder zijn erg gelukkig over de positie waarin ik mij nu bevind."

Viervoudig IMSA Kampioen Geoff Brabham: "Toen Brett Murray(Crusher) mij de tools liet zien die hij nodig had om dit programma te verwezenlijken kon ik het nauwelijks geloven. Het programma is geheel rondom Matt heen gebouwd om zijn talenten gedurende de Indy 500 te tonen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat hij hierin zal slagen. Ondanks het verschil in leeftijd hadden mijn vader en Murray een erg speciale band. Jammer dat hij het niet meer mee kan maken. De Indy 500 is zo'n bijzonder evenement. Als je dit niet meegemaakt hebt kun je het eigenlijk ook niet uitleggen."

Kevin Kalkhoven: " Veel mensen praten over "one-off" deelnames maar toen Murray met het idee kwam twijfelde ik geen moment. Prachtig om een Australisch team met een derde generatie-coureur erbij te hebben."

In de geschiedenis van de Indy 500 zal Matt Brabham de derde generatie coureur zijn. Bill Vukovich III was in 1988 de eerste derde generatie coureur. Zijn opa won in 1953 en 1964. Zijn vader werd in 1973 tweede. Marco Andretti was in 2006 de tweede derde generatie rijder die aan de start verscheen en bijna won. Opa Mario won in 1969 de Indy 500 en vader Michael verscheen in 1984 aan de start.

Geoff Brabham behaalde met een Team VDS Penske in 1981 met een vierde plek zijn beste resultaat op de Speedway. Matt Brabham zal met Pirtek Team Murray op 14 mei a.s. ook aan de GP van Indianapolis op de roadcourse deelnemen.

Drie generaties
Helmen van drie generaties.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet