Formule 3

F3: Felix Rosenqvist voorlopig op pole voor Grand Prix Macau

151119 F3 Macau quali
Felix Rosenqvist was het snelst in de eerste kwalificatie in Macau

Titelverdediger Felix Rosenqvist was de snelste in de eerste van de beide kwalificatiesessies voor de Formule 3-Grand Prix van Macau. Daarmee verzekerde de regerend Europees F3-kampioen zich van de voorlopige pole-position voor de race, al mag ervan worden uitgegaan dat de definitieve startplaatsen pas morgen in de tweede kwalificatie verdeeld worden. Rosenqvist reed als enige niet met nieuwe banden, maar bleef met zijn tijd van 2:11,841 minuten de verzamelde concurrentie wel (minstens) acht tienden van een seconde voor. De Brit Callum Ilott, debutant in Macau, eindigde verrassend als tweede, voor de ouderejaars Antonio Giovinazzi en Sam MacLeod.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto: Alex Trienitz/FIA EK F3

In de vrije training in de ochtend was Giovinazzi de snelste. Die sessie moest tweemaal met de rode vlag worden onderbroken, eerst na een crash van Jake Dennis in de Teddy Yip-Bend en vervolgens na achtereenvolgende crashes van Alex Sims en Matt Solomon, dit weekeinde teamgenoten bij Double R-Racing, die het presteerden om binnen drie minuten van elkaar op exact dezelfde locatie bij het uitkomen van de Lisboa Bend hun auto's in de bandenstapels te zetten. Toen een halve minuut na Solomon ook Ilott crashte bij Faraway besloot wedstrijdleider Charlie Whiting om de rode vlag te laten uitgangen. Met nog drie minuten te gaan – in Macau blijft de tijd tegenwoordig doorlopen bij een rode vlag – werd de sessie hervat, waarna diverse rijders nog hun tijd wisten te verbeteren. Daaronder Rosenqvist, die achter Giovinazzi als tweede eindigde, alsmede Markus Pommer en de drie Japanners Yamashita, Sekiguchi en Kanumaru, die op de plaatsen drie tot en met zes eindigden. Met Charles Leclerc als 13e en Alessio Lorandi als 15e verliep de sessie ook redelijk goed voor de coureurs van Van Amersfoort Racing. Bij het Gooise team was men echter niet zo blij met de publicatie van het nieuws dat Formule1-ontwerper Adrien Newey, wiens zoon dit jaar al bij het team van Frits van Amersfoort in de Formule 4 reed, ook bij de Formule 3-auto's van het team betrokken wordt. Het Britse weekblad Autosport bracht dat nieuws via zijn website naar buiten. Teambaas Frits van Amersfoort wilde desgevraagd niet reageren.

De kwalificatie kon, voor Macau enigszins ongebruikelijk, wel volledig zonder rode vlaggen worden afgewerkt. Rosenqvist zette al vroeg in de sessie een tijd neer die door de concurrentie niet werd geëvenaard, en wachtte daarna lang in de pits om zijn banden te sparen. In de slotfase waagde de Zweed nog een poging, waarmee hij als enige onder de 2:12 bleef. Ilott dook in de slotfase nog onder de tijd van Giovinazzi, waarmee hij de sessie als tweede wist af te sluiten en voorlopig op de eerste startrij staat. Giovinazzi en MacLeod eindigden respectievelijk als derde en vierde, voor Daniel Juncadella. De Macau-winnaar van 2011, die sindsdien voor Mercedes-Benz in de DTM rijdt, kwam in de vrije training niet verder dan twee ronden vanwege een versnellingsbakprobleem, maar liet in de eerste kwalificatie zien dat hij ook met een Formule 3-auto (in het vertrouwde zeegroen van zijn sponsor Astana) nog steeds uit de voeten kan. Van Amersfoort-rijders Leclerc en Maini werden respectievelijk elfde en 14e. Morgen staan er voor de F3-rijders opnieuw een vrije training en de afsluitende kwalificatie op het programma.

Uitslag:
1. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, 2:11.841
2. Callum Ilott (GBr), Dallara F312-Volkswagen, 2:12,663
3. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, 2:12,824
4. Sam MacLeod (GBr), Dallara F312-Mercedes, 2:13,109
5. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F312-Mercededes, 2:13,412
6. Markus Pommer (Dui), Dallara F312-Volkswagen, 2:13,741
7. Yuhi Sekiguchi (Jap), Dallara F312-Toyota, 2:13,744
8. Mikkel Jensen (Den), Dallara F312-Mercedes, 2:13,757
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet