Diversen

Rinus van Kalmthout imponeert op Circuit of the Americas in Mazda Road to Indy-test

rvk mrti 4

Rinus van Kalmthout heeft met een derde tijd in de USF2000 op het Formule 1-circuit in Austin laten zien ook in een formulewagen supersnel te zijn. Tijdens de twee dagen durende test van het Mazda Road to Indy-programma voelde Van Kalmthout zich tussen de 15 coureurs al snel op zijn gemak in de snelle USF2000. Met een rondetijd van 2:10.280 was de jonge Hoofddorper slechts 26 honderdste van een seconde langzamer dan de snelste rijder, de in Amerika wonende Rus Nikita Lastochkin die al een jaar ervaring heeft in de USF2000.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Rinus van Kalmthout reisde donderdag naar Austin in Texas om deel te nemen aan een tweedaagse test in de USF2000 op het Formule 1 Circuit of the Americas. Op dit ruim 5,5 km lange circuit won Lewis Hamilton op 23 oktober jl. de Grand Prix, nu mocht Van Kalmthout op hetzelfde asfalt zijn debuut maken in de USF2000 formulewagen. De 15-jarige karter werd voor de Mazda Road to Indy, een opleidingsprogramma dat talentvolle coureurs naar de Indycars moet brengen, geselecteerd vanwege zijn uitstekende prestaties in de Rotax US Open, waar hij vice-kampioen 2015 werd.

rvk mrti 1

Voor de KNAF Talent First-rijder was deze test zijn eerste echte kennismaking met het rijden in een formulewagen, nadat hij twee weken eerder op Circuit Park Zandvoort enkele ronden in een Formule Renault 1.6 en een Formule 4 heeft gereden. Voor deze Mazda Road to Indy wintertest zijn 15 rijders geselecteerd, waaronder enkele karters en ook rijders met ervaring in een formulewagen. Het programma is het 'Official Driver Development System of Indycar' en met de tweedaagse test wil de organisatie zien welk talent vanuit de hele wereld de potentie heeft om door te stromen in de beroemde Amerikaans Indycar Series.

rvk mrti 3
De naambordjes van de Grand Prix F1 een maand eerder hingen er nog steeds. Van Kalmthout stond toevallig vlak bij de box van Max Verstappen.

Rinus van Kalmthout reed de eerste dag bij het team Afterburner Motorsport, de tweede dag nam hij plaats in de USF2000 van het Cape Motorsport Team. Van Kalmthout was direct onder de indruk van zowel de auto als de baan. "Wat een ongelofelijke ervaring. De USF2000 is een serieuze auto en het is geweldig om op dit circuit te kunnen rijden."

rvk mrti 2

De eerste dag gebruikte Van Kalmthout om de wagen en het circuit goed te leren kennen. De jonge karter had het beste echter bewaard voor de tweede dag, want aan het einde van de test stond hij geklasseerd als derde van de vijftien rijders. En met een marginaal verschil, want de nummer twee Aaron Telitz was slechts negen honderdste van een seconde rapper en de snelste rondetijd van Nikita Lastochkin was slechts 26 honderdste sneller. Om deze prestatie in het juiste perspectief te plaatsen: Lastochkin heeft inmiddels al een jaar ervaring in de USF2000, Telitz is 24 jaar en werd afgelopen seizoen derde in het USF2000 kampioenschap.

rvk mrti 5

De organisatie was dan ook lovend over de jonge Nederlander. Michelle Kish van de Mazda Road to Indy-organisatie: "Rinus heeft het helemaal, ik ben echt trots op hem. We vinden het fantastisch om een nieuwe generatie door te zien breken. Ik doe dit nu al 20 jaar en wat Rinus zonder enige ervaring laat zien is echt indrukwekkend. Wat de weg die hij gaat volgen ook zal zijn, ik kijk er naar uit om hem in zijn successen te volgen en te kunnen zeggen dat ik hem ooit heb gekend."

rvk mrti 6

Met deze kennismaking met de USF2000 is het drukke seizoen voor Van Kalmthout nu ten einde. De planning en voorbereiding voor 2016 zijn echter al in volle gang. "Natuurlijk kijk ik nu al uit naar wat het nieuwe seizoen gaat bieden. Ik wil Michelle Kish, de Mazda Road to Indy-organisatie, the Maxspeed Group, Afterburner Motorsport en Cape Motorsport enorm bedanken voor deze geweldige ervaring. Ook mijn sponsors en mijn ouders voor de steun die zij me het hele jaar gegeven hebben. Het was een seizoen dat ik niet snel zal vergeten, een geweldig jaar!"

rvk mrti 7
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet