NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint controversiële Campingworld 500 op Talladega. Opzettelijke crash Kevin Harvick? Grote “Big One bleef uit

Tot kort voor het einde kende de Campingworld 500 op de Talladega Superspeedway eigenlijk een vrij rustig verloop. Tot aan de 131e ronde bleven neutralisaties uit. Twee blew-ups van Jamie McMurray en Kevin Harvick in de slotfase zouden het wedstrijdverloop aardig beïnvloeden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start 1
Jeff Gordon vertrok in zijn laatste wedstrijd op Talladega vanaf pole.

Joey Logano wint controversiële Campingworld 500 op Talladega. Opzettelijke crash Kevin Harvick? Grote "Big One" bleef uit
In een controversiële slotfase van de Campingworld 500 op Talladega was Penske-coureur Joey Logano de lachende derde. Logano behaalde op Talladega zijn zesde seizoenszege en de veertiende in zijn carrière. Met zijn zege elimineerde de Penske-coureur publiekslieveling Dale Earnhardt Jr. voor verdere prolongatie in "The Chase"naar de Cup zonder dat hij er verder wat aan kon doen.

De NASCAR-organisatie had van tevoren al aangekondigd dat er bij eventuele incidenten de wedstrijd niet driemaal verlengd zou worden maar direct afgevlagd. Een opgeblazen motor van Jamie McMurray zorgde vijf ronden voor het wedstrijdeinde voor de tweede neutralisatie en zou het verdere verloop van de wedstrijd in de slotrondes behoorlijk beïnvloeden.

Nog voordat de leiders bij de herstart start/finish bereikt hadden crashten er achter hen al de nodige auto's. Regerend kampioen Kevin Harvick was de grote boosdoener.Via de radio liet Harvick weten dat hij over een gebroken uitlaat beschikte en dat zijn motor het elk moment kon begeven. Harvick liet zich terugvallen, gaf een andere auto een duwtje. In het zicht van de finish veroorzaakte dit een kettingreactie. Het levende Logano de overwinning op. Opmerkelijk genoeg won de Penske-coureur alle wedstrijden van de Contender Round.Direct na het incident staken diverse rivalen de beschuldigende vinger naar Harvick uit dat hij dit incident met opzet getriggerd had om zichzelf in de puntenstand te handhaven.

TS NSCS Pack3 102515
Er werd rondenlang in formatie gereden. Unicum op Talladega. Pas in de 131e ronde moest er voor de eerste maal geneutraliseerd worden.

"De No 4(Harvick) veroorzaakte een behoorlijke crash. Hij wist dat hij uitgeschakeld was en wist dat hij geen kant uit kon. Hij deed het om zijn positie veilig te stellen" luidde de beschuldiging van JGR-coureur Denny Hamlin die eveneens bij de crash betrokken was.

Het duurde meer dan een uur voordat de officiële uitslag bekend gemaakt werd. Mike Helton van de NASCAR-organisatie heeft samen met diverse teams diverse tapes bekeken maar kon geen onregelmatigheden ontdekken. Mike Helton: "Diverse teams hebben de herstart van de No 4 duidelijk in twijfel getrokken. Procedureel hebben wij tot nu toe geen verdachte herstart gezien. Wij zijn ervan overtuigd dat de No 4 niets verkeerds gedaan heeft."

Wel liet Helton doorschemeren dat de uitslag nog altijd teruggedraaid kan worden mocht er nog meer "bewijsmateriaal" aan het licht komen. Eerder in 2013 op Richmond kreeg Martin Truex Jr. van MWR Racing de opdracht om de wedstrijd te fixen zodat hij zich voor "The Chase" kon kwalificeren. Het bedrog kwam uit en zowel MWR Racing als Martin Truex Jr. kregen alsnog een zware boete.

Hoewel Dale Earnhardt Jr. als tweede eindigde was hij de grootste verliezer. Dale Jr: "Ik kon nauwelijks geloven dat Logano mij de bodemlijn gaf. Ik dacht dit is een mooi cadeautje. Ik zou zeker gewonnen hebben maar de nieuwe regels zijn gewoon OK. Een paar honderd meter meer en ik had de leiding gehad. Iedereen vraagt mij nu wel hoe ik over de groen/wit/geblokte herstart denk. Maar daar heb ik geen problemen mee. Een veilige beslissing. De wedstrijd werd volgens reglement beëindigd en dit vind ik OK. Officieel heeft Joey de wedstrijd gewonnen. Wij hebben gedaan wat wij konden. Bijna perfect, we hebben het hard genoeg geprobeerd."

TS NSCS Hamlin 102515
Denny Hamlin is voor "The Chase" uitgeschakeld maar stak wel de beschuldigende vinger naar Kevin Harvick uit.

Joey Logano: "Ik had een goede start en werd door de No 24 een beetje geduwd. Terwijl ik op kop lag zag ik de waarschuwingslichten aangaan en ik wist dat wij het in onze zak hadden. De timing loops en de camera's laten zien wat er werkelijk gebeurde. Een crazy wedstrijd. Het komt eigenlijk nooit voor dat er hier op Talladega zulke lange groene vlag runs zijn. Het is dan ook bijzonder "cool" om in Victory Lane te staan."

De fans vonden het niet zo "cool". Met de bekendmaking dat Earnhardt voor the Chase K.O. ging vlogen de bierblikjes tijdens de vreugde burnouts en doughnuts van Logano in het rond...........Met Logano prolongeren Carl Edwards, Jeff Gordon, Kurt Busch, Brad Keselowski, Martin Truex Jr, Kevin Harvick en Kyle Busch naar the Eliminator Round.

TS NSCS Logano BO 102515
De fans waren niet al te enthousiast over de doughnuts van Logano. De bierblikjes vlogen in het rond.


Uitslag
1. Joey Logano Ford 196 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 196 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 196 ronden
4. Brad Keselowksi Ford 196 ronden
5. Carl Edwards Toyota 196 ronden
6. Paul Menard Chevrolet 196 ronden
7. Martin Truex Jr. Chevrolet 196 ronden
8. Clint Bowyer Toyota 196 ronden
9. Ricky Stenhouse Jr. Ford 196 ronden
10. Kurt Busch Chevrolet 196 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet