Formule 3

F3: Felix Rosenqvist wint Macau voor tweede maal op rij, Leclerc smaakmaker

15f3mgpfia009
Felix Rosenqvist wint voor het tweede jaar op rij in Macau

Twee keer de Masters op Zandvoort winnen was niet genoeg voor Felix Rosenqvist, dus heeft hij nu ook twee keer Macau gewonnen. In de 15 ronden lange race, het hoogtepunt van de 62e Suncity Group Formula 3 Macau Grand Prix, stelde de Zweed voor het tweede jaar op rij de overwinning veilig. Daarmee werd hij pas de tweede rijder met twee opeenvolgende Macau-zeges in de Formule 3, na Edoardo Mortara in de jaren 2009 en 2010. Van Amersfoort Racing-rijder Charles Leclerc was zonder meer de smaakmaker van de wedstrijd, met drie geslaagde inhaalmanoeuvres buitenom bij het aanremmen van Lisboa! Uiteindelijk moest de Monegask genoegen nemen met de tweede plaats, maar dat is bij je debuut in Macau zeker niets om je voor te schamen. Alexander Sims eindigde als derde, terwijl ook Alessio Lorandi als zevende namens Van Amersfoort Racing in de punten geklasseerd werd.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Alex Trienitz

2015-Macau-F3-AT2-3450 De start, hier met Rosenqvist voor Leclerc

Leclerc pakt aan de buitenkant van Lisboa de leiding voor Rosenqvist. MacLeod is derde. Aan het eind van de eerste ronde luidt de volgorde: Leclerc voor Rosenqvist, MacLeod, Sims, Sette Camara, Pommer, Ferrucci, Giovinazzi en Lorandi. In de tweede ronde passeert Rosenqvist Leclerc bij het uitkomen van de eerste bocht, maar bij het aanremmen van Lisboa verovert Leclerc precies op dezelfde wijze als een ronde eerder zijn positie terug. Dan wordt de rode vlag getoond: Menezes, Takaboshi en Tveter zijn gecrasht bij het uitkomen van Fisherman's Bend. Hoe precies is onduidelijk – er waren geen televisiebeelden – maar de gevolgen ervan zien er zeer serieus uit.

Na een onderbreking van zo'n 20 minuten wordt de race hervat. Achter de safety-car rijdt het veld de derde raceronde, waarna de wedstrijd weer wordt vrijgegeven. In de slipstream op weg naar Lisboa passeren Rosenqvist en MacLeod Leclerc, die daarmee nog slechts derde is. In de vijfde ronde probeert Sims het bij Leclerc aan de buitenkant, maar zonder succes. Sette Camara rijdt de pits in. Giovinazzi passeert Pommer en is daarmee vijfde. In de zevende ronde passeert Leclerc op de inmiddels bekende wijze MacLeod en is daarmee opnieuw tweede. Vervolgens maakt hij meteen drie tienden van een seconde goed op Rosenqvist, aan het eind van de ronde bedraagt het verschil tussen de twee 2,2 seconden.

In de achtste ronde raakt MacLeod de vangrails in een poging om Sims achter zich te houden. Dat gaat dus mis en aan het eind van de ronde rijdt hij de pits in. Sims is daarmee derde, voor Giovinazzi, Pommer, Ferrucci, Stroll, Lorandi, Dennis en Maini. Giovinazzi rijdt in de negende ronde een nieuw ronderecord: 2:10,576 minuten, dat Leclerc prompt een ronde later verbetert: 2:10.559. Daarmee is het verschil tussen Rosenqvist en Leclerc nog 2,093 seconden, maar met nog vijf ronden te gaan is dat natuurlijk nog steeds fors.

In de elfde ronde crasht Ilott en verliest daarmee zijn 22e plaats. Nu is het Rosenqvist die het ronderecord verbetert: 2:10,425 minuten, waarmee de marge op Leclerc uitloopt tot 2,2 seconden. In ronde twaalf rijdt Sam MacLeod, die na zijn pitstop en bandenwissel op de 20e plaats rondrijdt, een nieuw record: 2:10,210 minuten. Jensen schiet rechtdoor bij Lisboa en verliest daarmee zijn 16e positie, hij valt terug naar de 19e plaats. Kanamaru komt de pits in. In de slotfase gebeurt er niets meer en zo wint Rosenqvist voor het tweede jaar op rij voor Leclerc, Sims, Giovinazzi, Pommer, Ferrucci, Lorandi, Stroll, Dennis en Maini. Ver naar achteren rijdt de Braziliaan Sérgio Sette Câmara, die als 22e eindigt, in de laatste ronde een nieuw ronderecord: 2:10,186 minuten.

2015-Macau-F3-AT2-3920
Het podium na de 62e Grand Prix van Macau

Uitslag:
1. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, 15 r.
2. Charles Leclerc (Mon), Dallara F312-Volkswagen, op 1,168
3. Alexander Sims (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 5,075
4. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 5,948
5. Markus Pommer (Dui), Dallara F312-Volkswagen, op 1,703
6. Santino Ferrucci (VSt), Dallara F312-Mercedes, op 16,863
7. Alessio Lorandi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 18,775
8. Lance Stroll (Can), Dallara F312-Mercedes, op 22,546

15f3mgpfia010
Blijdschap bij Prema-teambaas René Rosin (met bril) en zijn team

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet