WRC

Rally WRC Catalunya: Drive DMack Fiesta Trophy: goede leerschool voor van Deijne en van den Brand

Aan het begin van de Rally van Spanje hadden nog zeven equipes een rekenkundige kans om kampioen te worden in de Drive DMack Fiesta Trophy. De cup werd ingesteld door M-Sport (het bedrijf dat onder andere de Fietstas bouwt die in het 'grote' WK worden ingezet voor mensen als Elfyn Evans en Ott Tanak) en DMack (een relatief kleine banden fabrikant die op allerlei fronten in de race- en rallysport hoge ogen gooit), met als doel om jonge talentvolle rijders de kans te geven op hoog niveau internationale ervaring op te doen. Zoals bekend maken onze landgenoten Mats van den Brand en Kevin van Deijne deel uit van het illustere gezelschap talenten.

ASN Spain -3918-2
Kevin van Deijne, hier aan het werk in Duitsland, was de snelste landgenoot in de eindrangschikking van de Drive DMack Fiesta Trophy 2015

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's Harry van Veenendaal

Mats van den Brand
In Spanje ging Mats van den Brand meteen voluit van start. Op de eerste proef kreeg hij zelfs een bonuspunt voor de snelste tijd op een proef. Op vrijdag ging het echter mis voor van den Brand. Hij schoot van de weg en lande ondersteboven in het struikgewas. De schade voor hem en navigator Martijn Wijdaeghe gelukkig bleef met wat blauwe plekken en spierpijn gelukkig beperkt. De Fiesta was helaas zo ernstig beschadigd dat het niet mogelijk was de wagen voor de volgende dag weer op te bouwen. "Ik ben uiteraard erg teleurgesteld dat de rally en ook het seizoen op deze manier moet eindigen. Ik was zeer gemotiveerd om hier goed te presteren vooral omdat we hier te maken kregen met proeven zowel op asfalt als op onverhard, maar onze mega crash maakte daar een eind aan. Toch bn ik dankbaar dank ik de kans heb gekregen om mee te strijden met mensen als Max Vatanen, Tom Cave en Ghislain de Mévius. Vaak waren we in een rechtstreeks gevecht gewikkeld dus ik heb veel geleerd." Zijn zevende plaats in het kampioenschap was echter niet wat hij zich voor het seizoen had voorgesteld.

ASN Spain -3958
Mats van den Brand (hier in Duitland) reed zich naar de zevende plek in de einduitslag van de trophy.

Kevin van Deijne
Met zijn vierde plaats in Spanje deed van Deijne het een stuk beter. Het leverde hem in de eindklassering voor de trophy een vijfde plaats op. "De competitie was heftig dit jaar," was het commentaar van van Deijne. "Het was eigenlijk een soort overleven voor mij. Dat had ik niet verwacht, ik had het fijner gevonden als het seizoen wat evenwichtiger en gladder was gelopen. Maar we hebben meestal onwijs veel plezier gehad en een uitstekende manier om meer ervaring op te doen en dat is volgens mij toch het belangrijkste!

Uitslag Rally RACC Catalunya Costa Daurada in de Drive DMack Fiësta Trophy:
1. Marius Aasen / Veronica Engan (NO) 3hr 45min 36,2 sec

2. Brendan Reeves / Rhianon Gelsomino (AUS) 3hr 47min 15,5 sec

3. Tom Cave / Craig Parry (GB) 3hr 54min 29,7sec 

4. Kevin van Deijne / Hein Verschuuren (NL) 4hr 00min 40,0sec

5. Max Vatanen / Jacques-Julien Renucci (FIN-F) 4hr 06min 49,1sec

Eind uitslag Drive DMack Fiësta Trophy 2015:
1. Marius Aasen / Veronica Engan 132

2. Tom Cave / Craig Parry 115 
3
3. Max Vatanen / Jacques-Julien Renucci 96 

4. Ghislain de Mevius / Johan Jalet 80 

5. Kevin van Deijne / Hein Verschuuren 53

6. Gus Greensmith / Elliott Edmondson 48 

7. Mats van den Brand / Martijn Wydaeghe 39
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet