Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: López met zesde seizoenspole stap dichterbij titel, Catsburg zevende, Coronel in achterhoede

151101 WTCC quali Lopez pole
'Pechito' López start ook in Thailand vanaf de pole-position in het WTCC

Het is vandaag een drukke dag voor de WTCC-coureurs io het Chang International Circuit van Buriram in Thailand, want zowel de kwalificatie als de beide races worden op één dag afgewerkt. In de tijdtraining was het, nauwelijks verrassend, de Argentijn José-María López die de gang van zaken domineerde. De Citroën-rijder was met een tijd van 1:37,916 minuten voor de zesde maal dit seizoen de snelste in de kwalificatie en zette daarmee een stap dichterbij zijn tweede opeenvolgende rijderstitel, die hij dit weekeinde al kan binnenhalen. Overigens rijdt López niet zonder problemen, want in het vliegtuig op weg naar Thailand liep hij een tinnitus op. Deze gehoorbeschadiging maakt het rijden voor hem lastig, maar geruchten als zou hij niet kunnen racen werden door de Argentijn onmiddellijk gelogenstraft. Naast hem op de eerste startrij staat zijn Franse teamgenoot Sébastien Loeb. Daarachter volgen Yvan Muller en Ma Qing Hua. De Chinees was eigenlijk vijfde, maar schoof in de startopstelling één plaats op nadat de tijd van Mehdi Bennani in Q3 werd geschrapt vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

151101 WTCC quali Coronel Een gebroken vloerplaat weerhield Coronel van een betere tijd

Voor Tom Coronel, wiens DHL-Chevrolet door de monteurs van ROAL Racing na de enorme schade van het vorige raceweekeinde weer werd hersteld, verliep de kwalificatie niet zoals gewenst. Onze landgenoot kwam niet verder dan de 17e plaats, omdat de vloerplaat van zijn auto gebroken was. "Daardoor konden we geen snelle rondetijden neerzetten. In plaats van meer neerwaartse druk, waarvoor zo'n vlakke vloerplaat eigenlijk bedoeld is, werkte het in tegengestelde richting. Het leek wel een parachute", aldus Coronel. "We hadden zonder dit probleem zeker kunnen doorgaan naar Q2." Coronel start uiteindelijk als 15e vanwege straffen voor Gabriele Tarquini en Tin Sritrai.

151101 WTCC quali Catsburg
Nicky Catsburg was snelste Lada-rijder met de zevende plaats

In Q1 was López al de snelste, maar de grootste verrassing was – naast het bovengenoemde probleem van Coronel – het feit dat Gabriele Tarquini niet verder kwam dan de 13e plaats en daarmee niet doorging naar Q2. In die tweede heat reed Mehdi Bennani met de Loeb Racing-Citroën de snelste tijd, voor Muller, die slechts één ronde nodig had om als tweede te eindigen. Nicky Catsburg reed de zevende tijd, waarmee hij de snelste Lada-rijder was. Honda-rijders Tiago Monteiro en Norbert Michelisz sloten Q2 als respectievelijk negende en tiende af en starten daarmee vanaf de eerste rij voor de tweede race, met Michelisz op pole.

151101 WTCC quali Lopez actie
Het moet wel heel raar lopen als López dit weekeinde niet de titel binnenhaalt

Uitslag:
1. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC; 1:37,916
2. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:38,185
3. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:38,231
4. Ma Qing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, 1:38,333
5. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC
6. Hugo Valente (Fra), Chevrolet RML Cruze TC1
7. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta
8. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1
17. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet