Sportscars

Sportscars: Peugeot en Porsche in Parijs gepresenteerd

Zowel Peugeot als Porsche presenteerden op de Autosalon in Parijs hun nieuwe Le Mans wapens. Bij Peugeot bleef het voor de nieuwe 908 nog bij designstudies. De Porsche daarentegen kon in Parijs live aanschouwd worden.

tekst Willem J. Staat

 LMP2  Porsche RS 2007

De succesvolle LMP2 Porsche RS is ook voor privé-teams in 2007 te koop. Foto: Porsche

Le Mans creaties van Porsche en Peugeot
De LMP2 Penske Porsche RS, die het in de ALMS-series zo goed doet wordt voor 2007 in zowel de ALMS als LMES aan privéteams te koop aangeboden. Voor beide series heeft Porsche een volledig nieuw chassis ontwikkeld. Windtunneltests en computersimulaties hebben ervoor gezorgd dat de achtervleugel en de diffusor achter aanmerkelijk verbeterd werden. De aerodynamische efficiëntie wordt daardoor aanmerkelijk vergroot wat de coureurs de gelegenheid moet bieden om op circuits met een verschillend karakter nog beter af te stellen.

Onder het nieuwe ACO-reglement heeft men voor de 90 graden geplaatste V8 nog eens 23 extra pk. gevonden. Bij 10.000 toeren per minuut levert deze motor 503 pk. De nieuwe RS Spyder weegt exact 775 kg. De sequentiële zesversnellingsbak is van een driedelige koolstofvezel koppeling voorzien en als meedragend deel in het chassis geïntegreerd. Vanaf het stuurwiel kan er op- en teruggeschakeld worden. Met de nieuwe bak kan er nog zuiverder en nauwkeuriger geschakeld worden.

De Porsche LMP2 RS Spyder is een koolstofvezel monocoque chassis en maakt gebruik van Michelins.


 Peugeot 908

De nogal futuristische Peugeot 908 moet in de toekomst weer de 24 Uren van Le Mans gaan winnen. Foto: Peugeot Sport

Peugeot
Peugeot toonde in Parijs een styling studie van de HDI 908 Le Mans auto. Ook Peugeot maakt gebruik van een koolstofvezelchassis met een compleet gesloten structuur. De 5.5L V12 werd eerder dit jaar voorgesteld. De bekende F3 teambaas Serge Saulnier wordt teammananger bij Peugeot. Omdat er nog tot en met 2009 met Spyders op Le Mans geracet kan worden, plaatste de Franse media vandaag met cartoons al vraagtekens of men al dan niet met een gesloten prototype op Le Mans gaat verschijnen.

 Cartoon Peugeot

De Franse pers vraagt zich af of de 908 nou een Spyder of een gesloten prototype wordt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet