TCR Series

TCR International: Grote finale om titelstrijd wordt zondag beslist in Macau

Oriola  Comini

De strijd om de rijders- en teamtitel wordt aanstaande zondag beslist in de nauwe straten van Macau. Het verschil tussen Stefano Comini van Target Competition en zijn SEAT-collega Pepe Oriola van Craft Bamboo Lukoil bedraagt slechts twee punten. Ook Oriola's teamgenoot Jordi Gené is nog kanshebber, maar die heeft inmiddels een achterstand van 34 punten op koploper Comini. Op de uitdagende, veeleisende, smalle baan van Macau is echter alles nog mogelijk met nog 55 te verdelen punten.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Teamtitel
In de strijd bij de teams heeft Craft-Bamboo Lukoil 13 punten voorsprong op Target Competition. Er zijn nog maximaal 95 punten te scoren in dit laatste weekend. Maar wat er ook gebeurt, een SEAT-rijder en een SEAT-team zullen de allereerste TCR-kampioenen worden.

Aangepast format
Om ingepast te kunnen worden in de 62ste Macau Grand Prix heeft TCR International zich moeten aanpassen aan het krappe tijdschema en hun vertrouwde format moeten wijzigen. Op zowel de donderdag als de vrijdag zijn er vrije trainingen van elk 30 minuten. Op zaterdag wordt er gekwalificeerd voor de eerste race. De kwalificatie duurt 40 minuten en is onderverdeeld in 25 minuten voor alle rijders en een vervolg van 15 minuten voor de snelste 12 rijders van Q1. De twee races van 10 ronden op zondag worden achter elkaar gehouden. Of dat een goed plan is, met 30 wagens aan de start die allemaal graag als eerste door de befaamde 90 graden Lisboa-bocht willen racen, valt te betwijfelen. De startopstelling voor de tweede race wordt bepaald door de finishvolgorde van de eerste wedstrijd en dus geen omgedraaide grid zoals dit eerder bij de vorige evenementen van toepassing was.

Ronde-afstand: 6.12 km
Race-afstand: 10 ronden of maximaal 35 minuten (61.20 km)
Start: staande start

TIJDSCHEMA

(In Macau is het 7 uur later dan in Nederland)

Buriram Race1

Geen Loris Hezemans aan de start
Loris Hezemans, die in Buriram Thailand nog een fantastische indruk achter liet en de flink aandringende Oriola achter zich wist te houden waardoor zijn teamgenoot Comini de wedstrijd kon winnen, staat niet ingeschreven. De jonge Nederlander moet plaats maken voor de terugkerende Andrea Belicchi, die de wedstrijden in Singapore en Thailand moest laten schieten. Zijn Target Competition Team komt met een indrukwekkend aantal van zes wagens in Macau aan de start, inclusief Jordi Oriola en Francisco Mora .
De WTCC kampioen van 2012 Rob Huff en de WTCC Independent kampioen van 2013 James Nash zijn de gastrijders in het 30 wagens tellende veld. Qua aantal een nieuw record voor dit eerste jaar in de TCR International Series. De ervaren Huff, die al zeven races wist te winnen op Macau, komt aan het stuur van een WestCoast Racing Honda Civic, terwijl Nash zijn terugkeer in de toerwagens in een Ford Focus van FRD Ford HK Racing Team gaat meemaken. Huff en Nash zijn niet de enige toerwagensterren. Ook Alain Menu is net zoals in Thailand weer van de partij met zijn Top Run Subaru.

DEELNEMERSLIJST

Live streaming en Live timing beschikbaar
De TCR International Series in Macau zullen uitgebreid op internet te volgen zijn. De kwalificatie zal worden uitgezonden op vrijdagnacht 00:25 uur (lokale tijd Macau 07:25) in Nederland via hun eigen website.

http://www.tcr-series.com

Op zaterdagnacht zullen beide races worden gestreamd vanaf 02.50 uur (lokale tijd Macau 09:50)
Ook de Live timing is op de website beschikbaar.
René de Boer, redacteur van Autosport.nl is in Macau aanwezig en zal verslag doen van zowel de kwalificatie als de races.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet