WTCC

WTCC: López pakt pole in Qatar. Mooie vijde plaats voor Catsburg. Coronel negende

lopez

Onder prachtige omstandigheden van rond de 28 graden werd de WTCC-kwalificatie verreden op het circuit van Losail in Qatar. Niet het beste seizoen voor Tom Coronel dit jaar, maar met een negende kwalificatie tijd mag de Chevrolet Cruze-rijder tevreden zijn. Een mooie prestatie ook voor snelste Lada-rijder Nick Catsburg met een vijfde startplaats voor race 1 en een zesde voor race 2. De Citroëns waren weer oppermachtig met de drie snelste tijden. José Maria López was voor de zevende keer de beste dit seizoen voor een verrassend sterke Mehdi Bennani met zijn privé Citroën. De twee races worden vanavond in het donker verreden. Beide races zullen door Eurosport 1 (vanaf 19:15 uur) worden uitgezonden.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: WTCC

Kwalificatie 1
18 auto's op de baan in de eerste kwalificatie, waarvan de eerste twaalf doorgaan naar Q2. De grid van de eerste tien wagens voor de tweede race wordt omgedraaid. De derde kwalificatie is de "shoot out" met de vijf snelsten.
Tom Coronel had in de beginfase de snelheid te pakken en pakte zelfs even de snelste tijd.

coronel

In het verloop van de kwalificatie zakte Coronel steeds verder terug, maar een mooie tiende plaats bracht hem verder naar de tweede kwalificatie. De Lada's hebben het moeilijk op het snelle en lange circuit van Losail. Nick Catsburg pakte in de slotfase van Q1 een mooie vijfde plaats. Lada collega Rob Huff bleef steken op een teleurstellende 17de plaats. José María López was de snelste rijder maar dat was geen verrassing. Dakar crack Nasser Saleh Al-Attiyah maakte zijn debuut met een Chevrolet Cruze in de WTCC maar moet nog erg wennen aan de WTCC en was de langzaamste op de baan.

Afvallers na Q1
13. Stefano D'Aste (Chevrolet Cruze)
14. Gabrielle Tarquini (Honda Civic)
15. Gregoire Demouster (Chevrolet Cruze)
16. Tom Chilton ((Chevrolet Cruze)
17. Rob Huff (Lada Vesta)
18. Nasser Saleh Al-Attiyah (Chevrolet Cruze)

catsburg-actie

Kwalificatie 2
Nick Catsburg maakte indruk met een fantastische derde plaats achter een verrassend sterke Hugo Valente en snelste man José Maria López. Ook beide Citroën-rijders Sébastien Loeb en Mehdi Bennani gingen naar de "shoot out". Tom Coronel kwalificeerde zich op een negende plaats voor de eerste race en een plaats op de eerste startrij voor race twee. John Fillippi behaalde een tiende plaats en start de tweede race vanaf pole.

Uitslag:
1. José Maria López (Citroën C-Elysée)
2. Hugo Valente (Chevrolet Cruze)
3. Nick Catsburg (Lada Vesta)
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée)
5. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée)

bennani

6. Norbert Michelisz (Honda Civic)
7. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée)
8. Yvan Muller (Citroën C-Elysée)
9. Tom Coronel (Chevrolet Cruze) Startplaats 2 race 2
10. John Fillippi (Chevrolet Cruze) Startplaats 1 race 2

11. Tiago Monteiro (Honda Civic)
12. Nicolas Lapierre (Lada Vesta)

Shoot Out
José Mariá Lopez pakte wederom de pole voor een verrassend snelle Mehdi Bennani en Sébastien Loeb. Nick Catsburg bleef steken op een vijfde tijd, maar mag als snelste Lada-rijder tevreden zijn met het resultaat.

catsburg

Uitslag:
1. José Maria López (Citroën C-Elysée)
2. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée) +0.364
3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée) +0.578
4. Hugo Valente (Chevrolet Cruze) +0.595
5. Nick Catsburg (Lada Vesta) +0.886

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet