WRC

Rally WRC Catalunya: Mikkelsen wint in Spanje!

Wat begon als een felle strijd om de tweede plek eindigde in een klinkende overwinning voor de Noor Andreas Mikkelsen. Zijn allereerste WK overwinning.

ASN Spain Mikkelsen
Mikkelsen liet uiteindelijk iedereen zijn achterkant zien en won in Spanje!

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

De eerste dagen van de RallyRACC Catalunya Costa Daurada stonden in het teken van de tweede plaats. In het kampioenschap, zowel bij de rijders als de constructeurs en in de rally. Sebastien Ogier is al kampioen en ook Volkswagen was te sterk voor de concurrentie.

Zoals verwacht verloor Ogier op de eerste dag wat tijd, maar vanaf vrijdag stond hij soeverein aan de leiding. Latvala liet hem niet zo maar gaan maar dankzij wat pech (lucht in de remmen) en een paar schoonheidsfoutjes lag Latvala aan het einde van zaterdag 54 seconden achter zijn teamleider. Op minder dan 3 seconden werd hij gevolgd door teamgenoot Andreas Mikkelsen. De strijd om de tweede plaats in de wedstrijd zou dus besloten worden op de laatste dag.

Thriller
Hoewel de twee elkaar het vuur zeer na aan de schenen legden had Mikkelsen een voorsprong van een kleine anderhalve seconde bij elkaar gesprokkeld voor de finale in de PowerStage. Ook bij de constructeurs was het spannend Østberg en Meeke zaten in een Hyundai sandwich tussen Sordo en Paddon. Maar Paddon scoort geen punten in het constructeurs kampioenschap en Neuville heeft zijn auto beschadigd. Voordeel Citroën dus.

De PowerStage die live te volgen was op WRC+ toonde het allemaal een slecht lopende Hyundai voor Neuville, supersnelle tijden voor veel rijders en Latvala rijdt een perfecte tijd. "Als Andreas hier sneller rijdt dan neem ik diep mijn petje af," vindt Latvala aan de finish. "Dan heeft hij super gereden. Ik kon hier echt niet harder!" Als Mikkelsen binnen is blijkt hij bijna twee seconden sneller. Uiteraard is hij tevreden over zijn tijd en vooral dat hij hiermee Latvala verslaat.

Op dat moment ontstaat er een rumoer bij de aanwezige journalisten. WRC live reporter Colin Clark roept: "Ogier is eraf!" En inderdaad de wereldkampioen die de wedstrijd in zijn zak had bewees dat hij een mens is. In zijn strijd om ook de PowerStage te winnen, gaat hij een fractie te hard. Bij het uitkomen van een snelle linkerbocht breekt hij iets uit en knalt in de vangrail. Na een pirouette stopt de Volkswagen in tegen gestelde richting met drie wielen. De wereldkampioen is verslagen door een snelle bocht in Spanje.

Mikkelsen gelooft het niet maar als iedereen het hem nog een keer verteld heeft draait hij zijn hoofd naar navigator Ola Floene: "We hebben gewonnen'" zegt hij. Er vloeien tranen en de twee Noren springen uit de auto en op het dak van hun VW. Voor de eerste keer in hun carrière winnen ze een WK rally. Hun strijd voor een twee plek eindigt dus in een eerste plek. Latvala wordt tweede en Sordo derde.

ASN Spain Sordo-354
Sordo hield in zijn geboorteland de Hyundai eer hoog en eindigde op het podium tot vreugde van zijn landgenoten.

Constructeurstitel

Bij elkaar opgeteld betekent dat dat Citroën nog voor Hyundai ligt bij de constructeurs. Slecht nieuws voor M-Sport, dat in Spanje moest afhaken. Beide rijders eindigden buiten de top tien en scoorden dus geen punten. Maar de strijd tussen Citroën en Hyundai is nog volledig open met een achterstand van 4 punten voor het Koreaanse team waar ook onze landgenoot Kevin Abbring rijdt. Wordt vervolgd in Wales (ook voor Abbring, die in Wales weer van de parij is.)

Eind uitslag RallyRAC Catalunya Costa Daurada

1. Mikkelsen Volkswagen Polo R WRC 3:21:04.8
2. Latvala Volkswagen Polo R WRC +3.1
3. Sordo Hyundai i20 WRC +21.2
4. Østberg Citroën DS 3 WRC +1:06.3
5. Meeke Citroën DS 3 WRC +1:08.2
6. Paddon Hyundai i20 WRC +1:23.3
7. Prokop Ford Fiesta RS WRC +4:14.2
8. Neuville Hyundai i20 WRC +8:01.9
9. Tidemand Skoda Fabia R5 +08:56.8
10. Kopecky Skoda Fabia R5 + 09:07.5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet