Sportscars

Sportscars: Montoya snelste tijdens FIA WEC Rookie Test in Bahrein

M15 5613

Juan Pablo Montoya heeft de snelste tijd gereden tijdens de FIA WEC Rookie Test op het Bahrain International Circuit. De voormalig Formule 1-coureur was met de Porsche 919 Hybrid meer dan een seconde sneller dan de Audi R18 e-tron quattro van Richie Stanaway. Nick Catsburg kwam in Bahrein met de fabrieks-Porsche 911 RSR in actie en wist de tweede tijd in de GTE-klasse te noteren.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

De Colombiaanse coureur maakte in Bahrein voor het eerst kennis met de Porsche 919 Hybrid en die kennismaking beviel goed. In de ochtend moest Montoya enkel Mitch Evans voor zich dulden, in de middagsessie ging het een stuk sneller en was de tweevouding Indy 500-winnaar uiteindelijk met een 1:40.861 het snelste. Richie Stanaway eindigde de dag op de tweede plaats, de GP2-coureur kwam met de Audi R18 e-tron quattro uiteindelijk 1,273 seconden tekort. Evans eindigde de dag op de derde plaats in de LMP1-klasse.

In LMP2 was het de Signatech Alpine A450b-Nissan van Formule 3-coureur Matthew Rao die het snelste was, voor Julian Leal en Memo Rojas die met de AF Racing BR01-Nissan in actie kwamen. De snelste tijd van Rao, een 1:52.026 was slechts 0,055 seconden sneller dan die van Leal. Strakka Racing-coureurs Lewis Williamson en Tio Ellinas eindigden de dag als vierde en vijfde, nadat hun Gibson 015S-Nissan al na 34 ronden kapot ging.

M15 5569
Nick Catsburg en Porsche waren zeer te spreken over de Rookie Test

Porsche Supercup kampioen Philipp Eng was de snelste GTE-coureur. Eng was met een tijd van 2:00.349 slechts 0,232 seconden sneller dan Nick Catsburg, die in Bahrein voor het eerst kennis mocht maken met de Porsche 911 RSR. Aston Martin Racing kwam tijdens de test voor het eerst in actie met de geüpdatete Aston Martin Vantage. Darren Turner zette een snelste tijd van 2:01.636 neer.

"Ik ben echt blij met deze mogelijkheid om met het beste team en de snelste auto in de GT-klasse van het WEC te kunnen testen. Het is een voorrecht. Ik heb met veel auto's gereden, maar de 911 RSR is echt iets compleet anders. Ik voelde me vanaf de eerste ronde al lekker in de auto. Het moet een fantastisch gevoel zijn om met de 911 RSR te racen," aldus Catsburg.

Verschillende teams kenden problemen tijdens de test. De nummer 2 Toyota TS040-Hybrid en de Strakka Racing Gibson 015S veroorzaakten beiden een rode vlag, terwijl de AF Racing BR01 een deel van de eerste sessie miste door problemen met de ophanging.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet