WTCC

WTCC: López en Muller laatste winnaars seizoen 2015

151127 WTCC R1 Lopez
De Citroëns wonnen ook de laatste twee races van het seizoen

José María López en Yvan Muller zijn de winnaars geworden van de laatste twee WTCC-races van het seizoen 2015 op het circuit van Losail in Qatar. Bij het eerste optreden van het WK Toerwagens onder kunstlicht betekende de overwinning van López in de eerste race een evenaring van zijn eigen record van tien overwinningen in het afgelopen jaar. Muller sluit met zijn overwinning in de tweede wedstrijd, zijn zesde succes van het seizoen, het jaar af als tweede in de eindstand. Tom Coronel, elfde in de eerste race, kon zijn goede uitgangspositie als tweede op de grid voor race twee niet verzilveren vanwege een technisch probleem, waardoor hij uit de pitstraat moest starten. Nicky Catsburg werd in de eerste race negende als beste Lada-rijder. In de beginfase van de tweede race werd hij in de rondte getikt en viel uit.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Bij de start neemt López vanaf pole de leiding, terwijl Loeb Benanni passeert en daarmee de tweede plaats overneemt, maar vervolgens weer achter zowel Bennani als Hugo Valente terugvalt. Tarquini gaat in de eerste bocht in de rondte en valt terug naar de staart van het veld. Vooraan lijken de plaatsen betrokken met López voor Bennani, Valente en Loeb, daarachter tijden Ma en Muller op de vijfde en zesde plaats. Catsburg is teruggevallen naar de negende positie.

151127 WTCC Start R1 Start van de eerste WTCC-nachtrace in de historie

Zo komen de rijders uiteindelijk ook over de eindstreep na een weinig spectaculaire wedstrijd. López wint voor Bennani en Valente, Loeb vindt geen manier meer om Valente te passeren en wordt vierde, voor merkgenoten Ma en Muller. Michelisz eindigt als zevende, maar ziet zijn voorsprong als leider in het klassement voor privérijders door de klassezege voor Benani gereduceerd tot twee punten. D'Aste komt als tiende over de eindstreep, een plaats achter Catsburg en twee plekken voor Coronel, maar krijgt later nog een tijdstraf als gevolg van een valse start. Daarmee erft Lapierre de tiende plaats, Coronel schuift door naar de elfde positie in de uitslag.

Uitslag:
1. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 12 r. in 24:33,158 (gem. 159,2 km/u)
2. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 7,631
3. Hugo Valente (Fra), Chevrolet RML Cruze TC1, op 11,774
4. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 12,717
5. Qing Hua Ma (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 18,815
6. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 19,343
7. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 20,064
8. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 22,700
9. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta, op 24,397
11. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 34,224

Race 2:

151127 WTCC R2 Start
Start van race twee met de te vroeg vertrokken Filippi nog op kop

Al voor de start van de tweede race blijkt dat Tom Coronel zijn tweede positie op de startgrid niet kan innemen. Een olielek aan zijn Chevrolet moet door de monteurs van het ROAL-team in de pits worden verholpen, waardoor onze landgenoot uit de pits moet starten. Bij de start profiteert John Filippi in de Campos-Chevrolet van zijn pole-position en neemt de leiding voor Citroënrijders Muller en Ma, maar Filippi komt wel opvallend goed weg: de wedstrijdleiding onderzoekt of er geen sprake is van een valse start.

Catsburg komt in de eerste bocht in de verdrukking, botst met Tom Chilton, gaat in de ronde en moet met schade de strijd staken, nadat hij ook is geraakt door Stefano D'Aste. Omdat zowel de Lada van Catsburg als de Chevrolet van D'Aste op de baan staan, komt de safety-car in actie. De herstart volgt in de zesde ronde, waarbij Muller de leiding overneemt van Filippi, die ook nog eens in de rondte gaat. Kort daarna komt inderdaad de melding dat Filippi een valse start heeft gemaakt en moet binnenkomen voor een 'drive-through'.

151127 WTCC R2 Coronel
Tom Coronel wordt voor teamgenoot Chilton twaalfde

Terwijl Muller en Ma na de stop van Filippi de eerste twee plaatsen in handen hebben, ontspint zich een spannend strijd om de derde plaats tussen Norbert Michelisz in de Zengö-Honda en Citroënrijder Sébastien Loeb, maar wat de Fransman ook onderneemt, hij vindt geen manier om de Hongaar te passeren. Muller wint uiteindelijk de race voor Ma, Michelisz en Loeb. Daarmee verzekert Muller zich van de tweede plaats in de eindstand en wint Michelisz de 'Independents' Trophy'. Tom Coronel wordt als twaalfde geklasseerd en sluit daarmee ook dit weekeinde zonder WK-punten af, een beetje symbolisch voor het grootste deel van zijn seizoen.

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 14 r. in 32:47,712
2. Qing Hua Ma (Chn), Citroën Elysée WTCC, op 5,264
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 6,340
4. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 7,243
5. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 7,788
6. Hugo Valente (Fra), Chevrolet RML Cruze TC1, op 10,145
7. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 10,650
8. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 11,682
12. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 20,580

151127 WTCC R2 Loeb
Afscheid van Sébastien Loeb uit het WTCC

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet