Formule 3

F3: Felix Rosenqvist wint kwalificatierace Macau

2015-Macau-F3-AT2-2452
Felix Rosenqvist schreef in Macau de kwalificatierace op zijn naam.

Na zijn winst in de Macau Grand Prix van vorig jaar verschafte routinier Felix Rosenqvist zich ook ditmaal weer een uitstekende uitgangspositie voor succes door op zaterdagmiddag de tien ronden lange kwalificatierace op zijn naam te schrijven. Weliswaar kwam de Italiaan Antonio Giovinazzi als eerste over de eindstreep, maar naderhand kreeg hij een tijdstraf van 20 seconden opgelegd als substituut voor een drive-through vanwege het veroorzaken van een aanrijding met Juncadella in de openingsronde. Giovinazzi kwam daarmee niet verder dan de tiende plaats, terwijl Rosenqvist alsnog de overwinning voor zich opeiste. Van Amersfoort-rijder Charles Leclerc eindigde als best geklasseerde Macau-debutant heel verdienstelijk als tweede, voor Alexander Sims, die vanaf de 13e plaats in de startopstelling een sterke opmars maakte.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Alexander Trienitz

2015-Macau-F3-JGP1-8044 Start van de race met Rosenqvist op kop voor Juncadella (rechts) en Giovinazzi

Voor Yamashita loopt de start van de opwarmronde niet naar wens. Hij komt niet weg en zijn auto wordt de pits in geduwd. Bij de start gaat alles nog goed, met Rosenqvist aan de leiding voor Juncadella en Giovinazzi. Tussen de Italiaan en de Spanjaard gaat het echter mis: bij het uitkomen van Lisboa tikt Giovinazzi de achterkant van Juncadella's auto aan. De Spanjaard raakt daarop de vangrail aan de rechterkant van de baan. Albon raakt de auto van Juncadella. Ook Kanamaru en Jensen lopen in de chaos schade op: Jensen verliest de achtervleugel, Kanamaru de voorvleugel van zijn auto. Uiteraard komt de safety-car in actie. Rosenqvist leidt voor Giovinazzi, Leclerc, MacLeod, Sette Câmara, Sims, Lorandi, Pommer, Maini en Ferrucci.

In ronde drie volgt de herstart. Vanuit de slipstream passeert Giovinazzi voor Lisboa Rosenqvist en neemt daarmee de leiding over. In Lisboa raakt Giovinazzi heel licht de banden met het rechter achterwiel van zijn auto, maar zonder verdere gevolgen. Pommer passeert Lorandi en is daarmee zevende. Sims haalt MacLeod in vanuit de slipstream in de strijd om de vierde plaats. In de vierde ronde crasht Li, maar de race gaat door. In ronde zes haalt Pommer Sette Câmera in bij het aanremmen van Lisboa en is daarmee zesde. Maini verliest de negende plaats aan Ferrucci.

In de achtste ronde komt Rosenqvist een beetje dichter bij Giovinazzi, bij wie de banden duidelijk slechter worden. Rosenqvist rijdt in de negende ronde met 2:10.330 minuten een nieuw absoluut ronderecord en verbetert daarmee het record van Mortara uit 2009. In de laatste ronde rijdt Leclerc het gat naar Rosenqvist dicht, maar het komt niet meer tot een positiewisseling. Zo wint Giovinazzi voor Rosenqvist, Leclerc, Sims, MacLeod, Pommer, Sette Câmara, Ferrucci, Lorandi en Maini, maar net na het passeren van de finishlijn verschijnt de mededeling 'Drive through penalty for Car No. 7 – Causing a collision' op de schermen van de tijdwaarneming. Car No. 7 is de auto van Giovinazzi, die daarmee bestraft wordt voor het veroorzaken van de aanrijding met Juncadella in de eerste ronde. Uiteindelijk krijgt hij een tijdstraf van 20 seconden, waarmee Rosenqvist de winnaar is en Leclerc en Sims samen met hem het podium op mogen. Naast Leclerc eindigt ook zijn Van Amersfoort-teamgenoot Lorandi in de top tien: de Italiaan wordt achtste. Giovinazzi is na zijn tijdstraf tiende.

2015-Macau-F3-JGP1-8208
Podium met vlnr Leclerc, Rosenqvist en Sims, en ervoor enkele lokale beroemdheden de die prijzen mochten uitreiken

Uitslag:
1. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, 10 r. in 24:52,619 (gem. 169,05 km/u)
2. Charles Leclerc (Mon), Dallara F312-Volkswagen, op 0,503
3. Alexander Sims (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 2,701
4. Sam MacLeod (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 8,399
5. Markus Pommer (Dui), Dallara F312-Volkswagen, op 9,412
6. Sérgio Sette Câmara (Bra), Dallara F312-Volkswagen, op 13,993
7. Santino Ferrucci (VSt), Dallara F312-Mercedes, op 15,538
8. Alessio Lorandi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 16,627

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet