Formule 2

GP2 Series: Daniël de Jong komt weer in ritme met 3.5 V8-test op Motorland Aragon

HUN GP SR-1896

Na zijn zware crash eind augustus op Spa, waarbij hij een ruggenwervel brak, stapt GP2-coureur Daniël de Jong morgen voor het eerst weer in een raceauto. De Nederlander van MP Motorsport gaat op Motorland Aragon een Formule 3.5 V8 testen tijdens de collectieve test van de voormalige Renault-klasse. Met de test wil De Jong zijn ritme terugvinden en kijken of hij genoeg conditie heeft opgebouwd voor een terugkeer in Bahrein en Abu Dhabi. Daar vinden eind november de laatste twee raceweekenden van het GP2-kampioenschap plaats.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto: Dutch Photo Agency

De Jong stapt morgen op Motorland één dag in bij het team van Charouz. Daar wordt hij tijdelijk herenigd met engineers Michiel Gommers en Diederik Kinds, die eerder voor MP Motorsport werkten. De Jong voelt zich er helemaal klaar voor, zo vertelt hij tijdens de reis naar Spanje. "Drie weken geleden bleek op de foto's dat alles er goed uitzag. Vanaf dat moment mocht ik alles en ben ik normaal gaan trainen. Ik heb al wel gekart, maar dit wordt de eerste keer dat ik in een auto stap die vergelijkbaar is met mijn GP2-auto. Zo kan ik weer terug in mijn ritme komen. Maar het is ook belangrijk om te ontdekken of ik genoeg conditie heb opgebouwd voor de hitte in Bahrein en Abu Dhabi. Het is mijn doel om terug te keren voor die laatste races van het seizoen."

De Jong brak tijdens de crash op Spa zijn zesde wervel. Hij legt uit hoe sindsdien zijn herstel is verlopen. "Tijdens de operatie in het ziekenhuis van Luik is de zesde wervel met een plaatje vastgezet aan de vijfde en de zevende wervel. Zo kreeg de gebroken wervel steun van de goede wervels en werd hij zelf niet belast. Daardoor kon de wervel snel herstellen. Eigenlijk kon ik heel gauw alweer van alles."

Na zijn ziekenhuisverblijf kwam De Jong eerst thuis een weekje bij. Daarna vertrok hij naar Italië voor een week intensieve begeleiding door Riccardo Ceccarelli van Formula Medicine. "Ceccarelli zocht eerst precies uit welke spieren ik al kon belasten, zodat hij zijn oefeningen daarop kon afstemmen. Zo konden we ervoor zorgen dat ik niet meteen al mijn spiermassa verloor. Daarna zijn we het langzaam gaan opvoeren. Ook zijn we aan mijn conditie gaan werken. Ik mocht nog niet hardlopen, maar ik kon al wel conditietraining doen op de fiets."

Een kleine maand na zijn eerste verblijf in Italië ging de MP-coureur voor een tweede week op bezoek bij Formula Medecine. Uit de foto's die toen werden genomen, bleek dat de wervel helemaal was hersteld. "Twee maanden na de crash kon ik normaal trainen", vertelt De Jong. "Nu alweer drie weken lang." Hij wil graag de dokters van het FIA-extractieteam en dr. Ceccarelli bedanken. "Ze hebben voortreffelijk werk verricht. De FIA-dokters hebben me perfect uit de auto getild en alles goed overgedragen aan het ziekenhuis in Luik. En met zijn gerichte oefeningen heeft Formula Medicine ervoor gezorgd dat ik er nu weer helemaal sta!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet